Το άγνωστο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο του Αστέρα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Το άγνωστο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο του Αστέρα

01:51 | 18/6/17

Σε λίγο καιρό η «Αφροδίτη» θα γκρεμιστεί για να αλλάξει εντελώς το τοπίο

Εγκαταλείποντας την κεντρική οδική αρτηρία που οδηγεί στη Βουλιαγμένη, με προορισμό προς το Λαιμό στη σύντομη διαδρομή περνάει κανείς την πλαζ της περιοχής. Λίγο μετά η ελεύθερη παραλία και απέναντι ακριβώς η είσοδος της παραλίας του Αστέρα.
Κι αφού φτάσει κανείς στο αδιέξοδο ίσως να προσέξει στρέφοντας το κεφάλι του πίσω και δεξιά ένα τσιμεντένιο κουφάρι, το οποίο ίσως έχει προξενήσει σε πολλούς μέχρι στιγμής την απορία τι ακριβώς μπορεί να υπήρχε κάποτε εκεί.

Σε λίγο καιρό το κτίριο αυτό δεν θα υπάρχει εκεί στο ίδιο σημείο που βρίσκεται από το 1984. Η ομάδα των επενδυτών στην οποία συμμετέχουν κρατικά κεφάλαια από το Κουβέιτ και το Άμπου Ντάμπι, η τουρκική Dogus Group η οποία έχει παρουσία και στο Hilton, καθώς και συμμετοχή fund της εταιρείας επενδύσεων AGC, πρόκειται να δημιουργήσουν 13 πολυτελείς κατοικίες.

Οι προαναφερόμενοι είδαν στον Αστέρα Βουλιαγμένης μία μεγάλη επενδυτική ευκαιρία, προσφέροντας συνολικά 400 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του από την Εθνική Τράπεζα, κίνηση που ολοκληρώθηκε την περασμένη χρονιά. Στόχος τους είναι να αναβιώσει το θρυλικό ξενοδοχειακό σύμπλεγμα.


Το συγκρότημα του Αστέρα ξεκίνησε να λειτουργεί στη δεκαετία του 1950 αποτελώντας τον εκ των ων ουκ άνευ προορισμό για αστέρες και πλουσίους και ευκόλως αναγνωριζόμενους αλλά και ακριβοθώρητους κάθε λογής της εποχής. Το 1959 άνοιξε για πρώτη φορά το συγκρότημα και το 1961 ξεκίνησαν να λειτουργούν τα μπανγκαλόου. Αργότερα δημιουργήθηκε η σχολή θαλάσσιου σκι, όπου ο μετέπειτα δήμαρχος, Γρηγόρης Κασιδόκωστας παρέδιδε μαθήματα σε όλη την καλή κοινωνία της εποχής. Σταδιακά εγκαινιάστηκε ο Αρίωνας, το 1967, η Nαυσικά, το 1979 και η Αφροδίτη, η νεότερη όλων, το 1984.

Η Αφροδίτη είναι ίσως και η λιγότερο γνωστή από τα υπόλοιπα συγκροτήματα. Ίσως την έχετε παρατηρήσει στην πίσω πλευρά του όρμου του Αστέρα, εγκαταλελειμμένη αρκετά χρόνια τώρα, καθώς έχει σταματήσει να λειτουργεί. Στην περίφραξη βρίσκεται τοποθετημένη αγκαθωτή περίφραξη για να εμποδίζει τους επίδοξους εισβολείς. Ταμπέλες τοποθετημένες στον αύλειο χώρο προειδοποιούν ότι ο χώρος είναι ιδιωτικός.

Σκοπός των δημιουργών της ήταν να δίνει στον επισκέπτη απρόσκοπτη θέα προς το Αιγαίο πέλαγος. Ήδη ο Αστέρας είχε γνωρίσει την καταξίωση στον ξενοδοχειακό χάρτη αρκετά νωρίτερα με τα δύο συγκροτήματα που προηγήθηκαν χρονικά του Aphrodite, όπως είναι η επίσημη ονομασία της μονάδας.


Η ιστορία του Αστέρα συνδυάστηκε στο μυαλό των πολλών ως το συγκρότημα με τους πολυτελείς χώρους υποδοχής. Με τις μαρμάρινες καλογυαλισμένες σκάλες και τα έργα τέχνης του Γύζη, του Μόραλη, του Μυταρά και του Εγγονόπουλου, τα οποία κοσμούσαν τους τοίχους των ξενοδοχείων. Jet setters, κραταιοί επιχειρηματίες, κορυφαίοι αθλητές, εκπρόσωποι του star system, βασιλείς και βασίλισσες, έμειναν κάποια στιγμή σε ένα από τα δωμάτια του Αστέρα.

Το αρχικό πλάνο προέβλεπε τη μετονομασία του Aphrodite, σε W Athens. Στην πορεία, με την είσοδο του αραβο-τουρκικού επενδυτικού σχήματος στην ιδιοκτησία του συγκροτήματος, τα πλάνα άλλαξαν. Εκεί που σήμερα βρίσκεται το ερειπωμένο ξενοδοχείο Aphrodite, σε λίγο καιρό θα το γκρεμίσουν για να χτίσουν στη θέση του μία σειρά από ιδιωτικές κατοικίες. Πρόθεση των επενδυτών είναι να δημιουργήσουν στην περιοχή του Μικρού Καβουριού έναν διεθνή προορισμό για τους απανταχού jet setters.

Ιστορικά, την έκταση του Αστέρα είχε αγοράσει η Εκκλησία επί εποχής Κωνσταντίνου Καραμανλή. Σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης έδινε το πλεονέκτημα μιας ταχείας απόδρασης ακόμα και τις καθημερινές.

Από τους πιο πιστούς θαμώνες του ήταν ο Ωνάσης, αλλά και ξένοι ηγέτες κατά καιρούς, φιλελεύθεροι και σοσιαλιστές, εκπρόσωποι της Περεστρόικα. Ο Τζον Κένεντι, η Θάτσερ, ο Μιτεράν, ο Γιέλτσιν και ο Γκορμπατσώφ ήταν μερικοί από τους ηγέτες που αφέθηκαν στην πολυτέλεια και στην αύρα των ξενοδοχείων και του τοπίου.


Μεταξύ άλλων πολλών ο Φρανκ Σινάτρα, η Μπριζίτ Μπαρντό, η Τζεραλτίν Τσάπλιν,  ο Τέλης Σαβάλας, ο Πολ Νιούμαν, η Τζόαν Κόλινς, ο Τζον Γουέην, οι Beatles, ο Αζναβούρ, ο Πίρς Μπρόνσαν. Και πόσοι ακόμα που κάνοντας κανείς τον απολογισμό ή προσπαθώντας ακόμα καλύτερα, να συντάξει μία λίστα με εκείνους που άφησαν λίγη από τη λάμψη τους στον Αστέρα, θα απολέσει το λογαριασμό.

Αυτό που πρόσφερε η Αφροδίτη ήταν πλήρης ιδιωτικότητα. Μακριά από κάθε ανεπιθύμητο παρατηρητή, καθώς το κιβωτιόσχημο κτίριο βρίσκεται σχετικά αποτραβηγμένο, στην άκρη του βράχου που αγναντεύει τον όρμο στο Μικρό Καβούρι.

Εν λειτουργία είχε 165 δωμάτια και δύο σουίτες. Αυτή τη στιγμή η ανακαίνιση των ξενοδοχείων Αρίων και Ναυσικά έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτό προέβλεπε και το αρχικό επενδυτικό σχέδιο. Ταυτόχρονα όμως αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο προσεχές χρονικό διάστημα και οι εργασίες που απαιτούνται στους εξωτερικούς χώρους, ενώ στη διάρκεια του 2019 πρόκειται να υλοποιηθεί η αναβάθμιση της μαρίνας.


Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες το ξενοδοχείο Ναυσικά θα διαθέτει πλέον 132 δωμάτια, μεταξύ των οποίων 22 σουίτες, πλήρως ανακαινισμένους εσωτερικούς χώρους αλλά και της πισίνας, καθώς και bar-restaurant 140 θέσεων στο χώρο της πισίνας.


Αντίστοιχα ο Αρίωνας θα έχει 122 δωμάτια, μεταξύ των οποίων 20 σουίτες, ανακαινισμένους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, συνεδριακούς χώρους και αίθουσες εκδηλώσεων.

πηγή

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών