09:48 | 29/5/17
Σκληραίνει την γραμμή της η κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση για το χρέος, καθώς, ενόψει της 15ης Ιουνίου το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει στους πιστωτές ότι αν το ΔΝΤ βάλει νερό στο κρασί του και δεν ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος, τότε το Ταμείο δεν έχει καμία θέση και κανέναν ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα
Η νέα διαπραγματευτική στρατηγική αποκρυσταλλώθηκε στο στενό πρωθυπουργικό επιτελείο την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του αποκωδικοποίησαν τα μηνύματα του ΔΝΤ και του Βερολίνου μετά το ναυάγιο του Eurogroup της 22ας Μαΐου.Συγκεκριμένα, όπως είχε γράψει το News24/7, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχώρησε, την περασμένη Δευτέρα, από την αίθουσα που διεξαγόταν η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με δύο βεβαιότητες: πρώτον, ότι η Ελλάδα έχει πλέον αρκετούς και ισχυρούς συμμάχους, όπως φάνηκε από την στήριξη που έλαβε από τους ομολόγους του από την Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και όχι μόνο. Και, δεύτερον, ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του ΔΝΤ πως «δε θα δεχόταν τίποτα λιγότερο από οριστική λύση» σε σχέση με το θέμα του ελληνικού χρέους, όλα δείχνουν ότι το Ταμείο κάνει πίσω.
Μάλιστα, η σπουδή του διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, να συμφωνήσει με την «μεσοβέζικη» πρόταση Σόιμπλε λίγο πριν λήξει το Eurogroup κατέστησε σαφές στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στην κυβέρνηση ότι μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και ίσως… κοινή γραμμή που παραπέμπει σε «συμπαιγνία». Για όλα αυτά, άλλωστε, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε, στο διάλειμμα της συνεδρίασης του Eurogroup τον Αλέξη Τσίπρα και έλαβε τηλεφωνική πολιτική εξουσιοδότηση από τον πρωθυπουργό να απορρίψει διαρρήδην και κατηγορηματικά την πρόταση Σόιμπλε.
«Όχι» στην «σπασμένη» λύση
Τούτων δοθέντων, η ελληνική κυβέρνηση είναι πλέον αντιμέτωπη με την πρόταση Σόιμπλε, η οποία θέτει εν αμφιβόλω το σύνολο του κυβερνητικού «αφηγήματος»: ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προτείνει να μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ως παρατηρητής-τεχνικός σύμβουλος, ώστε το Βερολίνο να μην χρειαστεί να κάνει παραχωρήσεις για το χρέος. Ωστόσο, ένα τέτοιο σενάριο θα δυσκόλευε πολύ την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αφού το ΔΝΤ δε θα ήταν υποχρεωμένο να συντάξει έκθεση διαχειρισιμότητας του χρέους (DSA). Αντιθέτως, το ΔΝΤ, αν περάσει η πρόταση Σόιμπλε, δε θα έχει επιτελέσει τον ρόλο του ως… μοχλού πίεσης για το χρέος, δε θα γίνει δανεικά και θα… υπαγορεύει μέτρα. Μ’ άλλα λόγια, το συγκεκριμένο σενάριο είναι η απόλυτη καταστροφή για την κυβέρνηση.Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να επιμείνει στην ανάγκη «συνολικής λύσης» ως το τέλος της διαπραγμάτευσης, παρότι τα δεδομένα και οι συσχετισμοί καθιστούν την διαπραγματευτική νίκη της ελληνικής πλευράς μία πολύ δύσκολη υπόθεση. Η κυβέρνηση, λοιπόν, επιμένει να απορρίπτει «σπασμένη» λύση για το χρέος, καθώς μια τέτοια συμφωνία δε θα έδινε καμία διαβεβαίωση στην ελληνική πλευρά για «οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση» και ταυτοχρόνως η κυβέρνηση θα είχε μείνει μόνο με την ψήφιση των σκληρών μέτρων και το συνεπαγόμενο πολιτικό κόστος.
«Αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος, το ΔΝΤ δεν έχει καμία θέση στο ελληνικό πρόγραμμα και πρέπει να αποχωρήσει»Βεβαίως, παρά τις συμμαχίες που εκδηλώθηκαν υπέρ της Ελλάδας στην πρόσφατη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, είναι προφανές ότι το Eurogroup παραμένει ένα «εχθρικό» περιβάλλον για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει αυξημένη επιρροή στο εν λόγω όργανο.
Ως εκ τούτου, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι τελικώς, η πρόταση Σόιμπλε για «συμφωνία-γέφυρα» και «σπασμένη» λύση για το χρέος θα παραμείνει στο τραπέζι. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση θα προβάλει μία άλλη αξίωση: την συνολική αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα. «Εμείς θέλουμε την συμμετοχή του ΔΝΤ στο Μνημόνιο μόνο και μόνο επειδή πιστεύουμε ότι θα πιέσει το Βερολίνο να δώσει το χρέος. Αν το ΔΝΤ υποχωρήσει και κάνει τις χάρες του Σόιμπλε, για εμάς δεν έχει καμία χρησιμότητα στο πρόγραμμα», υποστηρίζει ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη θέσει, στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης, τους σχετικούς προβληματισμούς σε συνομιλητές του. «Αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος, το ΔΝΤ δεν έχει καμία θέση στο ελληνικό πρόγραμμα και πρέπει να αποχωρήσει», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα στην γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και στον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στις συναντήσεις που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών του ΝΑΤΟ.
Κατά πληροφορίες, μάλιστα, η μεν Άνγκελα Μέρκελ δε θα μπορούσε να συζητήσει ένα τέτοιο σενάριο σε αυτή τη συγκυρία, αφού κάτι τέτοιο θα απαιτούσε –κατά την άποψη του Βερολίνου- την κατάρτιση ενός νέου προγράμματος και την έγκρισή του από την γερμανική Βουλή, κάτι που ουδείς στη Γερμανία θέλει λόγω της προεκλογικής περιόδου. Στον αντίποδα, ο Εμανουέλ Μακρόν άκουσε με ενδιαφέρον την θέση του πρωθυπουργού και φέρεται να εξέφρασε «τουλάχιστον κατανόηση», όπως λένε καλά ενημερωμένες πηγές.
Σημειωτέον, άλλωστε, ότι η συγκεκριμένη θέση («ή μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ή έξωση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα») θα είναι και το βασικό αίτημα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στις 22 Ιουνίου, στην Σύνοδο Κορυφής, αφού ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να θέσει το θέμα στην ατζέντα της Συνόδου των ευρωπαίων ηγετών, αν και στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν υπάρξει λύση…
Γιώργος Μελιγγώνης
Σχετικά άρθρα