Ψάχνουν plan b για το χρέος οι δανειστές | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ψάχνουν plan b για το χρέος οι δανειστές

13:35 | 3/6/17
Ψάχνουν plan b για το χρέος οι δανειστές

Σε αναζήτηση plan B για την ελάφρυνση του χρέους -παρά τις διαβεβαιώσεις όλων- φαίνεται πως βρίσκονται οι δανειστές - Οι σκέψεις που έχουν τεθεί επί τάπητος μετά και από το χάσμα που διαπιστώθηκε στο τελευταίο Eurogroup

Φόρμουλα συμβιβασμού αναζητούν οι δανειστές μετά το αγεφύρωτο χάσμα που διαπιστώθηκε στο τελευταίο Eurogroup. Πολλές σκέψεις βρίσκονται στο τραπέζι ως... plan B, παρά τις διαβεβαιώσεις όλων -συμπεριλαμβανομένου και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις- ότι ακόμη βρισκόμαστε στο Plan A.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλάνο που συζητείται είναι, το ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα ως το τέλος του, το 2018, χωρίς χρήματα, αλλά ως εμπειρογνώμονας, όπως τώρα. Στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα δοθούν να είναι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% ως το 2022 και κάποιες διευκολύνσεις στην αποπληρωμή μέσω ωριμάνσεων, πάντως χωρίς περαιτέρω εξειδίκευση. Σε αντιστάθμισμα, τα μέτρα του 1% που είχε απαιτήσει το ΔΝΤ να προ-νομοθετηθούν για να συμμετέχει πλήρως στο πρόγραμμα, να μην εφαρμοστούν -παρά μόνο αν όλα πάνε στραβά.

Όπως σχολίασαν διπλωμάτες των Βρυξελλών, η... είδηση ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα θα προκύψει το φθινόπωρο, πριν ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Αφορμή θα είναι το ότι η ελάφρυνση του χρέους που απαιτεί το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που προτίθενται να δώσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Είναι αυτό που είχε ισχυριστεί ο Ευρωπαίος αξιωματούχος για «τη μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από τα χρόνια της αρχαίας Βαβυλώνας». Σχέδιο στο οποίο δεν θα συμφωνήσουν με τίποτα οι χώρες της Ευρωζώνης που δανείζουν την Ελλάδα.

Το σχέδιο αυτό θα δώσει στη Γερμανία τη δυνατότητα να μην προχωρήσει σε μία επώδυνη για αυτήν πολιτικά ελάφρυνση του χρέους και το ΔΝΤ, από την άλλη, θα κρατήσει την αξιοπιστία του -στους τεχνοκράτες του, στο διοικητικό του συμβούλιο, αλλά και στις αγορές- καθώς θα αποδείξει πως δεν λυγίζει σε πολιτικές πιέσεις όταν τα νούμερα «δεν βγαίνουν».

Για την ελληνική πλευρά, μια τέτοια εξέλιξη θα είχε βραχυπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα για την κυβέρνηση, καθώς θα μπορούσε να παρουσιάσει την αποχώρηση του «σκληρού ΔΝΤ» από τη χώρα ως νίκη, ενώ μερικά από τα επιπλέον επώδυνα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ για εφαρμογή μετά τη λήξη του προγράμματος και ψήφισε η ελληνική Βουλή δεν θα εφαρμοστούν. Ωστόσο, το βασικό μειονέκτημα θα είναι πως με την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα η συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα είναι πολύ μικρότερη από αυτή που θα εξασφάλιζε η συμμετοχή του Ταμείου. Και η έξοδος στις αγορές θα απομακρυνόταν...

Πάντως, μιλώντας στον ελληνικό Τύπο, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Ρολφ Στράουχ δήλωσε ότι «η καλύτερη συμβολή της Ελλάδας στις συζητήσεις για το Eurogroup είναι η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτούμενων... Πιστεύω υπάρχει ουσιαστική καλή θέληση για συναίνεση για την Ελλάδα στις 15 Ιουνίου».

Ο Ρολφ Στράουχ επανέλαβε όσα είχε υποστηρίξει πριν από λίγες μέρες σε εκδήλωση στο ΣΕΒ. «Ο ESM θα είναι έτοιμος να εκταμιεύσει τα χρήματα της δόσης, μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία στο Eurogroup» πρόσθεσε και επέμεινε ότι «υπάρχει εμπειρία από άλλες χώρες που δείχνει ότι το 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να διατηρηθεί για κάποια χρόνια».

πηγή φωτογραφίας: sooc, πηγή

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών