09:55 | 30/5/17
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε σίγουρος ότι ο Σόιμπλε επεξεργάζεται λύση παρά τα όσα είπε στις 22 Μαΐου. Τα περιθώρια υποχώρησης και οι επόμενοι σταθμοί
Καθαρή λύση για την ελάφρυνση του χρέους τώρα ή περισσότερο κόστος που θα πληρώσει η Ευρωζώνη από μια νέα αναβολή είναι η βασική θέση του οικονομικού επιτελείου εν όψει του κρίσιμου Eurogroup του Ιουνίου.Αυτό είναι και το μήνυμα το οποίο έστειλε χθες μέσω των ξένων ανταποκριτών ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος προς τους Ευρωπαίους λέγοντας «κανείς δεν θέλει να χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Περισσότερο από όλους ο κ. Σόιμπλε. Είμαι σίγουρος ότι επεξεργάζεται λύση παρά τα όσα είπε στις 22 Μαΐου». Αν και η προοπτική μιας χρεοκοπίας μάλλον έχει αποκλειστεί, αν η απόφαση που θα λάβουν οι υπουργοί οικονομικών στις 15 Ιουνίου είναι να αναβάλλουν την λύση και το ΔΝΤ ενταχθεί στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση τότε το ενδεχόμενο μιας νέας αποτυχίας της Ελλάδας μεγαλώνει σημαντικά.
Μάλιστα για πρώτη φόρα το κόστος μιας αποτυχίας δεν θα είναι αποτέλεσμα των κακών επιδόσεων ούτε και της απροθυμίας της Ελλάδας να προωθήσει μέτρα και μεταρρυθμίσεις. Τούτο διότι πολύ πρόσφατα ψήφισε τα πρόσθετα μέτρα που ζήτησε το ΔΝΤ αφού η παρουσία του Ταμείου ήταν «προαπαιτούμενο» κυρίως της Γερμανίας και της Ολλανδίας για να συνεχίζουν να χρηματοδοτούν το πρόγραμμα. Σε μια ενδεχόμενη αναβολή η Ελλάδα θα πάρει μεν την δόση για να καλύψει τις υποχρεώσεις χρέους ύψους 7,4 δις που έρχονται τον Ιούλιο αλλά η εικόνα της στις αγορές δεν θα είναι πολύ καλύτερη από ένα χρόνο πριν όταν έκλεινε την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος για τρεις βασικούς λόγους:
- Το ΔΝΤ θα συμμετείχε μεν αλλά δεν θα μπορούσε να πιστοποιήσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους κάτι που θα μείωνε τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
- Η ΕΚΤ παρά τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες δεν θα αποφάσιζε την ένταξη της Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κάτι που θα μείωνε ακόμη περισσότερο τις αποδόσεις των ομολόγων . Το είπε ξεκάθαρα χθες ο πρόεδρος τη ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι όταν σε ακρόαση που είχε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι χωρίς σαφή μέτρα δεν μπορεί να γίνει η εκτίμηση βιωσιμότητας του χρέους . Τούτο την στιγμή που η ΕΚΤ μπορεί να αποφασίσει την ένταξη της Ελλάδας στο QE ανεξάρτητα από την στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ.
- Εκτός από το ότι οι πόρτες των αγορών οι οποίες θα παρέμεναν κλειστές και η οικονομία στο ενδεχόμενο μιας νέας αναβολής για το χρέος θα συνέχιζε την χαμηλή πτήση της στα όρια της στασιμότητας.
Ακόμη και η λύση για χρέος συζητούνταν κοντά στο τέλος του χρόνου όταν θα σχηματίζονταν η νέα Γερμανική Κυβέρνηση η Ελλάδα θα ήταν πολύ κοντά στο τέλος του προγράμματος πριν κάνει τις πρώτες απόπειρες για δανεισμό από τις αγορές. Σε μια τέτοια περίπτωση η Ευρωζώνη θα καλούνταν να πληρώσει το κόστος της αποτυχίας ενός τρίτου προγράμματος και την συζήτησης ενός τετάρτου προγράμματος για να καλυφθούν οι δανεικές ανάγκες των επόμενων χρόνων.
Τα περιθώρια υποχώρησης
Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε χθες για την αναζήτηση μιας «καλής» λύσης και όχι μιας «τέλειας» λύσης. Απώτερος στόχος τις επόμενες μέρες θα είναι να επανέλθει η συζήτηση σε κάποιο από τα σενάρια του ESM που παρουσιάστηκαν την προπερασμένη Δευτέρα στο συμβούλιο υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.Ακόμη και αν είχαν βαρύ τίμημα σε ότι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα είναι βαρύ και μετά την πενταετία 2018 -2022 όταν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα μείνει 3,5% του ΑΕΠ σε κάθε περίπτωση θα είναι καλύτερο από την αναβολή μιας λύσης σε ένα τέτοιο κρίσιμο σημείο.
Οι επόμενοι σταθμοί
H πρώτη ένδειξη για το πως κινούνται οι πρωταγωνιστές και κυρίως το ΔΝΤ θα δοθεί στις 6 Ιουνίου στην τηλεδιάσκεψη του Euro woring group που θα γίνει για τα 25 ανοιχτά ακόμη προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης παρόντων και των εκπροσώπων των θεσμών.Παρότι δεν αναμένεται απόφαση όλοι θα αναμένουν κάποιο σχόλιο για το θέμα της Ελλάδας από τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι κατά την συνεδρίαση του ΔΣ της Τράπεζας στο Ταλίν της Εσθονίας
Στις 9 Ιουνίου θα επαναληφθεί η συνάντηση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης όπου θα πρέπει να παρουσιαστεί και η πλήρης έκθεση της επιτροπής για τα 140 προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης ώστε στις 15 του μήνα να μένει να συζητηθεί επί της ουσίας μόνο το θέμα του χρέους.
Τάσος Δασόπουλος
Σχετικές ετικέτες:δανειστέςδιαπραγμάτευσηΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΟικονομίαΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων