16:09 | 7/4/17
"Τόσο τα περιοριστικά μέτρα όσο και τα θετικά μέτρα θα νομοθετηθούν τώρα", ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του μετά την επίτευξη κατ' αρχήν συμφωνίας στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας. Δεκτές οι ελληνικές θέσεις για τα εργασιακά
«Μετά το πρόγραμμα θα είμαστε μια κανονική χώρα και δεν θα υπάρχει επιτήρηση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγγέλλοντας συμφωνία με τους θεσμούς στους βασικούς πυλώνες, σημειώνοντας πως "υπάρχουν συμβιβασμοί αλλά και πράγματα που μας ικανοποιούν. Είναι στη φύση της κάθε συμφωνίας να υπάρχουν και πράγματα που θα στεναχωρήσουν τον ελληνικό λαό".Βασικό σημείο της συμφωνίας είναι η εφαρμογή μέτρων και αντίμετρων παράλληλα σε δύο δόσεις το 2019 και 2020.
Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι τόσο τα περιοριστικά μέτρα όσο και τα θετικά μέτρα θα νομοθετηθούν τώρα. Στάθηκε ιδιαίτερα στο θετικό «πακέτο» (ύψους 3,6 δισ ευρώ), που όπως είπε θα αφορά την κοινωνική πολιτική για το 2019, αλλαγές στην ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος για το 2020.
"Τα θετικά μέτρα είναι για το κομμάτι των δαπανών, ένα πακέτο που θα αντιμετωπίζει την παιδική φτώχεια, ένα πακέτο για το πρόβλημα στέγασης, ένα πακέτο για τα προβλήματα της νέας γενιάς για την απασχόληση, ένα πακέτο για μείωση συμμετοχής συνταξιούχων στα φάρμακα και ένα επενδυτικό. Το 2020 τα μέτρα ανακούφισης θα είναι στους φόρους, ΕΝΦΙΑ και εισοδήματος", διευκρίνισε και προσέθεσε πως "αυτά τα μέτρα βάζουν τη βάση για ένα κοινωνικό κράτος για την Ελλάδα, για την αλληλεγγύη για τους πιο χαμηλόμισθους".
Για τα εργασιακά ο κ.Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι έγιναν δεκτές οι ελληνικές θέσεις για τις ομαδικές απολύσεις και το «λοκ άουτ», ενώ οι συλλογικές συμβάσεις θα επιστρέψουν τον Σεπτέμβριο του 2018 και άρα θα έχουμε μία επιστροφή στην κανονικότητα στο εργασιακό τοπίο.
Επιβεβαίωσε επίσης ότι η συνολική συμφωνία αφορά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι υπήρξε διαφωνία με τον πρόεδρο του Eurogroup όσον αφορά στο πως θα κριθεί ότι το δημοσιονομικό πλαίσιο του 2018 επιτρέπει την εφαρμογή και των αντίμετρων το 2019. Σημείωσε ότι ο ίδιος θεωρεί πως εφόσον επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και με δεδομένο ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν ούτως ή άλλως, υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για την εφαρμογή και των αντίμετρων το 2019.
Παραδέχθηκε επίσης το ζήτημα που υπάρχει όσον αφορά στο μηχανισμό που θα καθορίσει τα μεγέθη του 2018, με δεδομένες τις διαχρονικές διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν στον υπολογισμό.
“Η συμφωνία λέει ότι το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με μία διαδικασία διαφανή στον ελληνικο λαό, θα καθορίσουν τα μεγέθη του 2018. Πάντα υπάρχουν προβληματικές πτυχές αλλά ελπίζουμε ότι αυτός ο μηχανισμός θα λειτουργήσει”, είπε.
Κατέληξε, λέγοντας πως "τώρα θα κλείσουμε τις λεπτομέρειες στην Αθήνα για να γραφτεί η συμφωνία με τους θεσμούς και αμέσως αρχίζει η συζήτηση για τα πλεονάσματα μετά το 2018 που είναι η άλλη μεριά του νομίσματος για τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος".
πηγή
Σχετικές ετικέτες:δανειστέςδιαπραγμάτευσηΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΟικονομίαΣΥΡΙΖΑEurogroup
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων