“Ταμείο” κάνουν και στη ΝΔ από την επιστροφή της τρόικας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

“Ταμείο” κάνουν και στη ΝΔ από την επιστροφή της τρόικας

10:40 | 28/2/17
tameio-kanoyn-kai-sth-nd-apo-thn-epistrofh-ths-troikas

Οι «διαπραγματευτικές ήττες» της κυβέρνησης και η επανατοποθέτηση της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ

Η αναζήτηση νέας στρατηγικής μπροστά στο ενδεχόμενο απομάκρυνσης των πρόωρων εκλογών υποχρεώνει τη ΝΔ να κάνει το δικό της «ταμείο» μπροστά στο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνουν τα αποτελέσματα του τελευταίου
Eurogroup και με δεδομένο ότι επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στην Αθήνα για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση. Το αίτημα της πολιτικής αλλαγής, η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη βουλή σε διαρθρωτικά μέτρα και ιδιωτικοποιήσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι μερικά από τα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει η ΝΔ.

Στο Μοσχάτο πάντως σε πρώτη φάση έχουν επιλέξει την αποδόμηση της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας για το επικείμενο κλείσιμο της αξιολόγησης. Στη ΝΔ υποστηρίζουν ότι η μόνη συμφωνία που υπάρχει στο τραπέζι είναι η «συμφωνία να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση» και αυτό που κυρίως προσπαθούν να κάνουν είναι να εκθέσουν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ότι αθέτησε όλες τις προηγούμενες δεσμεύσεις της προκειμένου να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα.

Μάλιστα στην οδό Πειραιώς μιλούν με πολύ σκληρά λόγια, κάνοντας λόγο για «κυβέρνηση προθύμων» που έχει να επιδείξει μόνο «διαπραγματευτικές ήττες». Στόχος του Μοσχάτου είναι αφενός μεν να αποδώσει το λογαριασμό από τα δημοσιονομικά μέτρα ενός ενδεχόμενου κλεισίματος αποκλειστικά στην κυβέρνηση και στη διαπραγματευτική της τακτική και αφετέρου να υπερασπιστεί την επιλογή της ηγεσίας Μητσοτάκη να θέσει θέμα προώρων εκλογών πριν από περίπου ένα χρόνο.

Προς το παρόν στη ΝΔ έχουν αποσύρει από την προμετωπίδα της ρητορικής τους το αίτημα των πρόωρων εκλογών χωρίς ωστόσο να το εγκαταλείπουν και εστιάζουν κυρίως στην ανάγκη να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση. Παράλληλα φαίνεται ότι δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις που θεωρούν ότι είναι πολύ δύσκολο για το ΣΥΡΙΖΑ να κλείσει την αξιολόγηση καθώς δεν μπορεί να τη διαχειριστεί πολιτικά παρά το γεγονός ότι εκτιμούν ότι θα το επιδιώξει προκειμένου να μην απολέσει την εξουσία.

Σε κάθε περίπτωση ως προς την τελική στάση της ΝΔ στη βουλή εστιάζουν στο ότι θα καταψηφίσουν το πακέτο της συμφωνίας ως τέτοιο αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξουν διαρθρωτικά μέτρα που βρίσκονται και στο πρόγραμμα της ΝΔ όπως πχ ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια κλπ.

Θοδωρής Λαπαναΐτης

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών