ΔΗΜ.ΣΥ: Στη νέα λιτότητα που φέρνουν ας μην ψάχνουν συνένοχους | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

ΔΗΜ.ΣΥ: Στη νέα λιτότητα που φέρνουν ας μην ψάχνουν συνένοχους

19:18 | 9/4/17
ΔΗΜ.ΣΥ: Στη νέα λιτότητα που φέρνουν ας μην ψάχνουν συνένοχους

"Δεν θα ψηφίσουμε τα μέτρα στη Βουλή. Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στην επιβολή 4ου Μνημονίου" διαμηνύουν με ανακοίνωσή τους από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

«Στη νέα λιτότητα που φέρνουν ας μην ψάχνουν σε εμάς συνένοχους. Δεν θα ψηφίσουμε τα νέα μέτρα όταν έρθουν στη Βουλή. Η συνέχιση της παραμονής της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στην εξουσία, μόνο αδιέξοδα και καταστροφή μπορούν να προκαλέσει», υποστηρίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη με αναλυτικό σημείωμα για την συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές στη Μάλτα.

Αποτιμώντας αρνητικά ένα προς ένα τα επίμαχα σημεία της συμφωνίας η Δημοκρατική Συμπαράταξη εκτιμά ότι έγινε «με όρους παράδοσης ηττημένου, γιατί η κυβέρνηση απεδέχθη την προνομοθέτηση ιδιαίτερα επώδυνων μέτρων 2% του ΑΕΠ ή αλλιώς για την ώρα 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία δεν υπήρχαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2016».

Επίσης κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ πως «"διέγραψε" όλες τις δήθεν δεσμεύσεις και τις "κόκκινες γραμμές" της για "ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα" και τις Πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις ότι "καμία προνομοθέτηση μέτρων δεν είναι ανεκτή"».

Τα μέτρα που βλέπουν στη ΔΗΣΥ

Σύμφωνα με την Δημοκρατική Συμπαράταξη θα νομοθετηθεί από τώρα:

α) Η περικοπή των συντάξεων κατά 1,8 δισ. ευρώ από 1/01/2019.

Η μείωση θα προκύψει σε μεγαλύτερο ποσοστό από τις κύριες συντάξεις (μετά τον επανυπολογισμό τους με βάση τον Νόμο Κατρούγκαλου εντός του 2017) και συμπληρωματικά από τις επικουρικές.

β) Η μείωση του αφορολόγητου ορίου (γύρω στις 5.600-5.900 για τον άγαμο), από 1/01/2020, μέτρο που θα επιβαρύνει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με 1,8 δισ. ευρώ ακόμα.

Η απώλεια σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέρχεται σε 650-700 ευρώ ετησίως ακόμη και για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.
Η κυβέρνηση αλυσοδένει την χώρα σ' ένα επικίνδυνο δίλημμα "Grexit ή διαρκής λιτότητα"
Επίσης ισχυρίζεται ότι «η κυβέρνηση αλυσοδένει την χώρα σ' ένα επικίνδυνο δίλημμα "Grexit ή διαρκής λιτότητα", για πολλά χρόνια, ουσιαστικά σε ένα 4ο Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση» ενώ δεν υπήρξε καμία συμφωνία για το Δημόσιο χρέος παραπέμποντας την οποιαδήποτε λύση αόριστα στο μέλλον.

Σχετικά με τα λεγόμενα "αντίμετρα" εκτιμάται ότι «θα εφαρμοστούν μόνο και όταν υπερβούμε τους στόχους για τα δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά», υπολογίζοντας ότι για να εφαρμοστεί το σύνολο των "αντιμέτρων" για το 2019, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 θα πρέπει να φθάσει το 5,3% του ΑΕΠ (εξωπραγματικός στόχος).
Θα εφαρμοστούν μόνο και όταν υπερβούμε τους στόχους για τα δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά
Για τις εργασιακές σχέσεις η Δημοκρατική Συμπαράταξη θεωρεί ότι από το 10/2011 είναι γνωστό ότι με το τέλος των Μνημονίων επανέρχονται στη κανονικότητα. «Συνεπώς τι διαπραγματεύονταν ακριβώς η Κυβέρνηση; ή τι ακριβώς κέρδισε; Απολύτως τίποτε! Άνθρακες ο θησαυρός. Εκτός κι αν η συμφωνία που κομίζει η Κυβέρνηση από τη Μάλτα είναι για να ανοίξει την πόρτα για συνέχιση του παγώματος της επέκτασης και της συρροής στο 4ο Μνημόνιο Τσίπρα στη μετά το 2018 εποχή….! Αυτό μένει να το δούμε …!».

Λευτέρης Σαββίδης

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών