13:41 | 19/3/17
Aσφαλιστικό, εργασιακά και ενεργειακά παραμένουν τα τρία ανοιχτά θέματα στα οποία θα προσπαθήσει στο αυριανό Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση να γεφυρώσει τις διαφορές που υπάρχουν με τους δανειστές
Παρά το γεγονός ότι στις συζητήσεις κυβέρνησης-δανειστών έκλεισαν ορισμένα θέματα την Παρασκευή,όπως τα θέματα του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και του εξωδικαστικού συμβιβασμού, τα μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης παραμένουν ανοικτά.
Αναφορικά με τα αντίμετρα παραμένει ανοιχτό ένα ζήτημα με τον ΕΝΦΙΑ, κυρίως για το πόσο θα είναι ο φόρος στο συνολικό πακέτο, ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, δεν είναι ένα θέμα που θα «κολλήσει».
Από την πλευρά της η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ -ΜΠΕ δήλωσε αισιόδοξη πως στο «στο αυριανό Eurogroup θα δοθεί θετικό σήμα, ώστε με τις απαραίτητες συγκλίσεις στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα να καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία.
«Οι διαπραγματεύσεις, παρά τις υφιστάμενες δυσκολίες, προχωρούν, σημειώνεται μεγάλη πρόοδος στα περισσότερα ζητήματα, η κύρια απόκλιση εντοπίζεται σε ζητήματα που αφορούν στις εμμονές του ΔΝΤ και, κυρίως, στα ζητήματα σχετικά με τη διατήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου» επισήμανε η κυρία Γεροβασίλη.
Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του χθεςστην εφημερίδα «Ημερησία» τόνισε πως η κυβέρνηση επιδιώκει «να γεφυρωθούν όσες διαφορές απομένουν στα ζητήματα της τεχνικής συμφωνίας και του δημοσιονομικού για το 2019, ώστε στο Eurogroup της Δευτέρας να αναγνωριστεί η πρόοδος που έχει συντελεστεί».
«Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι ακριβώς αυτή η συνολική συμφωνία να επιτευχθεί εντός Απριλίου, ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση. Νομίζω ότι είναι εύλογο να περιμένουμε σύντομα θετικές εξελίξεις» πρόσθεσε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή μια κακή συμφωνία, πολλώ δε μάλλον μία συμφωνία η οποία θα υπερβαίνει τις αρχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας».
Συνεχίζει σκληρή στάση το ΔΝΤ
Οι μεγάλες καθυστερήσεις οφείλονται στην σκληρή στάση που συνεχίζει να διατηρεί το ΔΝΤ, αλλά και τις συνεχόμενες αναβολές στη λήψη αποφάσεων για το ελληνικό πρόγραμμα.Το Ταμείο δεν πρόκειται να λάβει τελικές αποφάσεις πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat για την ελληνική οικονομία το 2016. Την ίδια ώρα τα πράγματα περιπλέκονται μετά τα δημοσιεύματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Ντόναλντ Τραμπ δέχεται πιέσεις για αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:δανειστέςδιαπραγμάτευσηΟικονομίαEurogroup
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων