Στα 16 δισ. η ετήσια φοροδιαφυγή: Ποιος τελικά πληρώνει και τι | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Στα 16 δισ. η ετήσια φοροδιαφυγή: Ποιος τελικά πληρώνει και τι

22:03 | 21/3/17
sta-16-dis-h-ethsia-forodiafygh-poios-telika-plhrwnei-kai-ti

Τι είπε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τις προτεραιότητες της φορολογικής Αρχής

"Καλύτερα από ό,τι περιμέναμε" πήγε η ανταπόκριση στη ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων,
ανέφερε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΕΒ και της Διανέοσις για τη φοροδιαφυγή.

Ο κ. Πιτσιλής παρουσίασε επίσης τις προτεραιότητες της φορολογικής αρχής που περιλαμβάνουν:

-Την προτεραιοποίηση των φορολογικών ελέγχων με εξειδικευμένα κριτήρια ανά ελεγκτική υπηρεσία, που ολοκληρώνεται σύντομα για τη φετινή χρονιά με τεχνική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

-Την καταπολέμηση της πλασματικής μετεγκατάστασης σε γειτονικές χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για την οποία, όπως είπε ο κ. Πιτσιλής, αν χρειαστεί θα αναληφθούν και διεθνείς πρωτοβουλίες.

-Τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προσαύξησης περιουσίας, με διασταύρωση δεδομένων από πιστωτικά ιδρύματα και φορολογικές δηλώσεις. Η σχετική εφαρμογή θα παραδοθεί σε λίγες ημέρες στις υπηρεσίες.

-Την πάταξη του λαθρεμπορίου με αύξηση των ελέγχων στα καύσιμα και πρόσθετη ιχνηθέτηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το 2016 αυξήθηκαν οι έλεγχοι και τα πρόστιμα στο χώρο του καπνού (40% αύξηση των ελέγχων σε σχέση με το 2015, 325% αύξηση των προστίμων, 40% αύξηση στις κατασχέσεις ) και των καυσίμων (12.018 έλεγχοι το 2016 έναντι 8.859 το 2015).

sta-16-dis-h-ethsia-forodiafygh-poios-telika-plhrwnei-kai-ti

-Πάταξη της "καθημερινής " φοροδιαφυγής και διαφάνεια.

Ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Γρηγόρης Στεργιούλης αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα της ιχνηθέτησης των καυσίμων λέγοντας ότι οι λαθρέμποροι θα προχωρήσουν σε αδρανοποίηση των ιχνηθετών και κάνοντας λόγο για μέτρα που εξαγγέλλονται καλοπροαίρετα αλλά με αμφίβολη αποτελεσματικότητα. Ο κ. Στεργιούλης σημείωσε ακόμη ότι πριν ληφθουν νέα μέτρα θα πρέπει να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των προηγούμενων και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα συστήματα ελέγχου εισροών - εκροών που έχουν εγκατασταθεί στο 100% σχεδόν των πρατηρίων και αποστέλλουν τεράστιο όγκο στοιχείων σε κάποιες υπηρεσίες, τα οποία όμως δεν αξιοποιούνται.

Εκτίμησε εξάλλου ότι το λαθρεμπόριο στα καύσιμα στερεί από το Δημόσιο ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ το χρόνο ενώ ανέφερε ότι πολύ διαδεδομένη είναι η κλοπή καυσίμων στις αντλίες (ελλιπείς παραδόσεις) στην οποία απέδωσε και τις μειωμένες καταναλώσεις που καταγράφονται στην αγορά.

Να διατηρηθεί η ανεξαρτησία της φορολογικής διοίκησης, να μην δίνονται παρατάσεις στην παραγραφή (όπως επιτάσσει και πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ) και να θεσμοθετηθεί η θέση του γενικού εφόρου στην ΑΑΔΕ πρότεινε ο βουλευτής, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης.

Να ελεγχθούν τα τρία στάδια του παρεμπορίου, δηλαδή η εισαγωγή, τα δίκτυα διακίνησης και το πεζοδρόμιο ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Τέλος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης ανέφερε ότι σε 7 χρόνια έγιναν 9 αυξήσεις φόρων στα τσιγάρα - καπνά. Το λαθρεμπόριο όπως είπε αποτελεί σήμερα το 20% της αγοράς και στερεί από το κράτος έσοδα ύψους 800 εκατ. ευρώ το χρόνο.

πηγή

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών