13:40 | 28/5/17
Συμφωνία «βλέπει» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Όπως δηλώνει ο Γιώργος Σταθάκης, οι δανειστές θα επιδείξουν την αναγκαία βούληση μιας και η Ελλάδα έχει ήδη πράξει όσα της αναλογούσαν με αποτέλεσμα η επόμενη κίνηση να είναι της άλλης πλευράς
«Η 15η Ιουνίου είναι καταληκτική ημερομηνία για να υπάρξει συμφωνία, όχι μόνο για να συμμετάσχει η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση αλλά και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ καθώς εάν αυτό δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να υπάρξει νέα απόφαση από το Γερμανικό Κοινοβούλιο - κάτι που ουδείς δείχνει να επιθυμεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.Όπως σημείωσε ο υπουργός, η ελληνική κυβέρνηση έπραξε όλα όσα της αναγολούσαν και τώρα η επόμενη κίνηση πρέπει να γίνει από την άλλη πλευρά. Η συμφωνία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Σταθάκης, περιλαμβάνει δυο σκέλη.
«Το πρώτο έχει να κάνει με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την επικύρωση από τη Βουλή των σχετικών μέτρων. Αυτό «πάει πακέτο» με το δεύτερο σκέλος, που αφορά τη ρύθμιση του χρέους, στο συγκεκριμένο πλαίσιο που έχει συζητηθεί. Εδώ υπάρχει η απόφαση του προηγούμενου Eurogroup, πάνω στην οποία βασίστηκαν και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ενεργοποιήθηκαν το Δεκέμβρη. Η ίδια απόφαση προβλέπει επίσης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Τα πρώτα έχει συμφωνηθεί να εγκριθούν με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και να ενεργοποιηθούν με τη λήξη του προγράμματος. Τα μακροπρόθεσμα, εφόσον χρειαστούν, θα συζητηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε και άρα ξεκάθαρα η επόμενη κίνηση πρέπει να γίνει από την άλλη πλευρά. Εμείς επιμένουμε να ζητάμε μια λύση η οποία θα οδηγεί τη χώρα σε ασφαλή δρόμο. Θέση την οποία συμμερίζονται και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως η γαλλική. Σε αυτή τη βάση καλείται να λάβει αποφάσεις το επόμενο Eurogroup».
Καταληκτική ημερομηνία η 15η Ιουνίου
«Η 15η Ιουνίου είναι καταληκτική ημερομηνία για μία σειρά από λόγους», τόνισε ο κ. Σταθάκης. «Αρχικά για εμάς, επειδή χρειαζόμαστε τη συμφωνία για να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Είναι, όμως, καταληκτική και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, καθώς εάν αυτό δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να υπάρξει νέα απόφαση από το Γερμανικό Κοινοβούλιο - κάτι που ουδείς δείχνει να επιθυμεί. Τέλος η 15η Ιουνίου είναι καταληκτική ημερομηνία εκ των πραγμάτων, καθώς δεν μπορεί να παρατείνεται η αβεβαιότητα».«Δεδομένου ότι όλες οι πλευρές δηλώνουν ότι επιθυμούν λύση και αναγνωρίζουν ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει να ανταμειφθούν, πιστεύω ότι όλοι θα επιδείξουν την αναγκαία βούληση για να έχουμε συμφωνία στο προσεχές Eurogroup», κατέληξε ο υπουργός.
Ερωτηθείς για το εάν η χώρα μπορεί να βγει με επιτυχία στις αγορές αν δεν υπάρξει προηγουμένως η συμφωνία για το χρέος, απάντησε:
«Στόχος της κυβέρνησης είναι η οριστική έξοδος από την εποχή των Μνημονίων με τη λήξη του Προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Ελλάδα να έχει αποκαταστήσει την σταθερή και ομαλή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου. Κάτι που απαιτεί μεθοδικά βήματα και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού. Δεν πρόκειται να γίνει με μία επιτυχημένη έκδοση ομολόγων, όπως αποδείχθηκε και στο παρελθόν.
Ο ΟΔΔΗΧ θα κληθεί να «χτίσει» σταδιακά την καμπύλη ομολόγων, στις διάφορες διάρκειες (3ετή, 5ετή, 10ετή κλπ). 'Αρα θα απαιτηθεί μια περίοδος προετοιμασίας και επιτυχημένων κινήσεων, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018.
Πάντως η έξοδος στις αγορές δεν αφορά μόνο τη δυνατότητα του κράτους να εξυπηρετεί τον δανεισμό του αλλά έχει συνολικότερα οφέλη για την οικονομία, καθώς θα αποκατασταθεί η πρόσβαση και του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, είτε πρόκειται για τράπεζες, είτε για εταιρείες που επιθυμούν να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά ομολόγων. Θα είναι, δηλαδή, μια εξέλιξη ιδιαίτερης σημασίας συνολικά για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.»
πηγή
Σχετικές ετικέτες:Γιώργος ΣταθάκηςδανειστέςδιαπραγμάτευσηΠολιτικήΣΥΡΙΖΑEurogroup
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων