Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα (βιντεο) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα (βιντεο)

16:10 | 17/5/17

«Θα είμαστε στις επάλξεις και θα συνεχίσουμε να πολεμάμε»

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα οι πορείες διαμαρτυρίας εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, ενόψει της αυριανής ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Η συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ πραγματοποιήθηκε μπροστά στο Κέντρο, απ' όπου ξεκίνησε πορεία με κατάληξη το ΥΜΑΘ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Θα είμαστε στις επάλξεις και θα συνεχίσουμε να πολεμάμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές από όποιες κυβερνήσεις και εάν προέρχονται» τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. «Τα εργασιακά, που τα είχαμε βγάλει εμείς από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη βοήθεια του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας επανέρχονται» συνέχισε, καλώντας την κυβέρνηση «να σταματήσει τις υποκρισίες και να συνομιλήσει με τα συνδικάτα». Πρόσθεσε: «Να δούμε τι μπορούμε να περισώσουμε, γιατί αυτά που έρχονται και θα εξειδικευτούν με τα νομοσχέδια είναι ακόμη χειρότερα».

«Η κατάσταση δε μπορεί να συνεχιστεί, πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές λιτότητας» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ, Πέτρος Κετικίδης, σημειώνοντας ότι ήδη υπάρχει «συρρίκνωση» του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και επίκειται και μεγαλύτερη, με τα νέα οργανογράμματα, συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις οργανισμών, κινητικότητα, κ.α.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στο άγαλμα του Βενιζέλου και κατευθύνθηκε προς στο ΥΜΑΘ. Στη συγκέντρωση, στα προβλήματα από διάφορους χώρους αναφέρθηκαν το μέλος της γραμματείας του ΜΑΣ, Αλέξης Παπαδόπουλος, η πρόεδρος του συλλόγου μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων Θεσσαλονίκης, Ράνια Καπετανγιώργη, η πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, Γαρυφαλλιά Καλαμαρά, η συμβασιούχος του δήμου Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ και δημοτικών επιχειρήσεων ν. Θεσσαλονίκης Σοφία Εξαδακτύλου, ο εργαζόμενος ΕΛΒΟ και μέλος της επιτροπής αγώνα μετάλλου, Κώστας Ηλιού κ.α.

Στην Καμάρα συγκεντρώθηκαν τα πρωτοβάθμια σωματεία Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα κόμματα και πολιτικές κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΙΑ, κ.α.), συλλογικότητες, αντιξουσιαστές, κ.α., απ' όπου ξεκίνησαν την πορεία τους, με κατεύθυνση το ΥΜΑΘ. Προσυγκέντρωση πραγματοποίησαν στην συμβολή των οδών Φιλίππου με Αγνώστου Στρατιώτου μέλη της ΛΑΕ, της ΟΚΔΕ, κ.α.

Νωρίτερα το πρωί, αστυνομικοί, μέλη της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρήθηκαν για περίπου μια ώρα, κρατώντας με πανό, μπροστά στην πύλη του ΥΜΑΘ.


Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις στην Πάτρα

Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Πάτρα, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με αφορμή την συζήτηση και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, έξω από το εργατικό κέντρο και στην οποία συμμετείχαν, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, φοιτητές, συνταξιούχοι κ.α. Όπως ανέφεραν μεταξύ άλλων οι ομιλητές, «λέμε όχι στις νέες μνημονιακές δεσμεύσεις, που φέρνουν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων».

Η δεύτερη συγκέντρωση οργανώθηκε από το ΠΑΜΕ και πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου. Στην συγκέντρωση πήραν μέρος ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές, άνεργοι, συνταξιούχοι κ.α.

Οι ομιλητές τόνισαν μεταξύ άλλων ότι «απέναντι στη νέα επίθεση των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των επιχειρηματικών ομίλων της κυβέρνησης και συνολικά του πολιτικού προσωπικού τους, η εργατική απάντηση θα πρέπει να τους ταρακουνήσει, για να εμποδίσουμε τα νέα βάρβαρα μέτρα και τα αντεργατικά πλάνα που σχεδιάζουν στην πλάτη μας».

Στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ συμμετείχε και ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «καλούμε το λαό να είναι σε συνεχή πάλη και να διώξουμε όλα εκείνα τα ζιζάνια που θέλουν να φέρουν την διχόνοια στο λαό μας, ώστε να μην κινητοποιείται και να περνούν τα μέτρα». Μετά τις συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν πορείες στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.

Επίσης, απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, όπως στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι, στον Πύργο και αλλού.

Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες στις πόλεις της Ηπείρου

Mε συγκεντρώσεις και πορείες ανταποκρίθηκαν στην 24ωρη απεργία που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ οι εργαζόμενοι στις πόλεις της Ηπείρου. Στα Ιωάννινα εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επιστημονικοί φορείς, μικρομεσαίοι, συνταξιούχοι, συνδικάτα και σωματεία έδωσαν το «παρών» στις ξεχωριστές κινητοποιήσεις που διοργάνωσαν στις 10.00 το πρωί και ολοκληρώθηκαν μετά τις 12.00 το μεσημέρι το ΠΑΜΕ και η ΑΔΕΔΥ. Τα συνθήματα κου κυριάρχησαν στρέφονταν κατά των μνημονίων και των μέτρων λιτότητας.

Ανάλογες κινητοποιήσεις, έγιναν στην Άρτα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα.

Δύο οι συγκεντρώσεις και στην Πάτρα

Με δύο συγκεντρώσεις που οργάνωσαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και στην πλατεία «1866» εργαζόμενοι και συνδικάτα εξέφρασαν σήμερα την αντίθεσή τους ενάντια στα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Με κεντρικό σύνθημα «Φτάνει πια» το εργατικό κέντρο της πόλης, το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ και εκπρόσωποι φορέων πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

«Είμαστε εδώ για να πούμε “όχι” στα νέα μέτρα που διαλύουν τον κοινωνικό ιστό», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών Χανίων Γιάννης Παυλάκης.

Στη συγκέντρωση της Αγοράς συμμετείχαν και αγρότες από την περιοχή της Κουντούρας οι οποίοι μοίρασαν αγροτικά προϊόντα σε πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της πορείας που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης προκλήθηκε μικρή ένταση μεταξύ φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης και των διοργανωτών για το ποιος θα ηγηθεί της πορείας.

Η κατάσταση εκτονώθηκε άμεσα όταν οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου και των άλλων φορέων αποφάσισαν να ακολουθήσουν μετά την ομάδα των φοιτητών.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία «1866». Σε αυτή συμμετείχαν και αγρότες μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας που παρέταξαν στην πλατεία τα αγροτικά τους οχήματα. «Οι πολιτικές των μνημονίων δεν οδηγούν πουθενά, είναι αδιέξοδες για το λαό», υποστήριξε το μέλος του συνδικάτου ιδιωτικών υπαλλήλων Φώτης Ριγανάκος.

Κατά τη διάρκεια της πορείας που ακολούθησε ανακοινώθηκε ότι το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει μια ακόμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα στις 7.00 το απόγευμα της Πέμπτης στην πλατεία «1866».

Νωρίτερα μέλη του ΠΑΜΕ είχαν πραγματοποιήσει παραστάσεις διαμαρτυρίας στην είσοδο καταστημάτων πολυεθνικών ενώ κλειστή παρέμεινε η δημοτική αγορά της πόλης.

Με δύο συγκεντρώσεις και πορείες εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, επιστημονικοί φορείς, συνταξιούχοι και άνεργοι από το Ηράκλειο εξέφρασαν σήμερα την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα που έχουν έλθει στη Βουλή με το πολυνομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για «4ο μνημόνιο».

Η πρώτη συγκέντρωση διοργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου έξω από τα γραφεία του και ακολούθησε πορεία προς την πλατεία Ελευθερίας και τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με πανό και συνθήματα όπως «Αντιστεκόμαστε», «Όχι στη φτωχοποίηση της κοινωνίας», «Silver alert χάθηκε η ελπίδα. Αναζητείται από τον ελληνικό λαό», κ.ά.

Η δεύτερη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε από το ΠΑΜΕ με συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου. Επίσης, αύριο, Πέμπτη 18 Μαϊου, προγραμματίζεται ακόμη ένα συλλαλητήριο από το ΠΑΜΕ με συγκέντρωση και πορεία.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, σε κοινή ανακοίνωσή τους, αναφέρουν, μεταξύ άλλων: «Η νέα συμφωνία που αποτελεί το 4ο μνημόνιο, έρχεται να περικόψει και άλλο τις συντάξεις, μετατρέποντάς τις σε προνοιακά επιδόματα, να φοροληστέψει κι άλλο τον ελληνικό λαό μέσω της μείωσης του αφορολόγητου, να διατηρήσει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για τις συλλογικές συμβάσεις, να ξεπουλήσει τις δημόσιες επιχειρήσεις, κρίσιμες υπηρεσίες και οργανισμούς. Πέραν όμως τον βαρύ νεοφιλελεύθερο λογαριασμό για νέες περικοπές στις συντάξεις 1,8 δισ. και νέα φορολογικά χαράτσια, κυβέρνηση και δανειστές δίνουν νέο χτύπημα στα εργασιακά και στο συνδικαλιστικό κίνημα!».

Ακόμη, ζητούν να μην ψηφιστεί από τη Βουλή το 4ο μνημόνιο, την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, «όχι» στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή-αργία, κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών στην υγεία, την παιδεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες κ.ά.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Λάρισας

Με δυο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Λάρισας ολοκληρώθηκαν σήμερα οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων που συμμετείχαν στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ κατά του πολυνομοσχεδίου.

Η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη κεντρική πλατεία της πόλης από το Εργατικό κέντρο, όπου συμμετείχαν εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, αγρότες και φοιτητές, ενώ η δεύτερη συγκέντρωση που διοργάνωσε το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στη πλατεία Ταχυδρομείου.

Από το βήμα της συγκέντρωσης του Εργατικού Κέντρου ο πρόεδρος Τάσος Τσιαπλές επιτέθηκε στη κυβέρνηση λέγοντας πως το πακέτο των μέτρων «δεν στοχεύει στην σωτηρία της χώρας, αλλά στην εξασφάλιση της κερδοφορίας των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και κάθε είδους μεγαλοεπιχειρηματιών». Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιαπλές επεσήμανε πως «το «μάρμαρο», θα πληρώσουν, ακόμα μια φορά, μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικροεπαγγελματίες & μικροαγρότες», ενώ αναφερόμενος στα αντίμετρα είπε πως είναι «το τυράκι στη φάκα».

«Τα λεγόμενα «αντίμετρα» της εξαθλίωσης είναι το τυράκι στη φάκα. Ο φτωχός θα πληρώνει το φτωχότερο και ο πλούσιος θα γίνεται πλουσιότερος! Αρπάζουν 10 από τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς αγρότες, και λένε ότι θα δώσουν μετά από δυο χρόνια, 1 σε λίγους και μάλιστα με την προϋπόθεση ότι θα πιάνονται τα ματωμένα πλεονάσματα (πάνω από 3,5%) για πολλά χρόνια, αλλιώς θα έχουμε νέα αντιλαϊκά μέτρα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Τέλος, επιτέθηκε και στην αντιπολίτευση λέγοντας πως είναι «υποκριτική η στάση της Ν.Δ», καθώς ψήφισαν μαζί με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 3ο μνημόνιο, ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να «γυρίσουν την πλάτη» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της Ν.Δ και των άλλων κομμάτων».

Από την μεριά του ο πρόεδρος του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Παπαποστόλου από την συγκέντρωση στη πλατεία Ταχυδρομείου είπε πως με τα νέα μέτρα η «συγκυβέρνηση ισοπεδώνει για μία ακόμη φορά μισθούς και συντάξεις», σημειώνοντας πως «η συγκυβέρνηση συνεχίζει τον ίδιο δρόμο της λιτότητας, ύφεσης και ανεργίας, οδηγώντας τη χώρα σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο και τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση».

«Τα μέτρα που προωθούνται, στο χώρο του Δημοσίου, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις πολιτικές συρρίκνωσης του Δημοσίου, ενώ για τις ανάγκες του θα προσλαμβάνει, κυρίως, προσωπικό με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Η "δίκαιη ανάπτυξη", που υπόσχονται, σημαίνει βάθεμα της φτώχειας, μεγαλύτερη ανεργία, ελαστική απλήρωτη εργασία και εργασιακό μεσαίωνα χωρίς καθόλου συνδικαλιστικά δικαιώματα και προστασία για τους πολλούς» είπε μεταξύ άλλων. Σημειώνεται πως οι συγκεντρωμένοι μετά το τέλος των ομιλιών πραγματοποίησαν πορείες στους κεντρικού δρόμους της Λάρισας.

Φωτογραφία - βίντεο: thestival.gr

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών