17:31 | 27/4/17
«Έχουμε λύσει τα ανοιχτά 7-8 μεγάλα ζητήματα και έχουν μείνει διάσπαρτα θέματα», δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΝΤ εμμένει σε πολλά θέματα που δεν είναι αρεστά στην κυβέρνηση, αλλά δεν έχει την εντύπωση ότι το Ταμείο έχει προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με σκοπό να κωλυσιεργήσει και δεν νομίζει πως αυτά τα θέματα μπορεί να μην κλείσουν τη συμφωνία.Κατά τη σημερινή, διάρκειας μιάμισης ώρας, συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις, στα χρηματοοικονομικά και στα εργασιακά. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, αύριο το μεσημέρι αναμένεται να υπάρξουν συζητήσεις επί των τεσσάρων κειμένων εργασίας (το MOU με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών και το MEFP με το ΔΝΤ, καθώς και τα δύο αντίστοιχα τεχνικά κείμενα).
Πρόσθεσε δε, πως τόσο η ελληνική πλευρά όσο και εκείνη των θεσμών έχουν δώσει οδηγίες να «καθαρίζονται» τα κείμενα από τα τεχνικά κλιμάκια, για να μένουν μόνο τα βασικά ζητήματα για τους επικεφαλής, προκειμένου να υπάρξουν θεματικές συζητήσεις στα τέσσερα κείμενα. Στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί όλα την προσεχή Κυριακή.
Σύντομα θα έχουμε συμφωνία εκτίμησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ
Νωρίτερα σήμερα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την εκτίμηση πως έχει καθυστερήσει το κλείσιμο της β' αξιολόγησης, τονίζοντας ωστόσο πως σύντομα θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς. Κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης για το ελληνικό ζήτημα στο Ευρωκοινοβούλιο, ο πρόεδρος του Eurogroup προέβλεψε πως σύντομα θα κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, τονίζοντας πως «πριν το τέλος του επόμενου μήνα ελπίζω να ανακοινώσω τη συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση».«Εργαζόμαστε διαρκώς, ώστε να βρίσκονται λύσεις για την Ελλάδα και την Ε.Ε.» εξήγησε και υπογράμμισε ότι «έχουν επιτευχθεί πολλά κατά την πρώτη φάση του προγράμματος», με αποτέλεσμα τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και τη θετική δημοσιονομική πορεία της χώρας.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό θα εφαρμοστεί από το 2019, ενώ στο αφορολόγητο από το 2020. Σημαντικό, δε, ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης υποστήριξε πως δεν πρέπει η Ελλάδα να κληθεί να πιάσει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μία δεκαετία. Αναφορικά με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα, έθεσε ως βασικό στόχο αφενός την προστασία των εργαζομένων με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, αφετέρου την ενίσχυση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ
Σχετικές ετικέτες:δανειστέςδιαπραγμάτευσηΔΝΤΟικονομίαΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα