Τρεις θαλάσσιες περιοχές παίρνουν σειρά για έρευνες πετρελαίου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Τρεις θαλάσσιες περιοχές παίρνουν σειρά για έρευνες πετρελαίου

11:30 | 31/3/17
treis-thalassies-perioxes-pairnoyn-seira-gia-ereynes-petrelaioy

Η περιοχή νότια της Κέρκυρας, η περιοχή νότια της Κρήτης και η περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και την Πελοπόννησο ξαναμπαίνουν στο μικροσκόπιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων

Στο στόχαστρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρονανθράκων (ΕΔΕΥ) μπαίνει η διενέργεια νέων «σεισμικών» καταγραφών, βήμα απαραίτητο για να διαγνωστεί η ύπαρξη πετρελαίου ή αερίου, σε τρεις περιοχές της χώρας.

Πρόκειται για την περιοχή στα νότια της Κέρκυρας αλλά και νοτίως της Κρήτης που είχαν ερευνηθεί από την Νορβηγική PGS ωστόσο κρίνεται ότι οι «γραμμές» είναι αραιές και θα πρέπει να ερευνηθούν περαιτέρω.

Στην πρώτη περιοχή (Κέρκυρα) τα ευρήματα ήταν τέτοια που κρίνεται αναγκαία η «πύκνωση» των σεισμικών γραμμών ώστε να υπάρχει καλύτερη εικόνα ενώ στη δεύτερη περιοχή (νότια της Κρήτης) εκτιμάται ότι για να υπάρξει καλύτερη εικόνα θα πρέπει να αλλάξει η διεύθυνση των σεισμικών γραμμών από πλάγια (από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά) σε κάθετη (βορά προς νότο).
 Η τρίτη περιοχή στην οποία η PGS δεν έκανε σεισμικά αφορά στο κομμάτι που βρίσκεται μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΕΥ Γιάννη Μπασιά θα μπορούσαν να γίνουν 3D καταγραφές.

Ο κ. Μπασιάς σημειώνει ότι οι έρευνες μπορούν να γίνουν είτε μέσω νέου διαγωνισμού που όμως θα πάρει περισσότερο χρόνο (περίπου 2 χρόνια) είτε με εμπορική προώθηση των δεδομένων με στόχο να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον. Στόχος είναι να προκληθούν εταιρείες, όπως συνέβη με την πρόταση που υπέβαλε προ 3ετίας η ιταλική Enel για την εκμετάλλευση των περιοχών στα τρία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας.

Και μπορεί η καθυστέρηση σε συνδυασμό με τις αλλαγές των δεδομένων στην αγορά (πτώση τιμών πετρελαίου) να οδήγησαν την Enel στην απόφαση να μην καταθέσει τελικώς προσφορά, ωστόσο η εκτίμηση που υπάρχει στην ΕΔΕΥ είναι ότι μπορεί να προχωρήσει άμεσα και να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επενδυτές για έρευνες. Σύμφωνα με τον ίδιο η εμπορική προώθηση μπορεί να φέρει τα πλοία των σεισμικών καταγραφών μέσα σε ένα διάστημα 6 – 12 μηνών.

Είμαστε πλέον πιο ώριμοι, έχουμε δει τα λάθη και τις παραλείψεις και ξέρουμε ακριβώς γιατί η κάθε εταιρεία δεν προσήλθε στους προηγούμενους διαγωνισμούς. Αυτά τα λάθη που έχουν εντοπιστεί μπορούμε σε ένα νέο γύρο ερευνών να τα αποφύγουμε ώστε να φέρουμε νέους επενδυτές, σημειώνει ο κ. Μπασιάς.

Επιπλέον υπάρχει μια νέα μοναδική ευκαιρία που άνοιξε από την ανακάλυψη του πεδίου Ζορ στην Αίγυπτο και η οποία θα οδηγήσει σε επανεπεξεργασία των δεδομένων από τις σεισμικές καταγραφές που έγιναν το 2012.

Συγκεκριμένα το γιγαντιαίο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα από την Eni στην Αίγυπτο απέδειξε ότι υπάρχει και μια δεύτερη κατηγορία πετρελαιοπιθανών περιοχών στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου (ασβεστολιθικοί ταμιευτήρες εκτός των ψαμμιτικών που μέχρι σήμερα είχαν εντοπιστεί). Αυτό ανοίγει το δρόμο ώστε να εξεταστούν και με διαφορετικό πρίσμα τα δεδομένα των καταγραφών του 2012 και να εντοπιστούν πιθανοί νέοι ερευνητικοί στόχοι.

Φωτό: Jin Liangkuai/Xinhua News Agency via AP, File

Θοδωρής Παναγούλης

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών