Κατατέθηκε η πρόταση εξεταστικής για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Κατατέθηκε η πρόταση εξεταστικής για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας

14:05 | 31/3/17
katatethhke-h-protash-eksetastikhs-gia-ta-skandala-sto-xwro-ths-ygeias

Αναζητούνται ευθύνες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1997-2014. Θα διερευνηθούν τα σκάνδαλα υπερτιμολόγησης φαρμακευτικών δαπανών και προμηθειών, του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Ερρίκος Ντινάν

Την πρόταση συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των σκανδάλων στο χώρο της Υγείας που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατέθεσαν στη Βουλή οι ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Η Εξεταστική Επιτροπή, στη συγκρότηση της οποία έχουν δηλώσει ότι θα συναινέσουν όλα τα κόμματα της Βουλής θα διερευνήσει την περίοδο από το 1997 έως το 2014 με επίκεντρο την υπερτιμολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης, τις παράνομες προμήθειες, την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ και το σκάνδαλο του νοσοκομείου Ερρίκος Ντινάν.

Συνειδητή έκρηξη της φαρμακευτικής δαπάνης και υπερτιμολογήσεις

Η εξεταστική θα διερευνήσει, όπως αναφέρουν, οι βουλευτές τη «συνειδητή» έκρηξη της φαρμακευτικής δαπάνης, ειδικά την προηγούμενη  δεκαετία, αλλά και των υπόλοιπων λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων."Όσον αφορά στην τιμολόγηση, στην καταβολή Φαρμακευτικής δαπάνης και στις λοιπές προμήθειες η εξεταστική θα διερευνήσει  το περιεχόμενο των υπουργικών αποφάσεων καθορισμού τιμών και ύψους αποζημίωσης φαρμάκων, νοσοκομειακών και λοιπών υλικών, αλλά και το σύννομο ή μη των υπουργικών αποφάσεων, των συμβάσεων, των διοικητικών ενεργειών και των κανονιστικών πράξεων τόσο των αρμόδιων υπουργών όσο και  των εμπλεκόμενων φορέων εποπτείας τους" αναφέρει η πρόταση.

ΚΕΕΛΠΝΟ: διαχρονική κατασπατάληση δημόσιου χρήματος

Στοιχειοθετώντας την ανάγκη διερεύνησης του σκανδάλου του ΚΕΕΛΠΝΟ η συμπολίτευση αναφέρει ότι στον εν λόγω φορέα προκύπτει σαφώς διαχρονική διαφθορά και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος από την ίδρυση του. Οι βουλευτές επικαλούνται μάλιστα σχετικά πορίσματα των ελέγχων του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης του 2010 (έλεγχος νομιμότητας προσλήψεων προσωπικού) και του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (έλεγχος νομιμότητας προσλήψεων προσωπικού) των ετών 2011 και 2012, τον οικονομικό - διαχειριστικό έλεγχο των ετών 2012, 2013, 2014, ο οποίος στη συνέχεια επεκτάθηκε προς το παρελθόν μέχρι το 2004), την παραπομπή στο ακροατήριο του ποινικού δικαστηρίου στελεχών και υπαλλήλων του ΚΕ.ΕΛ.Π.Ν.Ο., με βαρύτατες κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις που διέπραξαν σε βάρος του ΚΕ.ΕΛ.Π.Ν.Ο. και επί ζημία της περιουσίας του κατά τα έτη 2004-2006 καθώς και το  πόρισμα της έκθεσης ελέγχου-επεξεργασίας του Σ.Δ.Ο.Ε. για εικονικά τιμολόγια (φορολογική περίοδος 2003-2009). Η Εξεταστική θα διερευνήσει τον τραπεζικό δανεισμό του Κέντρου, τον δανεισμό του με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και την Τράπεζα Αττικής, και όλες τις δανειακές συμβάσεις που έχει συνάψει, με τις τροποποιήσεις τους,  τα υπέρογκα ποσά που καταβλήθηκαν για διαφημιστική δαπάνη άνευ ουσίας και ανάγκης. Επίσης θα διερευνηθούν οι συμβάσεις αγοράς, μίσθωσης ή χρήσης ακινήτων, τα εικονικά τιμολόγια, οι «διορισμοί» και η μισθοδοσία προσωπικού χωρίς συμβάσεις, ακόμα και απευθείας από Υπουργούς, οι μετατροπές συμβάσεων εργασίας, οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ή/και έργου ή/και προμηθειών υλικών και αντιδραστηρίων, η διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων και οι συνέπειες της εν γένει οικονομικής διαχείρισής του.

Νοσοκομείο Ερρίκος Ντινάν: Η επιτομή της διαφθοράς

Ως προς την υπόθεση του Ερρίκος Ντινάν οι βουλευτές μιλούν για ένα νοσοκομείο που αποτέλεσε την «επιτομή της διαφθοράς». «Το ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ − Ε.Ε.Σ. ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ − Ν.Π.ΙΔ» αποτέλεσε από το 2000 και έπειτα επιτομή κακοδιαχείρισης και διαφθοράς. Με δόλιες ενέργειες και αδιαφανείς συμφωνίες και διαδικασίες, οδηγήθηκε στην υπερχρέωση και στη συνέχεια, μετά από την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό του από την Τράπεζα Πειραιώς, με τη συνεπικουρία σκανδαλωδών νομοθετικών ρυθμίσεων, μετατράπηκε από κοινωφελές νοσοκομείο ιδρύματος σε ιδιωτική κλινική, ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης της υπερθεματίστριας του πλειστηριασμού ανώνυμης εταιρείας «ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε.», συμφερόντων της Τράπεζας Πειραιώς» αναφέρει η πρόταση της συμπολίτευσης.

Σημειώνει μάλιστα ότι αντικείμενο τις έρευνας είναι η διοίκηση, διαχείριση και συμφωνίες που οδήγησαν στην υπερχρέωση και στη μη εξυπηρέτηση των οφειλών του, τα πάσης φύσεως δάνειά του, οι διαδικασίες και συμφωνίες που οδήγησαν στην με πλειστηριασμό εκποίηση του νοσηλευτικού ιδρύματος και όλης της περιουσίας του, ο προσδιορισμός της αξίας των πλειστηριασθέντων πραγμάτων και δικαιωμάτων, οι σχετικές συμβάσεις και τα σύμφωνα εμπιστευτικότητας, το σύννομο ή μη του περιεχομένου τους, το εάν εκπλειστηριάστηκαν και πράγματα κυριότητας του Ε.Ε.Σ. που είχαν παραχωρηθεί σ’ αυτό λόγω του ιδρυματικού του χαρακτήρα, το εάν από όλες τις παραπάνω ενέργειες εξυπηρετήθηκε ή αντίθετα ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο, το εάν ωφελήθηκαν παρανόμως τρίτα πρόσωπα –φυσικά ή/και νομικά- καθώς και το ύψος του οφέλους τους.

Επιπροσθέτως, να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του Υπουργού Υγείας και του τότε Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και τυχόν ευθύνες -για συγκάλυψη- από τους αρμόδιους και μετά τον πλειστηριασμό του υπουργούς.

πηγή

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών