ΝΔ: Εξ’ αριστερών επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ για Καμμένο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

ΝΔ: Εξ’ αριστερών επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ για Καμμένο

11:29 | 30/6/17

Στο μικροσκόπιο της ΝΔ παράλληλα και οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ και στο χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Τι σχεδιάζουν για Καμμένο και τι σηματοδοτεί η παρουσία Μητσοτάκη στο συνέδριο της ΔΗΣΥ. Σχέδιο πολιτικής απομόνωσης του Τσίπρα

Απολογούμενο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τον …Πάνο Καμμένο θέλουν από τη ΝΔ να φέρουν τον πρωθυπουργό και βάζουν στο μικροσκόπιο τις δεξιές απόψεις που έχει κατά καιρούς εκφράσει για θέματα που ιντριγκάρουν το εσωτερικό της Κουμουνδούρου όπως οι σχέσεις εκκλησίας και κράτους, τα στρατιωτικά λύκεια, το μάθημα των θρησκευτικών κλπ. Πληροφορίες θέλουν στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη να γίνονται οι ανάλογες προετοιμασίες ώστε το επόμενο διάστημα το μέτωπο κατά Καμμένου να εστιαστεί στα θέματα αυτά και να μην περιορίζεται στην υπόθεση του noor1.

Η στρατηγική αυτή έχει ως κύριο στόχο τη δημιουργία σημαντικού ρήγματος στο εσωτερικό του κυβερνητικού στρατοπέδου και όπως εκτιμούν γαλάζια στελέχη ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η αντιπαραβολή με τα «ιερά και όσια» της ιδεολογίας της Αριστεράς των θέσεων εκείνων, που κατά καιρούς έχει εκφράσει ο υπουργός άμυνας. Σε αυτό το πλαίσιο η γαλάζια έρευνα δεν αποκλείεται να επεκταθεί σε βάθος χρόνου ακόμα και στην περίοδο που ο Πάνος Καμμένος ήταν ακόμα βουλευτής της ΝΔ.

Οι κινήσεις αυτές του Μοσχάτου έχουν ως ελατήριο την ανάγνωση που κάνουν ότι ήδη υπάρχουν φωνές που έχουν εκφραστεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ που στέκονται πλέον με σκεπτικισμό στη συνέχιση της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ από τη στιγμή που η γραμμή του αντιμνημονίου που ήταν και ο μόνος συνεκτικός πολιτικός δεσμός των δύο χώρων έχει όχι μόνο εξαντληθεί αλλά πλέον θεωρείται ώριμο να τεθεί επί τάπητος η αναζήτηση κοινών τόπων με δυνάμεις κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας.

Όπως εξηγούν γαλάζιες πηγές φέρνοντας ως παράδειγμα τις απόψεις Φίλη για το συγκεκριμένο θέμα κατάφεραν να βρουν έδαφος και να κερδίσουν σε εσωκομματικό επίπεδο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ΝΔ δεν προσδοκά σε άμεσα οφέλη καθώς θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν θα θυσιάσει τόσο εύκολα την παραμονή στην εξουσία ωστόσο πιστεύουν ότι θα δημιουργήσει σημαντική φθορά και εν τέλει θα καταφέρει να στερήσει μακροπρόθεσμα από ένα σύμμαχο τον Αλέξη Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρτογραφούν και το συνέδριο της ΔΗΣΥ

Την ίδια στιγμή στη ΝΔ παρακολουθούν με προσοχή τις διεργασίες στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν το Μοσχάτο να ασχολείται επισταμένα και με τη «χαρτογράφηση» και την ανθρωπογεωγραφία του συνεδρίου που ξεκινάει σήμερα.

Κατά την εκτίμηση πολλών στη ΝΔ δεν είναι μόνο στελέχη όπως ο κ. Βενιζέλος ή ο κ. Λοβέρδος που θέλουν να κλείσει οριστικά οποιοδήποτε μελλοντικό σενάριο σύγκλισης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ή Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Με ενδιαφέρον παρακολουθούν και τις κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και των πέριξ του ευρωβουλευτή στελεχών και πιστεύουν ότι ένα ισχυρό ρεύμα που ακουμπά στις πράσινες οργανώσεις κλίνει περισσότερο προς τη συνεργασία με τη ΝΔ παρά με το ΣΥΡΙΖΑ.

Το ενδιαφέρον της ΝΔ για τα τεκταινόμενα στο χώρο αυτό σηματοδοτείται άλλωστε και από τη σημερινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου της ΔΗΣΥ καθώς και στο χαιρετισμό που θα απευθύνει προς τους πράσινους συνέδρους.

Στη ΝΔ χωρίς να έχουν ιδιαίτερες προσδοκίες για το που μπορεί να φτάσει εκλογικά η ΔΗΣΥ θεωρούν πολιτικά πολύ σημαντικό να δημιουργηθούν στεγανά που θα εμποδίσουν το ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει πολιτικούς συμμάχους από το χώρο της κεντροαριστεράς αν και ορισμένοι θεωρούν πιο ρεαλιστική την εκτίμηση ότι στο δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΣΥ δεν θα βγει αλώβητη από ένα εσωτερικό διχασμό.

Σε κάθε περίπτωση μέλημα της ΝΔ είναι να δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής πόλωσης με το ΣΥΡΙΖΑ, καταστάσεις που θα απαγορεύουν μια περαιτέρω συμπόρευση με δυνάμεις από τα δεξιά της ΝΔ όπως οι ΑΝΕΛ αλλά και συνθήκες πίεσης προς την κεντροαριστερά και συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ ώστε στις επόμενες εκλογές να δώσουν στήριξη σε μια κυβέρνηση της ΝΔ προκειμένου να αποφευχθεί το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών με απλή αναλογική στο οποίο φαίνεται να έχει επενδύσει πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εκτίμηση του Νεοδημοκρατικού στρατοπέδου.

Θοδωρής Λαπαναΐτης

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών