10:12 | 2/6/17
Συζήτηση για τα πέντε σενάρια της Λευκής Βίβλου του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ παρουσία του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση
Τις απόψεις τους για το μέλλον της Ευρώπης με βάση τα 5 σενάρια Γιούνκερ μεταφέρουν σήμερα στοκοινοβούλιο εκπρόσωποι της ελληνικής κοινωνίας στο πλαίσιο συζήτησης που διοργανώνεται από τη Βουλή σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) και την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ).
Η συζήτηση θα διεξαχθεί σήμερα στην αίθουσα της Γερουσίας από τις 9:30 έως τις 14:30 γύρω από τα πέντε σενάρια για τη μελλοντική ανάπτυξη της Ευρώπης, όπως περιγράφονται από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη Λευκή Βίβλο για το Μέλλον της Ευρώπης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τη συζήτηση θα χαιρετίσουν πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο πρόεδρο της ΕΟΚΕ Γιώργος Ντάσης και πρόεδρος της ΟΚΕ ο Γιώργος Βερνίκος. Τις απόψεις τους θα εκφράσουν μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων καθώς και άλλοι φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Χαιρετισμό θα απευθύνει και αντιπρόεδρος της Βουλής Αναστάσιος Κουράκης καθώς και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων.
Στο συντονισμό της συζήτησης θα συμμετέχει αντιπροσωπεία από τρία μέλη της ΕΟΚΕ, και συγκεκριμένα από τους: Δημήτρη Δημητριάδη (Ομάδα Εργοδοτών), Γιώργο Πετρόπουλο (Ομάδα Εργαζομένων) και Ιωάννη Βαρδακαστάνη (Ομάδα Διαφόρων Δραστηριοτήτων). Σημειώνεται ότι οι ιδέες που θα παρουσιαστούν στις συζητήσεις θα τροφοδοτήσουν τη γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ για το Μέλλον της Ευρώπης η οποία θα εκδοθεί τον Ιούλιο του 2017. Η συγκεκριμένη γνωμοδότηση έχει ως στόχο να επιδράσει στην απόφαση της ΕΕ όσον αφορά τα βήματα που θα ληφθούν τους επόμενους μήνες και τη μελλοντική διαμόρφωση της Ευρώπης, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2019.
Υπενθυμίζεται ότι η Λευκή Βίβλος για το Μέλλον της Ευρώπης δημοσιεύθηκε από την Κομισιόν την 1η Μαρτίου 2017. Παρέθετε πέντε σενάρια για την εξέλιξη της Ευρώπης μέχρι το 2025 σε διαφορετικούς τομείς, όπως, μεταξύ άλλων, η ενιαία αγορά και το εμπόριο, η μετανάστευση και η ασφάλεια ή η οικονομική και νομισματική ένωση.
Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου
Σχετικά άρθρα