'Ήρεμη' αισιοδοξία στις τράπεζες | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

'Ήρεμη' αισιοδοξία στις τράπεζες

02:57 | 16/5/17

Το «σκωτσέζικο ντους» που υπέστη η αγορά από τις φορές που στο παρά πέντε θα κλείναμε την αξιολόγηση αλλά ξαφνικά, βιώναμε πλήρη ανατροπή, κάνει τις τράπεζες ιδιαίτερα προσεκτικές

Αν και έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν από την θετική τροπή που έχουν λάβει - επιτέλους - τα πράγματα
εν αναμονή της πολυπόθητης αξιολόγησης, τραπεζίτες, οικονομολόγοι και εκπρόσωποι των θεσμών, είναι συγκρατημένοι στην εκδήλωση των «συναισθημάτων» τους.

Λογικό, αφού το «σκωτσέζικο ντους» που υπέστη η οικονομία και η αγορά από τις φορές που στο παρά πέντε θα κλείναμε την αξιολόγηση αλλά ξαφνικά, βιώναμε πλήρη ανατροπή. Αυτή τη φορά, το ορόσημο της 22ας Μαΐου μοιάζει περισσότερο πιθανό από ποτέ. Όλα δείχνουν ότι είμαστε όχι μόνο στο σωστό δρόμο, αλλά και στην τελική ευθεία.

Παρά ταύτα, η σύνεση πρυτανεύει και συνηγορεί υπέρ μιας «ήσυχης» στάσης μέχρι η αξιολόγηση να γίνει «Ναι!» και να αρχίσουν να ρέουν οι θετικές συνέπειες που αυτή θα επιφέρει. Για το λόγο αυτό, δεν υπάρχουν πανηγυρισμοί και τυμπανοκρουσίες (ίσως και λόγω...ταπεινότητας από τις προηγούμενες ήττες και τη μεγάλη ανησυχία που προκαλούσε η κάθε μία καθυστέρηση).

Ένας από τους πιο άμεσα ενημερωμένους οικονομολόγους τραπεζικούς, ο πρόεδρος της Attica Bank, κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, που τυγχάνει να έχει περάσει και ως εκπρόσωπος της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο , ως εκτελεστικός διευθυντής – πέραν των πολλών άλλων ιδιοτήτων του – προέβη χθες, σε δηλώσεις σχετικά με την αξιολόγηση.

Αφορμή, στάθηκε η υπογραφή συμφωνίας, βάσει της οποίας αγγλική εταιρία διαχείρισης δανείων, αναλαμβάνει να εισπράξει ό,τι μπορέσει από καταγγελθέν χαρτοφυλάκιο 1,3 δις ευρώ της Τράπεζας, εισφέροντας άμεσα  σε μετρητά 70 εκατ ευρώ ( και ενισχύοντας έτσι την κεφαλαιακή της επάρκεια), πλέον άλλων 525 εκατ ευρώ, μέσω ομολογιών αντίστοιχης ονομαστικής αξίας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, με τη ρύθμιση του χρέους και την αξιολόγηση που κατά πάσα πιθανότητα ολοκληρώνεται στις 22 Μαΐου, δημιουργήθηκε το κατάλληλο κλίμα για να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη συναλλαγή. Όσο το μέτωπο της αξιολόγησης ήταν ανοιχτό, ο επενδυτής, όπως ήταν προφανές, δεν εκδήλωνε κανένα ενδιαφέρον.

Αναφερόμενος στην οικονομία της χώρας, ο κ. Ρουμελιώτης, μίλησε για προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης 2,1% για φέτος και  3% το 2018, για σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, των εξαγωγών, των επενδύσεων και του τουρισμού, που ήδη παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη.

Η αξιολόγηση, πρόσθεσε, θα ευνοήσει όλο το τραπεζικό σύστημα, θα μειώσει τα κόκκινα δάνεια, θα βελτιώσει την ποιότητα ενεργητικού και θα οδηγήσει την Ελλάδα στο QE (ποσοτική χαλάρωση).

Όλα αυτά όμως, δεν θα είχαν συμβεί – ή θα συνέβαιναν πολύ νωρίτερα – αν είχε κλείσει η αξιολόγηση. Άποψη, που ενστερνίζεται και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, κ. Θεοδ. Πανταλάκης, ο άνθρωπος που εξηγώντας τη σημασία της νέας συμφωνίας για την Αttica Bank, είπε ότι πρόκειται για πρωτότυπη στα χρονικά καινοτομία, με τεράστια σημασία για την Τράπεζα που ήδη «τρέχει» πιστά και νοικοκυρεμένα, ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Απλό και απτό παράδειγμα, «συγκοινωνούντων δοχείων»- τραπεζών, οικονομίας και εν τέλει, της ίδια της αγοράς. Που δεν είναι άλλοι από εμάς τους ίδιους. Καταναλωτές,  καταθέτες,  δανειολήπτες.

Λίλυ Σπυροπούλου

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών