14:26 | 24/6/17
Ισχυρό ρεύμα υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα αγαθών όπως το νερό, η ενέργεια, η υγεία, η παιδεία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για θεσμούς όπως τα δημοψηφίσματα διαπιστώνεται από την πρώτη φάση, ενώ το ερωτηματολόγιο της δεύτερης φάσης περιλαμβάνει ερωτήματα για τη συνταγματική κατοχύρωση ζητημάτων όπως ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός
Ξεκίνησε η δεύτερη φάση του διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση, κατά την οποία το ερωτηματολόγιο έχει συμπληρωθεί με πρόσθετα ερωτήματα, προτάσεις που έχουν υποβληθεί και με βάση και τα συμπεράσματα μέχρι τώρα. Η πρώτη φάση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί σε ένα περίπου μήνα οπότε και θα κλείσει η διαδικασία διαλόγου.Ενδιαφέρον έχει ποιες κύριες τάσεις διαπιστώνονται από τη μέχρι τώρα διαδικασία και ποια ερωτήματα τίθενται ως εκ τούτου στη δεύτερη φάση του διαλόγου.
Καταρχήν διαπιστώνεται ειδικότερα ένα ισχυρό ρεύμα υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα και της ελεύθερης πρόσβασης σε αγαθά όπως το νερό, η ενέργεια, η υγεία, η παιδεία. Διαπιστώνεται επίσης ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για θεσμούς όπως τα δημοψηφίσματα. Αντίθετα για το θέμα των δημοψηφισμάτων υπάρχει έντονος προβληματισμός από την επιστημονική κοινότητα, η οποία εκφράζει επίσης ενστάσεις για την ενίσχυση των εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς και την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης υποστηρίζουν έντονα την αναβάθμιση της συνταγματικής θέσης του ρόλου τους.
Η Εκκλησία μάλιστα δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας- κράτους. Εκπρόσωποι της εκκλησίας συμμετείχαν σε εκδηλώσεις και πήραν τον λόγο για το θέμα, με προφανή κατεύθυνση και στόχο.
Κατά την πρώτη φάση του διαλόγου υπήρξε μεγάλη συμμετοχή φορέων, πανεπιστημιακών και φοιτητών, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και πρωτοβουλιών πολιτών που ενδιαφέρονται για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Δυστυχώς δεν υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή πολιτών και συλλογικοτήτων εργαζομένων, ενώ στον ηλεκτρονικό διάλογο μέσω ερωτηματολογίου δεν ήταν αρκετά ικανοποιητική η συμμετοχή και ήταν ιδιαίτερα χαμηλή η συμμετοχή των ηλικιών 17 έως 25.
Το ερωτηματολόγιο της δεύτερης φάσης έχει επίσης ενδιαφέρον, καθώς περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ερωτήματα για τη συνταγματική κατοχύρωση οικονομικών ζητημάτων όπως ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, η θέσπιση ανώτατου ορίου ως προς τα ελλείμματα, ο καθορισμός ανώτατου ορίου δανεισμου ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Μετά από ένα μήνα όταν θα ολοκληρωθεί και ο διάλογος για τη δεύτερη φάση, η επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση θα συνοψίσει τα συμπεράσματα του διαλόγου και θα τα καταθέσει στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.
Ο διάλογος για τη συνταγματική αναθεώρηση δε διεξάγεται μόνο διαδικτυακά, καθώς ήδη έχουν γίνει εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη, Δυτική Μακεδονία, Κρήτη, Μυτιλήνη, Πάτρα, Ρόδο και στον Πειραιά υπό την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου.
Η επιτροπή διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση συστήθηκε πριν από πέντε μήνες και δεν αποτελείται μόνο από συνταγματολόγους, αλλά και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, των επιμελητηρίων, πανεπιστημιακούς κλπ.
Στόχος της επιτροπής δεν είναι να επεξεργαστεί και να καταθέσει δικές της προτάσεις, αλλά να συγκεντρώσει τις απόψεις που επικρατούν στην κοινωνία και τους φορείς για τη συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να τις παρουσιάσει στα κόμματα που στη συνέχεια θα συμμετάσχουν σε αυτή καθεαυτή τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης στη Βουλή.
Η διαδικασία αυτή όπως αναφέρθηκε γίνεται μέσω της ιστοσελίδας της επιτροπής. Η είσοδος στην πλατφόρμα του ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου γίνεται με τους κωδικούς του TAXIS, με ρητή και βεβαιωμένη κατοχύρωση του απόρρητου των προσωπικών δεδομένων.
To ερωτηματολόγιο της δεύτερης φάσης της Συνταγματικής Αναθεώρησης
Σχετικές ετικέτες:Πολιτική
Σχετικά άρθρα