17:20 | 21/4/17
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε σε εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε με το Δίκτυο Μετανάστευσης και Ένταξης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την αναθεώρηση του Δουβλίνου 2 - Μηνύματα στην κυβέρνηση και την Ευρώπη
«Χρειαζόμαστε, κοινή μεταναστευτική πολιτική, κοινή πολιτική ασύλου και μια κοινή ευρωπαϊκή οπτική για το κοινωνικό κράτος που θα προστατεύει από τον κοινωνικό αποκλεισμό», είπε η Φώφη Γεννηματά στον χαιρετισμό της στην ημερίδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου 2.Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τις 9 προτάσεις που είχε διατυπώσει σε εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο πριν περίπου ένα χρόνο και επισημαίνοντας ότι «το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι ένα υπερεθνικό, παγκόσμιο πρόβλημα που ξεπερνάει τα όρια μίας μεμονωμένης χώρας, και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με υπερεθνικές δράσεις και πολιτική σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο» κάλεσε τους σοσιαλιστές να «κάνουν τη διαφορά» ορθώνοντας τείχη στον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία.
Η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «και σε αυτό το θέμα τα έδωσε όλα»: «Ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή στους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι τα βάρη πρέπει να αναληφθούν αναλογικά από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δυστυχώς η Κυβέρνηση και σε αυτό το θέμα τα έδωσε όλα. Δέχτηκε το κλείσιμο των βόρειων συνόρων μας και μια συμφωνία που ήδη δεν εφαρμόζεται από την Τουρκία.
Και το χειρότερο μετέτρεψε τα hotspots στα νησιά από σταθμούς καταγραφής των προσφύγων σε κέντρα εγκατάστασης τους, με όλες τις επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την κοινωνική ζωή των νησιών μας. Και μάλιστα με άθλιες συνθήκες διαμονής και υγιεινής των προσφύγων», ανέφερε.
Επίσης, άφησε αιχμές για τη στάση της Ευρώπης τον τελευταίο καιρό όσον αφορά στο προσφυγικό.
Τόνισε πως "Δεν μπορεί να υπάρξει αλληλεγγύη χωρίς ρεαλισμό. Δεν είναι ρεαλιστικό όμως να υποχωρούν, να διαγράφονται, στην ουσία, αρχές και αξίες" και υπενθύμισε ότι: "Με αφορμή την προσφυγική κρίση, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, η Ένωση έδειξε δυο διαφορετικά πρόσωπα. Στην αρχή, το «φιλάνθρωπο» της πρόσωπο. Η Ευρώπη υποδέχτηκε πρόσφυγες ως μια εξαίρεση από τον κανόνα. Χωρίς διαδικασίες, ξαφνιασμένη και οργανωτικά ανέτοιμη. Στην συνέχεια όμως το πρόσωπο της Ευρώπης άλλαξε. Ο φόβος κυριάρχησε."
Πρόσθεσε δε ότι: "Αναγκαστήκαμε να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Οι απαντήσεις μας είναι, μέχρι σήμερα, αποσπασματικές, μη αποτελεσματικές και ως εκ τούτου μη βιώσιμες.
Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ουσιαστικά παρέδωσε τα κλειδιά του προσφυγικού στην Τουρκική ηγεσία. Προφανώς ο έλεγχος των ροών και οι διμερείς συνεργασίες είναι αναγκαία προϋπόθεση.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι το πλαίσιο της δράσης μας
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον γαλλικό λαό για το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.
"Δεν θα αφήσουμε τον τρόμο να γίνει ο ρυθμιστής των εξελίξεων στην Ευρώπη. Δεν θα επιτρέψουμε τον φόβο να θρέψει τη δημαγωγία. Θα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε με πείσμα, τη δικαιοσύνη και τον ανθρωπισμό.
Η Ευρώπη χρειάζεται την ενότητα, την ενοποίηση, για να αντιμετωπίσει τις ανισότητες, τις αδικίες, τον κοινωνικό αποκλεισμό. Αυτός πρέπει να είναι, πρωταρχικός στόχος όλων μας και γι αυτό δουλεύουμε το τελευταίο διάστημα στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα", τόνισε.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:ΠΑΣΟΚΠολιτικήΦώφη Γεννηματά
Σχετικά άρθρα