Ξεκίνησαν οι μυστικές επαφές του Washington Club για το ελληνικό χρέος | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ξεκίνησαν οι μυστικές επαφές του Washington Club για το ελληνικό χρέος

17:34 | 28/4/17

Ξεκίνησαν οι μυστικές επαφές του λεγόμενου Washington Club στο οποίο μετέχουν εκτός από τους θεσμούς οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, για τον σχεδιασμό περαιτέρω μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Όπως προκύπτει από εμπιστευτικό έγγραφο της ευρωζώνης που αποκαλύπτει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου για το euro2day.gr, οι συζητήσεις για το χρέος θα λάβουν χώρα σε περιορισμένο κύκλο παράλληλα με την αξιολόγηση, ενώ η πρώτη συνάντηση του Washington Club έγινε σε επίπεδο μελών του EuroWorkingGroup, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στις ΗΠΑ.

Κατά το ίδιο έγγραφο, περαιτέρω συναντήσεις θα γίνουν σε επίπεδο υπουργών στις αρχές Μαΐου, με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να στοχεύει σε συνάντηση μεταξύ του ΔΝΤ, των ευρωπαϊκών θεσμών και των λεγόμενων σημαντικών χωρών – μελών στο περιθώριο των G7 στο Μπάρι, μεταξύ 11 και 13 Μαΐου. Αυτό, αναφέρεται στο εξασέλιδο έγγραφο, μπορεί να οδηγήσει σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει στα στελέχη του ΔΝΤ να εισηγηθούν στο Διοικητικό τους Συμβούλιο τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι τα μέσα Μαΐου και επιπλέον την εκταμίευση της δόσης.

Άτυπη συμφωνία για μείωση των πλεονασμάτων στα τέσσερα χρόνια

Μεταξύ των άλλων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω έγγραφο, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά σε άτυπη συμφωνία η οποία έγινε στο πλαίσιο του άτυπου Eurogroup της Μάλτας στις αρχές Απριλίου και αφορά σε μείωση της περιόδου που απαιτείται από την Ελλάδα να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. «Προκειμένου να γεφυρωθεί η διαφορά με το ΔΝΤ, υπήρξε άτυπη συμφωνία να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% από δέκα σε τέσσερα χρόνια», αναφέρεται συγκεκριμένα στο έγγραφο, ενώ γίνεται και αναφορά στις συντηρητικές προβλέψεις του Ταμείου.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «το κύριο ζήτημα που πρέπει να τακτοποιήσουμε για να φέρουμε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τα πρωτογενή πλεονάσματα και προστίθεται ότι σ’ αυτό το πλαίσιο έγινε μια ανεπίσημη συμφωνία στη Βαλέτα να μειωθούν τα έτη, με στόχο το 3,5% πλεόνασμα να είναι ο στόχος τεσσάρων ετών, συγκεκριμένα δηλαδή να αφορά την περίοδο μέχρι το 2022. Το έγγραφο επίσης αναφέρει ότι το άτυπο Eurogroup ήταν δυνητικά επιτυχημένο και άνοιξε τον δρόμο για μια πιθανή συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, χωρίς όμως να αποκλείεται και «έκτακτο» Eurogroup, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία.

Παράλληλα επιβεβαιώνεται ότι εάν η Ελλάδα επιτύχει στους στόχους, θα έχει τη δυνατότητα να λάβει αντίμετρα όπως φοροαπαλλαγές και κοινωνικής προστασίας, πράγμα το οποίο αποτελεί και εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ διευκρινίζεται ότι αν η Αθήνα δεν καταφέρει να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους τους οποίους έχει αποδεχθεί τα μέτρα που προβλέπονται για το 2020, θα ληφθούν το 2019. «Τα περισσότερα προαπαιτούμενα αναμένεται να υιοθετηθούν μέχρι τα μέσα Μαΐου και στην ολότητά τους να ολοκληρωθούν έως και τις αρχές Ιουνίου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για εκταμίευση της δόσης στα μέσα Ιουνίου» συμπληρώνεται.

Παραδοχή για καθυστερήσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αναφορές στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται από πλευρά ΔΝΤ. Στο περιβόητο έγγραφο γίνεται συγκεκριμένα η παραδοχή ότι η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ πολλές φορές κωλυσιεργεί και καταθέτει τις προτάσεις και τα έγγραφά της με τουλάχιστον μία εβδομάδα καθυστέρηση. «Το χρονοδιάγραμμα που αναφέρουμε απαιτεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Μαΐου, ώστε να έχουμε τα τελικά κείμενα στα χέρια των αντιπροσωπειών και των ελληνικών αρχών πριν την αναχώρηση του κουαρτέτου» σημειώνεται αρχικά και περαιτέρω επισημαίνεται:

«Πρέπει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ έχει δείξει αργοπορία στο να μοιράζεται τα έγγραφά του με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μέχρι τώρα. Το MEFP και το TMU δόθηκαν με μία εβδομάδα καθυστέρηση και μετά το Πάσχα». Κατά τα λοιπά, στο έγγραφο υπογραμμίζεται η ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στην ώρα της είναι ζωτικής σημασίας για να χτιστεί μια πολύ καλύτερη οικονομική και ειδικά δημοσιονομική απόδοση, διαφορετικά το μομέντουμ θα χαθεί».

πηγή

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών