Σύγχυση διαρκείας με τα μπλοκάκια στον ΕΦΚΑ παρά την προσωρινή λύση με εισφορά 10% | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Σύγχυση διαρκείας με τα μπλοκάκια στον ΕΦΚΑ παρά την προσωρινή λύση με εισφορά 10%

11:16 | 7/2/17
sigchisi-diarkias-me-ta-blokakia-ston-efka-para-tin-prosorini-lisi-me-isfora-10

«Το εργοδοτικό μέρος παραμένει στο 16,95%» είπε ο κ. Πετρόπουλος - Άγνωστος ακόμη ο τρόπος πληρωμής

Στο 10% θα υπολογίζονται οι εισφορές των εργαζομένων με μπλοκάκι, κατά τη μεταβατική περίοδο ενός ή δύο μηνών, σύμφωνα με όσα προανήγγειλε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό
 «Πρακτορείο 104,9Fm», ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος. «Θα υπάρξει αυτή η μεταβατική περίοδος για τους απασχολούμενους με μπλοκάκια, που ενδεχομένως έχουν και κάποια δυσπιστία στο εάν ο εργοδότης θα καταβάλλει το ποσοστό που του αναλογεί» είπε ο κ. Πετρόπουλος και υπογράμμισε ότι κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι θα έχουν πλήρη ασφαλιστική ικανότητα και ασφαλιστική ενημερότητα.

Ερωτηθείς εάν θα αλλάξει το ποσοστό εισφορών μετά τις αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι δεν μειώνεται το 26,95% (συνολικές εισφορές εργοδότη-εργαζομένου) μειώθηκε στο 10% για περιορισμένο χρονικό διάστημα και εωσότου υπάρξει προσαρμογή στο νέο καθεστώς. «Το εργοδοτικό μέρος παραμένει στο 16,95%» είπε ο κ. Πετρόπουλος και αναφέρθηκε σε διαμαρτυρίες και εκπλήξεις από δημοσιογράφους, οι οποίοι δεν είχαν πάρει απαλλαγή, από τον ΟΑΕΕ, και βρέθηκαν τώρα να χρωστούν στο ασφαλιστικό σύστημα από 5.000 έως 50.000 ευρώ. Για το συγκεκριμένο θέμα, ο υπουργός ανέφερε ότι προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι το νέο καθεστώς είναι πολύ πιο ευνοϊκό και με χαμηλότερη επιβάρυνση από το προηγούμενο ενώ αναφερόμενος στους επαγγελματίες που επιλέγουν να κλείσουν το μπλοκάκι τους, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει με έναν ασφαλή τρόπο στις συνθήκες αγοράς, με στόχο να τελειώσει την μαύρη εργασία καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί οι άνθρωποι που δουλεύουν νόμιμα να επιβαρύνονται διαρκώς.

Πάντως ακόμη και με αυτή την προσωρινή ρύθμιση για το 10% η μεγάλη σύγχυση παραμένει, καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές που μένουν απλήρωτες είναι άγνωστο πότε και από ποιον θα πληρωθούν, αλλά και με ποιο τρόπο τελικά θα υποχρεώσει το υπουργείο του εργοδότες να πληρώσουν τις εισφορές που προβλέπει ο νόμος, χωρίς να προχωρήσουν σε απολύσεις όσων εργαζομένων έρχονται σε σύγκρουση.

Συγκεκριμένα, με ρύθμιση που θα έχει ισχύ μέχρι να λυθούν όλες οι λεπτομέρειες επιμερισμού των ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, από τον εργαζόμενο θα παρακρατείται το 10% από τον ΕΦΚΑ αντί του 26,9% που προέβλεπε ο σχετικός νόμος. Δηλαδή ο εργαζόμενος θα πληρώνει το 10% της ασφαλιστικής εισφοράς μέχρι να βρεθεί τρόπος να πληρώνουν οι εργοδότες το υπόλοιπό ποσό χωρίς να χρειάζεται ο ίδιος ο εργαζόμενος να έρθει σε σύγκρουση με τον εργοδότη με κίνδυνο να χάσει τη δουλειά του, κάτι που επί της ουσίας προβλέπουν οι εγκύκλιοι που εξέδωσε ο Τάσος Πετρόπουλος για την εφαρμογή του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου.

Οι υπόλοιπες εισφορές όμως δεν σβήνονται, δεν υπάρχει δηλαδή ένας νέος τρόπος υπολογισμού της εισφοράς, αλλά ουσιαστικά παγώνουν μέχρι να υπάρξει λύση και να μην αναγκάζονται να πληρώνουν οι εργαζόμενοι τις εισφορές που αρνούνται να πληρώσουν οι εργοδότες.

Σημειώνεται ότι πανικός έχει καταβάλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά το μαζικό κλείσιμο ατομικών επιχειρήσεων.

Πρόκειται για τους περιβόητους «μπλοκάκηδες», όσους δηλαδή εργάζονται στην πραγματικότητα μισθωτοί, αλλά ως «ελεύθεροι επαγγελματίες» (ώστε να μειώνεται το μισθολογικό κόστος των εργοδοτών), οι οποίοι πρέπει πλέον να κατανέμουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους με τον εργοδότη τους (6,67% ο εργαζόμενος και 13,33% ο εργοδότης) εφόσον εργάζονται σε λιγότερους από τρεις εργοδότες.

Ο νόμος Κατρούγκαλου, ο οποίος ουσιαστικά νομιμοποιεί την πρακτική της κρυπτόμενης σύμβασης εξαρτημένης εργασίας και η εγκύκλιος που δημοσιεύτηκε προ 15 ημερών δημιούργησε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ εργοδοτών και «μπλοκάκηδων», καθώς ζητείται από τον εργαζόμενο που εξαναγκάστηκε να ανοίξει ατομική επιχείρηση για να μην παίρνει 14 μισθούς και βεβαίως ασφάλιση από τον εργοδότη, να καταγγείλει την επιχείρηση όπου εργάζεται προκειμένου να μπει στο καθεστώς του επιμερισμού των ασφαλιστικών εισφορών.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών