Ρωσικές επενδύσεις μέσω Πεκίνου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ρωσικές επενδύσεις μέσω Πεκίνου

18:57 | 14/5/17

Συζήτησαν 70' αντί για 30' λεπτά που είχε προγραμματιστεί για τη σύσφιξη των σχέσεων και τις δυνατότητες ρωσικών επενδύσεων σε μια σειρά από νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας

Συζήτηση εφ' όλης της ύλης είχαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνάντησης αρχηγών κρατών στην Κίνα εν όψει του φιλόδοξου οικονομικού σχεδιασμού της χώρας της άπω ανατολής με την ονομασία Belt & Road.

Μια συνάντηση που διήρκησε 70' λεπτά, παρά τον αρχικό προγραμματισμό που ήθελε τους δύο άνδρες να συναντώνται για μισή ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, Τσίπρας και Πούτιν πραγματοποίησαν μια συνολική επισκόπηση ελληνορωσικών σχέσεων και συζήτησαν τα αποτελέσματα πρωτοβουλιών για περαιτέρω σύσφιξη σχέσεων, όπως το έτος Ελλάδας- Ρωσίας 2016.
Επιπλέον, τέθηκε το ζήτημα της σημαντικής αύξησης τουριστικών αφίξεων από τη Ρωσία, αλλά και τα επόμενα στάδια αυτής της συνεργασίας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η διοργάνωση 11ης συνάντησης της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, η έναρξη τουριστικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2017, η ελληνική επιχειρηματική αποστολή στη Μόσχα τον Ιούνιο, καθώς και ανάπτυξη διαπεριφερειακής συνεργασίας.

Οι ρωσικές επενδύσεις

Τσίπρας και Πούτιν επικεντρώθηκαν και σε ενδεχόμενη προοπτική ρωσικών επενδύσεων, σε μια σειρά από τομείς (ενέργεια, σιδηρόδρομοι, λιμάνια), για τους οποίους η Μόσχα έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα.

Επιπλέον, συζήτησαν εκτενώς για περιφερειακές εξελίξεις και ειδικότερα το Συριακό, το ζήτημα της Λιβύης, το Κυπριακό και το ρόλο Τουρκίας στην περιοχή.

Συνάντηση Τσίπρα με Ελβετίδα πρόεδρο

Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο συναντήθηκε επίσης και με την με την Ελβετίδα Πρόεδρο Doris Leuthard, όπου φρόντισε να τονίσει την επιθυμίας της Ελλάδας για περαιτέρω συνεργασία φορολογικών και δικαστικών αρχών. Η Πρόεδρος Leuthard με τη σειρά της έδωσε συγχαρητήρια στον Έλληνα πρωθυπουργό για τη στάση της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στο μεταναστευτικό. Επιπλέον,φάνηκε να ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια. Η Ελβετίδα πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του Δουβλίνου στη βάση της αλληλεγγύης, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η μικρή χώρα ανήκει στη ζώνη Σέγνκεν.

Επαφές και με τον γγ του ΟΗΕ

Ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση του με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υπογράμμισε τη στήριξη της Ελλάδας στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ.
Τέλος, επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας να συγκληθεί και πάλι η διάσκεψη της Γενεύης, ώστε να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες. Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα θα εργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση.


Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών