Σημίτης: Φοβάμαι ατύχημα για Grexit, λύση οι εκλογές (βίντεο) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Σημίτης: Φοβάμαι ατύχημα για Grexit, λύση οι εκλογές (βίντεο)

02:18 | 29/3/17
shmiths-fovamai-atuxhma-gia-grexit-lush-oi-ekloges

Ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε στον Τσίπρα, λέγοντας ότι η διαφθορά δεν αντιμετωπίζεται με εξεταστικές - Κριτική στη ΝΔ, όχι προσωπικά στο Μητσοτάκη - Οι δανειστές δεν μπορούν να ζητούν από την αντιπολίτευση να ψηφίσει τα μέτρα - Τι είπε για την κεντροαριστερά - Η Τουρκία δεν πρέπει να μπει στην ΕΕ

Την ανησυχία του πως ένα ατύχημα στην αξιολόγηση λόγω της καθυστέρησης στη διαπραγμάτευση θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ, εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας στις Ιστορίες του ΣΚΑΙ και πρότεινε ως λύση την προσφυγή σε κάλπες.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο Grexit, ο κ.Σημίτης απάντησε: “Σχέδιο δεν πιστεύω να υπάρχει. Φοβάμαι το ατύχημα. Φοβάμαι τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση.” Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι τόσο από ευρωπαϊκής πλευράς, όσο και από ελληνικής πλευράς, όλοι θέλουν η αξιολόγηση να τελειώσει.

Ανέφερε μάλιστα ότι: “Τα εργασιακά που θέλει να ρυθμίσει η κυβέρνηση έχουν ρυθμιστεί με το μνημόνιο του 2012. Δηλαδή η Ελλάδα ζητά να ανακληθεί το μνημονιο του 2012. Αυτό δεν είναι εύκολο διότι δεν έχει τελειώσει η κρίση”και πρόσθεσε: “Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι αναγκαίες, αλλά πρέπει και η πλευρά των επιχειρηματιών και τα συνδικάτα να εκπροσωπούν όλους”.



Υποστήριξε ότι “χρειάζεται μία λύση με προσφυγή στις εκλογές” διότι “το κυβερνητικό κόμμα έχει χάσει τόσο πολύ την αποδοχή του κοινού και υπάρχει μία αδυναμία να γίνει μία πολιτική που θα οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά. Χρειάζεται μία πλειοψηφία στην Βουλή, η οποία έχει τη δύναμη και την ικανότητα να πάρει τις αποφάσεις, σήμερα δεν υπάρχει αυτό.”

Συμφώνησε όμως εμμέσως πλην σαφώς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η αντιπολίτευση δεν έχει κανένα λόγο να ψηφίσει τα μέτρα, ούτε δικαιούνται να ζητούν κάτι τέτοιο οι δανειστές.

“Οι ξένοι δεν μπορούν να ανακατεύονται στην πολιτική των κομμάτων” είπε και πρόσθεσε: “Αλίμονο τώρα, εάν έρχονται και οδηγίες από τις Βρυξέλλες, από τον οποιονδήποτε στο κάθε κόμμα της αντιπολίτευσης, θα είναι και αστείο και απαράδεκτο σε σχέση με τη λειτουργία της Δημοκρατίας.”



Ασκησε μάλιστα κριτική στη ΝΔ, αλλά όχι προσωπικά στον πρόεδρο της, λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης ξέρει ποιο είναι το σημαντικό δηλαδή η οικονομία, την ώρα που οι βουλευτές συζητούν για τα ψηφοδέλτια.

"Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε κάτι το οποίο δεν ήταν προβλεπτό, δηλαδή να κερδίσει τις εκλογές στο κόμμα και θα πρέπει βέβαια και αυτός να αλλάξει κάπως το κόμμα του. Γιατί υπάρχουν στο κόμμα αυτό πολλοί παλαιο-πολιτικές αντιλήψεις".

Υποστήριξε ότι χρειάζεται ενιαία κεντροαριστερά με νέα ηγεσία.



Ο κ.Σημίτης απάντησε και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που είχε πει ότι εάν δικοί του υπουργοί εμπλέκονταν σε προανακριτικές δε θα γυρνούσε να κάνει το σοφό και ο οποίος νωρίτερα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του κατά τη συζήτηση για τη συγκρότηση εξεταστικής σε βάρος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.

“Η διαφθορά είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο”, υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός επιρρίπτοντας μερίδιο ευθύνης στην ελληνική κοινωνία και δήλωσε: “Η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν γίνεται με καταγγελίες. Δεν γίνεται με μισαλλοδοξία. Δεν γίνεται με εξεταστικές επιτροπές. Δεν γίνεται με εχθρότητα.”



Εκτός από ατύχημα στη διαπραγμάτευση, ο κ.Σημίτης δεν απέκλεισε και ατύχημα στο Αιγαίο και δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ, τουλάχιστον όπως είναι τώρα.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εγκατάλειψη της προσπάθειας Γιαννίτση για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού το 2001.

Είπε ειδικότερα ότι “Και δεν ήταν μια περίοδος που θα μπορούσε να έχει γίνει μία πολιτική αναταραχή, το αναβάλαμε” και αναρωτήθηκε: “Η επόμενη κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας γιατί δεν έκανε τίποτε;”, ενώ σχολίασε: “Γιατί οι επόμενες κυβερνήσεις, οι οποίες ήρθαν μετά το 2010, και μεταξύ αυτών και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κάνανε ασφαλιστικό. Λοιπόν, γιατί φωνάζαν τότε και το κάνανε μετά;”

Εξεπέλυσε εξάλλου εκ νέου επίθεση σε Κώστα Καραμανλή (μεταξύ άλλων για την απογραφή) και σε Γιώργο Παπανδρέου, διότι δεν είχε σχέδιο το 2010 με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι να πάρουν τις δικές τους πρωτοβουλίες.



Ο κ.Σημίτης απέδωσε ευθύνες και στους Ευρωπαίους για την υπερφορολόγηση και την αυστηρότητα στην εφαρμογή του προγράμματος. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ο στόχος για πρωτογενές 3,5% είναι υπερβολικός, όχι για δέκα χρόνια όπως ζητά η Γερμανία, αλλα και για τρία χρόνια που λεει η Ελλάδα, “γιατί ένα πρωτογενές πλεόνασμα αυτού του ύψους, προέρχεται μόνο από υπερφορολόγηση”.

Άσκησε εκ νέου κριτική στην κυβέρνηση γιατί έχει αναγάγει το χρέος σε κεντρικό ζήτημα, υποστηρίζοντας: “Όλα σχετικά με το χρέος έχουν ρυθμιστεί από το τρίτο μνημόνιο, η διαδικασία δηλαδή, και η διαδικασία λέει, ένα, δύο, τρία, το τέσσερα, είναι το ‘18, και το 4 είναι αυτή η διαπραγμάτευση που θέλει η ελληνική κυβέρνηση. Όταν λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση λεει θέλω να διαπραγματευτώ αυτά που έχω συμφωνήσει το ’18, πριν, ή κοροϊδεύει τον κόσμο ή δεν αντιλαμβάνεται πώς έχει η κατάσταση”.

Στο ερώτημα εάν ορθώς μπήκε η Ελλάδα στο ευρώ, απάντησε: “Καμία χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης δεν πρέπει ή δεν μπορεί να μείνει έξω ουσιαστικά, διότι αν μείνει έξω θα είναι πολύ χειρότερα από ότι αν θα είναι μέσα. Και γιατί αυτό. Διότι λόγω της παγκοσμιοποίησης όλα είναι και πιο συνδεδεμένα”, ενώ υποστήριξε ότι η ένταξη στην ΟΝΕ έγινε με σωστά στοιχεία.


Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών