11:40 | 18/5/17
Βαρύ το «πακέτο» για συνταξιούχους και ασφαλισμένους
Τα νέα μέτρα που ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή, ύψους 2,8 δισ. (ως το 2021) προστίθενται στιςπαρεμβάσεις του 2015 καθώς και στις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου που δεν άλλαξαν.
Από το 2015, όταν και ψηφίστηκε το 3ο Μνημόνιο, έως το 2021 που διαρκεί το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δημοσιονομικής Προσαρμογής, οι συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι καλούνται να “πληρώσουν” σωρευτικά, έναν βαρύ λογαριασμό της τάξης των 6,5 δισ. ευρώ, που δύσκολα καλύπτεται ακόμα και εάν τελικά πιαστούν οι στόχοι και εφαρμοστούν τα αντίμετρα.
Μάλιστα, το πιο βαρύ πακέτο περικοπών και επιβαρύνσεων, συνολικού “κόστους” 2,8 δισ. ευρώ καλείται να ψηφίσει σήμερα η κυβέρνηση.
Εχθές, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής, το οποίο περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που εκτός απροόπτου αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή, αποκαλύπτοντας την... ουρά των παρεμβάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο ασφαλιστικό από το 2015 έως και το 2021.
Σωρευτικά, οι “παλαιές” επιβαρύνσεις που προκύπτουν από τις αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με αντικίνητρα στην πρόωρη συνταξιοδότηση, τις μειώσεις των παλαιών και νέων συντάξεων καθώς και την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, αλλά και τις αυξήσεις εισφορών σε κύριες (υγείας) και επικουρικές (ασφάλισης και υγείας) συντάξεις, σωρευτικά, έως το 2021, εκτιμώνται σε 3,7 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για ποσά που έρχονται να προστεθούν στις νέες παρεμβάσεις, ανεβάζοντας την σωρευτική “δημοσιονομική εξοικονόμηση” σε 6,5 δισ. ευρώ. Μόνο από το νέο πακέτο που φέρνει ανατροπές εκ νέου, τόσο στο πεδίο των εισφορών όσο και τον συντάξεων, εκτιμάται ότι επιβαρύνονται τουλάχιστον 2,75 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και συνταξιούχοιπου είτε θα δουν τις εισφορές τους να αυξάνονται από το 2018, είτε τις συντάξεις τους να μειώνονται από το 2019.
Αναλυτικά, από παλαιές και νέες μειώσεις συντάξεων, τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν οι μειώσεις των προσωπικών διαφορών στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, εντός του 2019, συνολικής εξοικονόμησης 2,49 δισ. ευρώ. Σωρευτικά, το 2021, οι περικοπές φτάνουν σε 2,866 δισ. ευρώ.
Στην αμέσως επόμενη θέση, έρχεται η περικοπή των συντάξεων χηρείας και των οικογενειακών επιδομάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως προβλέπεται στο νόμο Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016, καθώς η σωρευτική εξοικονόμηση έως το 2021 εκτιμάται σε 1,056 δισ. ευρώ.
Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ. Ήδη, η δαπάνη για το επίδομα που θα μειώνεται έως το 2019, ώστε να καταργηθεί το 2020 εξοικονομώντας 910 εκατ. ευρώ, έχει μειωθεί κατά 590 εκατ. ευρώ.
Στο πεδίο των εισφορών, η μεγαλύτερη επιβάρυνση επιβλήθηκε στους ήδη συνταξιούχους καθώς αυξήθηκε η εισφορά υπέρ υγείας στις κύριες, από 4% σε 6% και επιβλήθηκε εισφορά 6% στις επικουρικές συντάξεις, από το καλοκαίρι του 2015. Συνολικά, έως το 2021 οι συνταξιούχοι θα έχουν καταβάλλει επιπλέον εισφορές, της τάξης των 763 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον επιβάρυνση 663 εκατ. ευρώ υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Η αντίστοιχη επιβάρυνση στους αγρότες, εκτιμάται σε 285 εκατ. ευρώ. Σε αυτές βέβαια, πρέπει να προστεθούν τα επιπλέον 143 εκατ. ευρώ που προκύπτουν από τη νέα αλλαγή στη βάση υπολογισμού, που από το 2018 θα περιλαμβάνει και τις εισφορές του προηγούμενου έτους.
Στη μακριά λίστα των περικοπών περιλαμβάνονται επίσης, οι μειώσεις όλων των νέων συντάξεων καθώς άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού και πλέον, οι συντάξεις είναι άθροισμα της βασικής και της ανταποδοτικής η οποία υπολογίζεται με βάση τις εισφορές που καταβλήθηκαν στο σύνολο του εργάσιμου βίου και με νέα μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης. Επίσης, η επιβολή νέου ανώτατου πλαφόν, το πάγωμα των συντάξεων και οι μειώσεις των μερισμάτων και των εφάπαξ.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:βουλήΟικονομίασυνταξιούχοι
Σχετικά άρθρα