10:54 | 12/4/17
Πώς η σύνταξη των 1.000 ευρώ πέφτει στα 400 ευρώ
Μεγάλες ανατροπές στις συντάξεις χηρείας που αιτήθηκαν οι σύζυγοι θανόντων μετά τις 13/5/2016 κρύβει ο νόμος Κατρούγκαλου και οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι που καθορίζουν τα οριστικά ποσά που
δικαιούνται να λάβουν τόσο οι επιζώντες σύζυγοι όσο και τα τέκνα αυτών εφόσον είναι ανήλικα ή σπουδάζουν και δεν έχουν υπερβεί το 24ο έτος.
δικαιούνται να λάβουν τόσο οι επιζώντες σύζυγοι όσο και τα τέκνα αυτών εφόσον είναι ανήλικα ή σπουδάζουν και δεν έχουν υπερβεί το 24ο έτος.
Το ποσό για τις νέες συντάξεις χηρείας, αυτές δηλαδή που αφορούν θανάτους μετά τις 13/5/2016, στην πραγματικότητα δεν θα είναι στο 50% του σύνταξης του θανόντος, αλλά σε μικρότερο ποσοστό, καθώς οι επιζώντες σύζυγοι θα λάβουν το 50% της σύνταξης αφού όμως πρώτα επανυπολογιστεί με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου, όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος».
Αυτή η κρυφή παγίδα του νόμου και των εφαρμοστικών εγκυκλίων που εκδόθηκαν από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο), σημαίνει ότι αν ο θανών έπαιρνε σύνταξη 1.000 ευρώ, αυτή θα επανυπολογιστεί και μετά τον επανυπολογισμό της θα δοθεί το 50% στον επιζώντα σύζυγο. Αν υπάρχουν ανήλικα παιδιά, θα μοιραστούν το υπόλοιπο 50% (25%+25%) μέχρι να ενηλικιωθούν.
Ετσι αν τα 1.000 ευρώ γίνουν 800 ευρώ μετά τον επανυπολογισμό, η χήρα θα πάρει το 50% των 800 ευρώ, δηλαδή τα 400 ευρώ.
Η προσωπική διαφορά δε των 200 ευρώ που θα προκύψει με τον επανυπολογσμό της σύνταξης από τα 1.000 στα 800 ευρώ, είναι πολύ πιθανόν να φύγει άμεσα και όχι το 2019.
Το σοκ δεν είναι όμως μόνο στα ποσά, αλλά και στις προϋποθέσεις καταβολής τους. Πολλοί δικαιούχοι χηρείας εξακολουθούν να αγνοούν ότι οι προϋποθέσεις είναι πολύ πιο αυστηρές απ’ ό,τι πριν τον νόμο Καρούγκαλου και θα βρεθούν προ εκπλήξεων, όταν διαπιστώσουν ότι όχι μόνο θα λάβουν, λόγω του επανυπολογισμού, μικρότερο ποσοστό από το 50% της σύνταξης που καταβαλλόταν στον θανόντα σύζυγο, αλλά και ότι μετά από μια τριετία αυτό το ποσοστό μπορεί να μειωθεί στο 25% ή ακόμη χειρότερα η σύνταξη να ανασταλεί πλήρως και να επαναχορηγηθεί στα 67.
πηγή
πηγή
Σχετικές ετικέτες:εργασίαΟικονομίασυντάξειςσύνταξη χηρείας
Σχετικά άρθρα