17:31 | 11/4/17
Το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης ηττήθηκε ξανά, εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και διεμήνυσε στο Βερολίνο ότι ο οδικός χάρτης είναι συγκεκριμένος, εφόσον θέλει την παραμονή του ΔΝΤ - Τα μέτρα θα νομοθετηθούν μετά τη Σύνοδο του ΔΝΤ και πριν το (ενδεχομένως έκτακτο) Eurogroup που θα επικυρώσει και τα μέτρα για το χρέος
Σαφή απάντηση στο μήνυμα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που θέτει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων πριν οποιαδήποτε συζήτηση για το ελληνικό χρέος, έδωσε (σε συνέχεια του χθεσινοβραδυνού non paper του Μαξίμου), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.Η κυβέρνηση ουσιαστικά διαμηνύει στο Βερολίνο ότι ο οδικός χάρτης για τα επόμενα βήματα είναι συγκεκριμένος, εφόσον η Γερμανία επιθυμεί την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η Αθήνα δηλαδή βάζει το Ταμείο μπροστά στη Γερμανία, καθώς το ΔΝΤ θέλει -όπως και η ελληνική κυβέρνηση- συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος τώρα.
"Δεν έχω καταλάβει να υπάρχει οποιαδήποτε αντιπαράθεση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Τα επόμενα βήματα είναι καθορισμένα και σε αυτά συμφωνούν όλες οι πλευρές", είπε με νόημα ο κ.Τζανακόπουλος ερωτηθείς σχετικά με τις διαφορετικές απόψεις Βερολίνου- Αθήνας για το τι έρχεται πρώτα, οι μεταρρυθμίσεις ή το χρέος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ο προσδιορισμός των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μετά τη λήξη της δεύτερης αξιολόγησης, που είχε συμφωνηθεί στο Eurogroup του Μαϊου του 2016, εκτός από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ήταν και προϋπόθεση απο το ΔΝΤ για να παραμείνει στο πρόγραμμα.
"Το ΔΝΤ, τη συμμετοχή του οποίου θέλει και η κυβέρνηση της Γερμανίας, έχει ξεκαθαρίσει ότι εάν δεν υπάρξει συγκεκριμενοποίηση μέτρω που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγραμματος δε μπορεί να θεωρήσει βιώσιμο το χρέος και προυπόθεση για το διοικητικό συμβουλιο του ταμείου είναι η θετική μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ώστε να εγκρίνει την παραμονή του στο πρόγραμμα", είπε και πρόσθεσε: "Επομένως δεν υπάρχει καμία διαφωνία από κανέναν για τα επόμενα βήματα".
Αυτά είναι, όπως είπε ο κ.Τζανακόπουλος, η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλλάδα, η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και ο προσδιορισμός των προαπαιτούμενων, η συνεδρίαση του Eurogroup (ενδεχομένως και έκτακτου στις αρχές Μαϊου) που θα εγκρίνει την τεχνική συμφωνία και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ώστε να δοθεί και η δυνατότητα στο Ταμείο να εγκρίνει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. "Καμία διαφωνία επί όλων αυτών δεν υπάρχει ούτε με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ούτε με το ΔΝΤ, ούτε με την Κομισιόν" πρόσθεσε.
Στο ερώτημα πότε θα νομοθετηθούν τα μέτρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-22 Απριλίου θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια και σε αυτή την επίσκεψη θα αποφασιστούν τα προαπαιτούμενα, τα οποια συνήθως ψηφίζονται πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup ώστε στη συνέχεια αυτο να βάλει τυπικά τη σφραγίδα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Σημείωσε δε ότι θα ληφθούν 1% θετικά και 1% αρνητικά μέτρα για το 2019 και άλλο τόσο για το 2020 και θα εφαρμοστούν πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα προσδιοριστούν τα μέτρα του χρέους από το Eurogroup και άρα θα παραμείνει το ΔΝΤ.
Στο σημείο αυτό τόνισε ότι οι προβλέψεις γίνονται αφού έχουν συνυπολογιστεί και τα αρνητικά μέτρα. Δηλαδή εφόσον το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 3,5% (που δήλωσε βέβαιος ότι θα είναι) συν 1% τα αρνητικά μέτρα, ίσον 4,5% και μείον 1% επιστρέφουμε στο στόχο που είχε συμφωνηθεί, άρα δεν τίθεται θέμα υπέρβασης των στόχων.
Τα... μαθηματικά αυτά ειναι και η προληπτική απάντηση της κυβέρνησης στο ΔΝΤ που είθισται να κάνει χειρότερες προβλέψεις και εκτιμήσεις από την Αθήνα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους», δήλωσε εξάλλου δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 είναι απολύτως εφικτοί αφού, όπως σημείωσε, η προηγούμενη χρονιά αναμένεται να κλείσει πάνω από 3%, έναντι στόχου 0,5%.
Ο υπουργός Επικρατείας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «επέλεξε μια πλήρως υπονομευτική στάση καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», όσο, και ειδικότερα, τον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «απαιτούσε μια άνευ όρων παράδοση και υποσχόταν ‘τόσα και άλλα τόσα μέτρα’». Και θύμισε τη στάση των ευρωβουλευτών της ΝΔ στη συζήτηση που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ελληνικό πρόγραμμα, που έφτασαν στο σημείο, όπως ανέφερε, να εγκαλέσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή επέρριψε ευθύνες για τη μη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σε εκείνους που είχαν παράλογες απαιτήσεις. Και εν κατακλείδι, «η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται για τρίτη φορά σε στρατηγικό αδιέξοδο», αφού «το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης ηττήθηκε για άλλη μια φορά».
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν την απόφαση της ΚΕ και ερωτηθείς εάν ανησυχεί για διαρροές όταν έρθει η ώρα της ψήφισης μέτρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταρχήν υπενθύμισε ότι ήδη μετά ττο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου είχε μιλήσει για συμφωνία με εκατέρωθεν υποχωρήσεις.
"Η συμφωνία αποτελεί ένα συμβιβασμό. Δεν είναι ένας συμβιβασμός που θα αποδεχόμασταν εάν δε βρισκόμαστε σε πρόγραμμα ή συνθήκες επιτροπείας" παραδέχθηκε. "Καταφέραμε όμως να έχουμε συμφωνία, που σχεδόν στο σύνολο της είναι στο πλαίσιο των αρχών που θέλει να υπερασπίζεται η ελληνική κυβέρνηση", προσθεσε κάνοντας ειδική αναφορά στα εργασιακά. "Σε αυτό το σημειο είμαστε ικανοποιημένοι. Στο δημοσιονομικό ενώ η συμφωνία είνα προφανώς ένας συμβιβασμός είναι η πρώτη φορά που αξιολόγηση ολοκληρώνεται χωρίς επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή αλλά μηδενική", συνέχισε.
Σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε ότι στην ΚΕ εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία το πλαίσιο της απόφασης, εντάσσοντας τις διαφοροποιήσεις από πολιτικά στελέχη στο πλαίσιο του "γόνιμου διαλόγου που είναι υγεία να διεξάγεται στο εσωτερικό των κομμάτων" και κατέληξε πως δεν υπάρχει καμία ανησυχία, η ΚΟ είναι συμπαγής και ενιαία.
Σχετικές ετικέτες:Δημήτρης Τζανακόπουλοςελληνικό χρέοςΠολιτικήΣΥΡΙΖΑEurogroup
Σχετικά άρθρα