Λουκέτα - εξπρές και πρόστιμα για όσους δεν κόβουν αποδείξεις | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Λουκέτα - εξπρές και πρόστιμα για όσους δεν κόβουν αποδείξεις

11:50 | 28/3/17
loyketa-ekspres-kai-prostima-gia-osoys-den-kovoyn-apodeikseis

Με τροπολογία που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να ενισχύσει το οπλοστάσιό του στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Πρόστιμα έως 5.000 ευρώ θα μπορεί να επιβάλλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για μη έκδοση αποδείξεων σε κατηγορίες επιχειρήσεων που θα προσδιοριστούν με αποφάσεις της.

Πρόκειται για κυρίως για επιχειρήσεις στις οποίες εντοπίζεται η μη έκδοση αποδείξεων, αλλά για διάφορους λόγους κρίνεται δυσχερής η επιβολή του μέτρου της αναστολής λειτουργίας που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Μεταξύ αυτών είναι οι επιχειρήσεις ενοικίασης σκαφών αναψυχής, οι πλανόδιοι πωλητές, τα γηροκομεία, τα ξενοδοχεία, τα φροντιστήρια και τα ιατρεία. Στις περιπτώσεις αυτές, οι οποίες θα προσδιορίζονται με αποφάσεις του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το μέτρο της αναστολής λειτουργίας θα μπορεί να αντικαθίσταται με την επιβολή χρηματικού προστίμου.

Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή με την οποία το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να ενισχύσει το οπλοστάσιό του στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι όσοι παραβιάζουν αποφάσεις της Φορολογικής Διοίκησης για αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεών τους λόγω φοροδιαφυγής θα τιμωρούνται, κάθε φορά, με λουκέτο 10 ημερών. Επίσης θα επιβάλλεται λουκέτο διάρκειας έως και ενός μήνα στις περιπτώσεις παρεμπόδισης του ελέγχου με τη χρήση βίας στα όργανα της Φορολογικής Διοίκησης

Οι διατάξεις αυτές πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή από την δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία, τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται για ανακριβή ή μη έκδοση αποδείξεων θα κυμαίνονται από 1.000 έως 2.500 ευρώ στις περιπτώσεις που η παράβαση αφορά περισσότερες απο δέκα αποδείξεις, ή ανεξάρτητα από το πλήθος τους στην περίπτωση που η συνολική αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Το πρόστιμο θα κυμαίνεται από 2.501 ώς 5.000 ευρώ στην περίπτωση υποτροπής εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους και 5.000 ευρώ στην περίπτωση κάθε νέας υποτροπής.

Σημειώνεται ότι η ισχύουσα νομοθεσία για την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων προβλέπει λουκέτο για 48 ώρες σε περίπτωση ανακριβούς έκδοσης δέκα αποδείξεων, ή ανεξαρτήτως πλήθους εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ, 96 ώρες σε περίπτωση υποτροπής εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους ακόμα και για τρεις αποδείξεις χωρίς όριο αξίας, και έως δέκα ημέρες σε κάθε επόμενη διαπίστωση αντίστοιχης παράβασης.

Σύμφωνα με την τροπολογία, στο εξής θα αναστέλλεται η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία έγινε η παράβαση, και όχι στο σύνολο των εγκαταστάσεων του επιτηδευματία. Το λουκέτο θα επιβάλλεται ανεξάρτητα από τυχόν αλλαγή στην νομική μορφή της επιχείρησης ή στο πρόσωπο του φορέα της επιχείρησης που συντελέστηκε από την ημερομηνία λήψης της απόφασης εως την ημερομηνία εκτέλεσής της, προκειμένου να αποφεύγονται καταχρηστικές πρακτικές από τους υπόχρεους για τη μη επιβολή του μέτρου.

Επίσης προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις παρεμπόδισης ελέγχου με τη χρήση βίας προς τους ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εκτός από τις ποινικές κυρώσεις θα επιβάλλεται και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης διάρκειας έως και ενός μήνα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγή)

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών