17:14 | 28/2/17
Πέριξ της αξιολόγησης κινήθηκε η συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα να ακούει τις θέσεις της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Κόκκινα δάνεια, εκροή καταθέσεων και ρευστότητα στο τραπέζι
Να δοθούν "ανάσες" σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια και να μην ανοίξει θέμα ομαδικών απολύσεων στις τράπεζες. ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός ΑλέξηςΤσίπρας από τα μέλη του προεδρείου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Eurobank, κ. Νικ. Καραμούζη.
Η εκροή καταθέσεων, τα κόκκινα δάνεια και η παροχή ρευστότητας για την ανάπτυξη της οικονομίας, ήταν τα θέματα της ατζέντας της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου. Προφανώς και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ήταν ο βασικός άξονας της συζήτησης, με την κυβέρνηση να έχει την πρόθεση να ολοκληρώσει τη διαδικασία, με στόχο να προλάβει την ένταξη στο πολυπόθητο QE.
Το θέμα της διαρροής καταθέσεων το πρώτο δίμηνο ήταν από τα θέματα που μονοπώλησαν τη συζήτηση, με τους τραπεζίτες να το συνδέουν άμεσα με την αξιολόγηση και τη διαμόρφωση κλίματος ψυχολογίας. Τα επίσημα στοιχεία για τον Ιανουάριο που σήμερα δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος αντανακλούν για τον πρώτο μήνα του έτους, μείωση κατά 1,567 δις ευρώ (όπως έχει γράψει το NEWS247 καταθέσεις 1,5 δις ευρώ «έφυγαν» τον Ιανουάριο). Στο περιθώριο, πληροφορίες και εκτιμήσεις από την αγορά θέλουν τις καταθέσεις συνολικά μειωμένες κατά 2,5 – 3 δις ευρώ στο δίμηνο.
Επίσης, η Ένωση Τραπεζών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση του καυτού θέματος των κόκκινων δανείων, των οποίων η διαχείριση θα εξασφαλίσει την ομαλότητα στο σύστημα και την απουσία λόγων για επιπλέον κεφάλαια. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σημαντική προτεραιότητα – στόχο για τη μείωση των επισφαλών δανείων.
Εν αναμονή των stress tests το 2018, οι τράπεζες θα είναι επαρκώς προετοιμασμένες, όπως άφησαν να διαφανεί οι εκπρόσωποι των τραπεζών της χώρας. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα απαιτηθεί νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, η συζήτηση στο Πρωθυπουργικό Γραφείο περιστράφηκε γύρω από τον εξωδικαστικό διακανονισμό και τις ρυθμίσεις που θα πρέπει να ληφθούν, για το νομοσχέδιο των ηλεκτρονικών δημοπρασιών και άλλες διατάξεις.
Από πλευράς του, ο πρωθυπουργός, έδωσε τη δική του διάσταση επί του θέματος, λέγοντας ότι “η κρίση ξεκίνησε από την αδυναμία των τραπεζών να παράσχουν ρευστότητα στην οικονομία και θα τελειώσει με την άρση αυτής της αδυναμίας” . Και πρόσθεσε : “Κυβέρνηση, τράπεζες και φορείς οφείλουμε να συνεργαστούμε για την ανόρθωση της οικονομίας”.
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης Τσίπραςελληνικές τράπεζεςΠολιτικήΣΥΡΙΖΑτράπεζες
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων