22:58 | 10/7/17
«Aσφαλώς υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης»
Η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των πρώτων χωρών της Ε.Ε. στη μεταφορά των Οδηγιών της Ε.Ε. στο εθνικό Δίκαιο, για την Ενιαία Αγορά, αλλά και στην ορθή μεταφορά τους για το έτος 2016,
σύμφωνα με τον Πίνακα Αποτελεσμάτων (Single Market Scoreboard) που δημοσιεύτηκε στο σχετικό ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
σύμφωνα με τον Πίνακα Αποτελεσμάτων (Single Market Scoreboard) που δημοσιεύτηκε στο σχετικό ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το 2016, τα κράτη μέλη έπρεπε να ενσωματώσουν 66 νέες οδηγίες (από 47 του προηγούμενου έτους) και αυτό είχε ως αποτέλεσμα το διπλασιασμό του ευρωπαϊκού μέσου όρου του ελλείμματος ενσωμάτωσης (οδηγίες που δεν ενσωματώθηκαν εμπρόθεσμα), ο οποίος έφτασε στο 1,5%, ενώ 20 χώρες παρέκλιναν του στόχου που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από το 2007 για 1% έλλειμμα ενσωμάτωσης.
Η Ελλάδα, με έλλειμμα ενσωμάτωσης 0.8%, κατετάγη στην τέταρτη καλύτερη θέση και ήταν μία από τις 8 χώρες που κρατήθηκαν κάτω από το κατώφλι του ελλείμματος του 1%. Επίσης, βελτίωσε αισθητά τη θέση της στον δείκτη ορθής μεταφοράς των οδηγιών, σημειώνοντας 0,3% έλλειμμα συμβατότητας, έναντι 0,5% τα προηγούμενα δύο έτη και έναντι 0,7% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Είναι μία από τις πέντε καλύτερες χώρες σε αυτόν τομέα, όπως και στη συνολική αποτίμηση που προκύπτει από 5 σχετικούς δείκτες.
«Η σημασία αυτών των επιδόσεων καθίσταται ακόμα πιο σημαντική, αν ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερα πιεστικές απαιτήσεις νομοθέτησης κατά το ίδιο χρονικό διάστημα και ο μεγάλος αριθμός οδηγιών που ρυθμίζουν κρίσιμα θέματα και έπρεπε να ενσωματωθούν με νόμο», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές, σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης (Γραφείο Συντονισμού, Θεσμικών, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων), που παρακολουθεί και συντονίζει τις διαδικασίες εναρμόνισης, το 2016 ενσωματώθηκε ο αριθμός ρεκόρ των 29 οδηγιών με νόμους, ενώ 8 οδηγίες ενσωματώθηκαν με Προεδρικά Διατάγματα και 33 οδηγίες με Υπουργικές Αποφάσεις (τα στοιχεία αφορούν όλες τις οδηγίες και όχι μόνο όσες αφορούν την ενιαία αγορά).
Οι ίδιες πηγές αποδίδουν τα επιτυχή αποτελέσματα, στην «καλή συνεργασία μεταξύ των αξιολογότατων στελεχών των Υπουργείων και της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης η οποία αποδίδει καρπούς και φέρνει σημαντικά θετικά αποτελέσματα για την ελληνική δημόσια διοίκηση και τη διεθνή εικόνα της χώρας». Σημειώνουν δε ότι «ασφαλώς υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος μεταφοράς του δευτερογενούς ευρωπαϊκού δικαίου στο εθνικό δίκαιο».
Υπενθυμίζεται ότι ο Πίνακας Αποτελεσμάτων της Ενιαίας Αγοράς, το λεγόμενο Scoreboard, ενώ παλιότερα διαμορφωνόταν κάθε εξάμηνο, από το 2016 ανακοινώνεται σε ετήσια βάση, και το συγκεκριμένο λαμβάνει υπόψη όλες τις ανακοινώσεις των εθνικών μέτρων μεταφοράς που έγιναν μέχρι την 11.12.2016 και αφορούν τις οδηγίες με προθεσμία μεταφοράς μέχρι την 30.11.2016.
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαΕυρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά άρθρα