Μητσοτάκης: Ο πολιτισμός θα μας επιτρέψει να διευρύνουμε την τουριστική περίοδο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Μητσοτάκης: Ο πολιτισμός θα μας επιτρέψει να διευρύνουμε την τουριστική περίοδο

22:47 | 20/6/17

Αποκλιμάκωση φορολογίας, περιορισμός κράτους και λιγότερη γραφειοκρατία οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού

Του Δημήτρη Μπαλή

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, υπό τον νέο πρόεδρο Γιάννη Ρέτσο, παρέθεσε γεύμα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και σε βουλευτές του κόμματος, όπως ο Μάνος Κόνσολας, τομεάρχης Τουρισμού και Ολγα Κεφαλογιάννη, τομεάρχης Πολιτισμού και τέως υπουργός Τουρισμού. Στη συνάντηση συμμετείχαν, οι Πρόεδροι των δεκατεσσάρων Πανελλήνιων Φορέων Μελών του ΣΕΤΕ.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, ανέλυσε τους τέσσερις βασικούς στρατηγικούς άξονες του Συνδέσμου και εστίασε στην καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης και στην περαιτέρω ενίσχυση του κοινωνικού αποτυπώματος του τουρισμού. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διασύνδεση του τουρισμού με τον αγροδιατροφικό τομέα και την πολιτιστική κληρονομιά και τα οφέλη τόσο για την προσέλκυση μεριδίων αγοράς όσο και για την οικονομία και την απασχόληση.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε ως προτεραιότητες για την περαιτέρω ανάπτυξη του Τουρισμού στη χώρας μας, την απελευθέρωση των υγιών δυνάμεων της επιχειρηματικότητας, την προώθηση του ανταγωνισμού όπου αυτό είναι εφικτό, καθώς και τον περιορισμό του κανονιστικού αποτυπώματος του Κράτους και της γραφειοκρατίας στα απολύτως απαραίτητα.


Μιλώντας σε γεύμα που παρέθεσε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε:«Είμαστε σε μια κοινή γραμμή πλεύσης στα πιο σημαντικά ζητήματα που είναι η φορολογία, η διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος, καθώς και στα ζητήματα μιας έξυπνης πολιτικής χρήσεων γης, η οποία θα προστατεύει το περιβάλλον, αλλά θα αναγνωρίζει, ταυτόχρονα, και τις εθνικές ιδιαιτερότητες».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία, παραγωγική και ουσιαστική συνεργασία με το νέο προεδρείο του ΣΕΤΕ, υπογράμμισε ότι «πέραν της κεντρικής φιλοσοφίας και στρατηγικής υπάρχουν πολλά μικρά ζητήματα διαδικαστικού χαρακτήρα, που μπορούν να λυθούν, εφόσον καταγραφούν και υπάρχει η βούληση από την Πολιτεία». «Γι’ αυτό», πρόσθεσε «ζητώ διαρκώς από τους συνεργάτες μου να μαζεύουμε όλες αυτές τις εκκρεμότητες και να τις κωδικοποιούμε… Να γνωρίζουμε τα ζητήματα καλά. Να φύγουμε από τα ωραία λόγια που ακούτε συχνά και να πάμε στην εξειδίκευση των πραγμάτων».

Αναφερόμενος στη φορολογία, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε: «Η άποψή μας είναι ξεκάθαρη. Είμαστε κατά της εφαρμογής του τέλους διανυκτέρευσης, αλλά και υπέρ της αποκλιμάκωσης των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη των επιχειρήσεων, άρα και των τουριστικών επιχειρήσεων…. Ο Φ.Π.Α. θα εξεταστεί όταν θα έχουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο». Και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι μια τολμηρή πολιτική μεταρρυθμίσεων μπορεί να μας επιτρέψει να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο στα πρωτογενή πλεονάσματα».

Σχετικά με το τουριστικό προϊόν, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε: «Πιστεύουμε στη διασύνδεση τουρισμού και πολιτισμού. Ο πολιτισμός είναι το μεγάλο ανεκμετάλλευτο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, που μας επιτρέπει να πετύχουμε διεύρυνση της τουριστικής περιόδου 12 μήνες το χρόνο. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια στη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων και στην εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα σε πεδία που, για πολλά χρόνια, τα θεωρούσαμε ταμπού… Δεν έχω τέτοιες αναστολές. Η δουλειά πρέπει να γίνεται. Συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά, όπως στον τομέα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου».

Καταλήγοντας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι ο τουρισμός είναι το μέσο για να αναδειχθούν προς τα έξω οι τοπικές κουλτούρες, τα ήθη, τα έθιμα και οι τοπικές παραγωγές, δημιουργώντας νέες κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, συνθέτοντας τα βέλτιστα χαρακτηριστικά των υπόλοιπων τομέων της ελληνικής οικονομίας.

Ο ΣΕΤΕ διαβεβαίωσε ότι, ως Κοινωνικός Εταίρος, θα είναι παρών στις τοπικές κοινωνίες, με συνεχή προσφορά και αλληλεπίδραση, με σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαιότητας.

πηγή

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών