15:47 | 20/5/17
Με τη στρατηγική της λιτότητας δεν μπορεί η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της
«Με τη στρατηγική της λιτότητας δεν μπορεί η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της. Χωρίς την αλλαγή αυτής λανθασμένης στρατηγικής η οικονομική ύφεση απειλείται να γίνει μια μόνιμη κατάσταση στηνΕλλάδα», είπε ο Γκούσταβ Χορν, διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Ερευνών (IMK) του Ντίσελντορφ και του ιδρύματος Hans Böckler, το οποίο πρόσκειται στα γερμανικά συνδικάτα, σε συνέντευξή του στη Saarbrücker Zeitung.
Κατά τον διακεκριμέενο Γερμανό οικονομολόγο, τα πακέτα λιτότητας «ήταν κακά διότι συνοδεύονταν από ακραίες παράπλευρες συνέπειες: από υψηλή ανεργία έως και την αδυναμία της απλής επιβίωσης ευρέων στρωμάτων της κοινωνίας.
Τώρα τουλάχιστον δεν θα πρέπει να γίνεται πια συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, διότι υφίσταται πλέον.
Κοιτάξτε την αναζωπύρωση της τουριστικής έκρηξης. Περισσότερη έμφαση πρέπει να δοθεί στις μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία ενός συνολικού κοινωνικού συστήματος, στο οποίο μπορούν να ενταχθούν και εκείνοι των οποίων περικόπτονται οι συντάξεις.
Πρέπει όμως να συνοδεύονται (οι μεταρρυθμίσεις) από τη δημιουργία μιας βασικής κοινωνικής ασφάλισης».
Ο κ. Χορν τονίζει όμως ότι τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να γίνουν διότι δεν υπάρχουν οι πόροι. «Από πού να προέλθουν τα χρήματα όταν οι διεθνείς πιστωτές επιμένουν στις περικοπές», διερωτάται.
«Υπό τις παρούσες συνθήκες η Ελλάδα θα αποκτούσε προβλήματα στον προϋπολογισμό της με τέτοιες μεταρρυθμίσεις», όπως λέει χαρακτηριστικά.
Για το ξεπέρασμα της κρίσης προτείνει συγκεκριμένα «τη δημιουργία μιας βασικής κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να εξισορροπηθούν οι μειώσεις των συντάξεων. Παράλληλα θα μείωνα τις περικοπές, ώστε να τονώσω την εσωτερική ζήτηση και να δοθεί έτσι στην Ελλάδα το περιθώριο ελιγμών στον προϋπολογιμό της.
Μετά θα καθίστατο δυνατή και η εξόφληση τους χρέους της. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να σταματήσει και η επαναλαμβανόμενη συνεχώς συζήτηση περί του κουρέματος του χρέους, από το οποίο θα έχανε πολλά χρήματα η Γερμανία», είπε στη γεραμνική εφημερίδα.
Για το νέο πακέτο μέτρων, το οποιο ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή, είπε πως «ακολουθεί παλιές παραδόσεις και είναι και πάλι σχεδιασμένο ώστε να επιβαρύνει πολύ σημαντικά την κατανάλωση. Πλήττει ευρύτερα στρώματα του ελληνικού πληθυσμού.
Εάν, όπως σχεδιάζεται, μειωθεί το αφορολόγητο, τότε τις συνέπειες θα υποστούν τα χαμηλά εισοδήματα, τα οποία δεν θα υπόκεινταν καν σε φορολόγηση. Σε κάθε περίπτωση με επιπρόσθετες αυξήσεις στους φόρους και μειώσεις στις συντάξεις δεν θα μπορέσει να σωθεί η Ελλάδα».
Πηγή: Saarbrücker Zeitung, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε σχετικά
Νέο σοκ από τον Σόιμπλε: Καμία ελάφρυνση του χρέους της ΕλλάδαςΓερμανός οικονομολόγος: Η Ελλάδα παραμένει στην εντατική
Σχετικές ετικέτες:Γερμανοί οικονομολόγοιΟικονομίαφόροι
Σχετικά άρθρα