02:58 | 23/5/17
Χωρίς συμφωνία για την μεσοπρόθεσμη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ολοκληρώθηκε το Eurogroup μετά από 8 ώρες συνεδρίασης, οι 4 εκ των οποίων μεταξύ των άμεσα ενδιαφερομένων μελών
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι 19 έφτασαν πάρα πολύ κοντά στη συμφωνία με το ΔΝΤ, αλλά για μια σειρά από λόγους αυτή δεν κατέστη δυνατή. Ο Πρόεδρος αρνήθηκε να αποκαλύψει ποια χώρα δεν δέχθηκε στο τέλος την συμφωνία στην οποία είχαν νωρίτερα καταλήξει οι 4 διαπραγματευτές. Όπως είπε, το κάνει αυτό για να διαφυλάξει την προοπτική συμφωνίας σε τρεις εβδομάδες.Κατά τον Πρόεδρο, η εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους δεν ήταν επαρκής για το ΔΝΤ. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι το Eurogroup έδειξε στο ΔΝΤ το μέχρι που μπορεί να φτάσει, όμως οι συζητήσεις δεν ήταν αρκετές.
Επιπλέον ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι το Eurogroup επιμένει στις τρεις αρχές της συμφωνίας της 25ής Μαΐου 2016, δηλαδή πως τα μέτρα για το χρέος είναι αυτά που έχουν περιγραφεί, θα εκτελεστούν μόνο το 2018 και τα κράτη μέλη δεν θα επωμιστούν περισσότερο κόστος.
Τέλος η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και όποια προβλέπει το σύμφωνο σταθερότητας από εκεί και ως το 2060 (υπολογίζονται άνω του 2%).
Μετά από σχεδόν 4 ώρες διακοπής και αλλεπάλληλες επαφές για την λήψη μιας απόφασης που θα επιτρέπει την επιστροφή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλγκανγκ Σόιμπλε, ο Γάλλος ομολόγός του Μπρούνο Λεμέρ και ο Πόουλ Τόμσεν, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, δεν κατάφεραν να βρουν μια συμφωνία που να ικανοποιεί τους πάντες.
Η 4μερής γίνονταν ξεχωριστά, μιλώντας πάνω σε διαφορετικά προσχέδια μιας σχετικής απόφασης. Σύμφωνα με πηγές με καλή γνώση της συνάντησης, στο τραπέζι έπεσαν πολλές διαφορετικές εκδοχές των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να πετύχει η Ελλάδα από το 2023 ως το 2060 και διαφορετικές εκδοχές των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους.
Οι 4 κατέληξαν σε μια πρόταση που προέβλεπε ότι το ΔΝΤ θα έπαιρνε απόφαση στο ΔΣ του το καλοκαίρι του 2017, αλλά δεν θα εκταμίευε παρά μόνο το φθινόπωρο του 2018 σαν “προληπτική γραμμή στήριξης” προς την Ελλάδα μετά την εκτέλεση των μέτρων του χρέους. Η Ελληνική πλευρά σύμφωνα με πληροφορίες απέρριψε την πρόταση αυτή καθώς ισοδυναμεί με de facto 4o μνημόνιο μετά τον ορίζοντα του τρέχοντος προγράμματος.
Γερούν Ντάισελμπλουμ: "λέγαμε πάντοτε ότι εάν υπήρχε συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση - και νομίζω ότι είμαστε κοντά στην επίσημη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με θετικό αποτέλεσμα - εάν υπάρξει συμφωνία για αυτό, θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος για να δούμε πού είμαστε από την άποψη της βιωσιμότητας του χρέους. Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήσαμε μια πρώτη σε βάθος συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, εξετάζοντας πολύ προσεκτικά τις ανάγκες, τις επιλογές και τους περιορισμούς. Αλλά σε αυτό το σημείο, δεν έχουμε καταλήξει σε μια συνολική συμφωνία σχετικά με αυτό το μέρος της συζήτησής μας. Τις ερχόμενες εβδομάδες, θα συνεχίσουμε τις εργασίες και θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε οριστικό συμπέρασμα στην επόμενη συνεδρίαση η οποία θα είναι σε 3 εβδομάδες. Θα χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο αυτόν καλά για να εργαστούμε σκληρά με τα θεσμικά όργανα και όλα τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη".
"Η Ευρωομάδα σήμερα κατέστησε σαφές ότι είναι έτοιμη και έτοιμη να διευκρινίσει περαιτέρω τι θα μπορούσε να προβλεφθεί εάν χρειαστεί, όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους. Φυσικά, υπάρχουν δύο κατευθυντήριες αρχές για την Ευρωομάδα: ότι πρέπει να βρίσκεται μέσα στο πακέτο που είχαμε ήδη συμφωνήσει στις 16 Μαΐου και ότι η τελική απόφαση για το τι πραγματικά χρειάζεται και θα εφαρμοστεί, όσον αφορά το χρέος θα ληφθεί στο τέλος του προγράμματος", είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ
Όσον αφορά το ΔΝΤ ο Πρόεδρος σημείωσε ότι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημειώθηκε: "Εντυπωσιάζονται από τις μεταρρυθμίσεις και το έργο των Ελλήνων και εξακολουθούν να είναι έτοιμοι να πάνε στο διοικητικό τους συμβούλιο. Αλλά θα περιμένουν και την τελική συζήτηση που ελπίζουμε να έχουμε σε 3 εβδομάδες, στο επόμενο Eurogroup, για το ζήτημα του χρέους".
"Νομίζω ότι ήμασταν πολύ κοντά σε αυτή τη συμφωνία. Απόψε, όμως, δεν μπορέσαμε να κλείσουμε ένα πιθανό χάσμα ανάμεσα σε αυτό που θα μπορούσε να γίνει και σε αυτό που κάποιοι από εμάς προσδοκούσαν ότι θα έπρεπε ή θα μπορούσε να γίνει. Πρέπει να το κλείσουμε εξετάζοντας τις πρόσθετες επιλογές ή προσαρμόζοντας τις προσδοκίες μας. Και τα δύο είναι δυνατά και ίσως γίνουν και τα δύο. Αυτό νομίζω ότι σίγουρα θα μας οδηγήσει σε ένα πιο θετικό και οριστικό συμπέρασμα τον Ιούνιο", κατέληξε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση η Ευρωομάδα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμικών οργάνων σχετικά με ένα νέο σύνολο πολιτικών μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. "Η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αναθεώρησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας", σημείωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί.
Η Ευρωομάδα επικρότησε την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα στην εφαρμογή ήδη σημαντικού μέρους των συμφωνημένων προηγούμενων ενεργειών.
Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι "τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί από την Ελλάδα, καλύπτουν τομείς όπως οι συντάξεις, ο φόρος εισοδήματος, η αγορά εργασίας και ο ενεργειακός τομέας και στόχο έχουν να υποστηρίξουν την φιλική προς την ανάπτυξη επανεξισορρόπηση της οικονομίας και να καταστήσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας πιο ισχυρή και στέρεη".
Το Eurogroup κάλεσε τα θεσμικά όργανα από κοινού με την Ελλάδα και τρίτα μέρη να υποστηρίξουν μια συνολική στρατηγική ενίσχυσης της ανάπτυξης.
Η Eurogroup διεξήγαγε μια εις βάθος συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αλλά δεν κατέληξε σε συνολική συμφωνία. Οι εργασίες θα συνεχιστούν τις προσεχείς τρεις εβδομάδες στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016, προκειμένου να επιτευχθεί οριστικό συμπέρασμα κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Αυτό περιλαμβάνει μια φιλόδοξη και οικονομικά υγιή μεσοπρόθεσμη πορεία πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα.
Θάνος Αθανασίου
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων