09:12 | 7/2/17
Η μεταβατική διάταξη μετά το χάος και την οργή που προκάλεσε το υπουργείο Εργασίας
Φόρμουλα για να αντιμετωπίσει έστω και προσωρινά το χάος που έχει προκληθεί στην αγορά εργασίας μεεκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που εργάζονται με μπλοκάκια σε έναν ή δύο εργοδότες και σε όσους έχουν μισθωτή εργασία και μπλοκάκι σχεδιάζει να δώσει μέσα στην ημέρα το υπουργείο Εργασίας.
Το σενάριο που διακινείται αφορά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που εργάζονται με μπλοκάκι σε έναν ή δύο εργοδότες, καθώς και σε μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση. Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για μεταβατική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.
Συγκεκριμένα, με ρύθμιση που θα έχει ισχύ μέχρι να λυθούν όλες οι λεπτομέρειες επιμερισμού των ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, από τον εργαζόμενο θα παρακρατείται το 10% από τον ΕΦΚΑ αντί του 26,9% που προέβλεπε ο σχετικός νόμος. Δηλαδή ο εργαζόμενος θα πληρώνει το 10% της ασφαλιστικής εισφοράς μέχρι να βρεθεί τρόπος να πληρώνουν οι εργοδότες το υπόλοιπό ποσό χωρίς να χρειάζεται ο ίδιος ο εργαζόμενος να έρθει σε σύγκρουση με τον εργοδότη με κίνδυνο να χάσει τη δουλειά του, κάτι που επί της ουσίας προβλέπουν οι εγκύκλιοι που εξέδωσε ο Τάσος Πετρόπουλος για την εφαρμογή του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου.
Οι υπόλοιπες εισφορές όμως δεν σβήνονται, δεν υπάρχει δηλαδή ένας νέος τρόπος υπολογισμού της εισφοράς, αλλά ουσιαστικά παγώνουν μέχρι να υπάρξει λύση και να μην αναγκάζονται να πληρώνουν οι εργαζόμενοι τις εισφορές που αρνούνται να πληρώσουν οι εργοδότες.
Μετά τα απανωτά σοκ που προκάλεσε στους εργαζόμενους το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου και ειδικά για το θέμα που έχει προκύψει με την υπέρμετρη αύξηση εισφορών στις περιπτώσεις εργαζομένων με μπλοκάκι, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων τόνισε ότι «συνολικά εκείνο που στηρίζουμε είναι το ασφαλιστικό σύστημα που αν καταρρεύσει, κανείς δεν επιβιώνει. Αν για λίγες μέρες μόνο καθυστερήσει να καταβληθεί η σύνταξη σε κάποιο κλάδο, καταρρέει όλη η οικονομία από άποψη αβεβαιότητας και ψυχολογικού αρνητικού κλίματος. Επομένως όλοι έχουμε κοινό συμφέρον να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Είναι γεγονός ότι κάποιοι μπορεί να επιβαρύνονται σε σχέση με άλλους».
Και πρόσθεσε: «Είναι γεγονός ότι αυτοί που είχαν εξαιρεθεί εντελώς και καλούνται για πρώτη φορά να καταβάλλουν εισφορές, έχουν θέμα, υπάρχει πραγματικό πρόβλημα ως προς το ότι καλούνται να καταβάλλουν μία εισφορά που δεν κατέβαλλαν στο παρελθόν. Εμείς παίρνουμε υπόψη μας και τις επισημάνσεις και τα θέματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου και έχουμε πάντα την ευθύνη αν προκύπτουν προβλήματα. Σε ακραίες περιπτώσεις, που μπορεί να προκύπτουν προβλήματα, οφείλουμε να τα αντιμετωπίσουμε και θα το κάνουμε».
Σημειώνεται ότι πανικός έχει καταβάλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά το μαζικό κλείσιμο ατομικών επιχειρήσεων.
Πρόκειται για τους περιβόητους «μπλοκάκηδες», όσους δηλαδή εργάζονται στην πραγματικότητα μισθωτοί, αλλά ως «ελεύθεροι επαγγελματίες» (ώστε να μειώνεται το μισθολογικό κόστος των εργοδοτών), οι οποίοι πρέπει πλέον να κατανέμουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους με τον εργοδότη τους (6,67% ο εργαζόμενος και 13,33% ο εργοδότης) εφόσον εργάζονται σε λιγότερους από τρεις εργοδότες.
Ο νόμος Κατρούγκαλου, ο οποίος ουσιαστικά νομιμοποιεί την πρακτική της κρυπτόμενης σύμβασης εξαρτημένης εργασίας και η εγκύκλιος που δημοσιεύτηκε προ 15 ημερών δημιούργησε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ εργοδοτών και «μπλοκάκηδων», καθώς ζητείται από τον εργαζόμενο που εξαναγκάστηκε να ανοίξει ατομική επιχείρηση για να μην παίρνει 14 μισθούς και βεβαίως ασφάλιση από τον εργοδότη, να καταγγείλει την επιχείρηση όπου εργάζεται προκειμένου να μπει στο καθεστώς του επιμερισμού των ασφαλιστικών εισφορών.
Σχετικές ετικέτες:ασφαλιστικές εισφορέςελεύθεροι επαγγελματίεςΕλλάδαΕΦΚΑμπλοκάκιαΟικονομία
Σχετικά άρθρα