Άνοιγμα της Αμμοχώστου φαίνεται να επεξεργάζεται η τουρκοκυπριακή πλευρά | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Άνοιγμα της Αμμοχώστου φαίνεται να επεξεργάζεται η τουρκοκυπριακή πλευρά

11:57 | 31/7/17

Μονομερείς κινήσεις εντυπωσιασμού σχεδιάζει η Άγκυρα για να βελτιώσει τη θέση της στη διπλωματική σκακιέρα μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στην Ελβετία για το Κυπριακό. Η Αμμόχωστος είναι και πάλι στο επίκεντρο καθώς η τουρκοκυπριακή πλευρά επεξεργάζεται νέα σχέδια

Σχέδιο για να ανοίξει η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου φαίνεται να επεξεργάζεται η τουρκοκυπριακή πλευρά και να δοθεί στους νόμιμους κατοίκους της είτε υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση είτε υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet που ανέφερε τη σχετική είδηση έκανε λόγο για βήματα έκπληξη και για πρωτοβουλίες παρόμοιες με εκείνη του ανοίγματος του οδοφράγματος στην πράσινη γραμμή, το 2003.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το θέμα συζητήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα,  ο οποίος έδωσε και τις σχετικές οδηγίες.

Οι οδηγίες όπως διαρρέουν τουρκοκυπριακές πηγές αφορούν τέσσερα σημεία:

Πρώτον το άνοιγμα  της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και να επιστρέψουν οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της πόλης, αλλά υπό τον έλεγχο του κατοχικού καθεστώτος.

Δεύτερον να επιστρέψουν οι 4.000 Μαρωνίτες στα σπίτια και τις περιουσίες τους στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου. Να επιστρέψουν δηλαδή στα χωριά Αγία Μαρίνα και Ασώματος τα οποία σήμερα ελέγχονται από τον κατοχικό στρατό.

Τρίτον, η «επιτροπή αποζημιώσεων» να εντατικοποιήσει το έργο της και να εξευρεθούν πόροι ώστε να αποζημιωθούν οι Ελληνοκύπριοι.

Τέταρτον να ξεκινήσουν  προσπάθειες για άρση των «εμπάργκο που επιβλήθηκαν στους Τουρκοκύπριους».

Η Λευκωσία δηλώνει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου Γιάννης Κασουλίδης διευκρίνισε μάλιστα ότι “τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν το άνοιγμα της Αμμοχώστου μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των δύο πλευρών και όχι μονομερώς”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι “ κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τα αισθήματα και τις επιθυμίες του κόσμου για επιστροφή στις πατρογονικές του εστίες”

Η Αμμόχωστος έχει χαρακτηριστεί πόλη-φάντασμα, αφού από τις 14 Αυγούστου του 1974 οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοί της έχουν εκδιωχθεί, και από τότε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης παραμένει κλειστό και ερημωμένο, με τον κατοχικό στρατό να μην επιτρέπει την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων του, παρά τα σχετικά ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Το πρώτο ψήφισμα, το 550, εκδόθηκε το 1984 και καταδικάζει ως απαράδεκτες τις απόπειρες εποικισμού οποιουδήποτε τμήματος των Βαρωσίων από άτομα διαφορετικά από τους νομίμους κατοίκους του και ζητά τη μεταβίβαση της περίκλειστης περιοχής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Το δεύτερο ψήφισμα, το 789, εκδόθηκε το 1992 και προτείνει ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης να τεθούν τα Βαρώσια υπό τον έλεγχο της Ειρηνευτικής Δύναμης, με στόχο την εφαρμογή του ψηφίσματος 550 του 1984.

 Η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, έχει έκταση περίπου 6,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελεί περίπου το 17% της έκτασης του δήμου Αμμοχώστου. Εκεί ζούσαν οι περισσότεροι Ελληνοκύπριοι από τις περίπου 43 χιλιάδες , που ήταν το 1974 ο πληθυσμός του Δήμου. Μετά την κατάληψη της Αμμοχώστου, στις 16 Αυγούστου 1974, από τα τουρκικά στρατεύματα, η περιοχή, αφού λεηλατήθηκε, «σφραγίστηκε» και αποκόπηκε από τα δημοτικά όρια με συρματόπλεγμα και άλλα εμπόδια. Βρίσκεται υπό την ευθύνη του τουρκικού στρατού, ο οποίος απαγορεύει την πρόσβαση σε αυτή για όλους. Εξαίρεση έγινε για ορισμένους στρατιωτικούς, στους οποίους ο τουρκικός στρατός επέτρεψε να εγκατασταθούν σε κάποια σημεία στις παρυφές της περιοχής.

φωτογραφία: sooc

Αλεξία Τασούλη

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών