22:31 | 31/7/17
Ο Κ. Γαβρόγλου καταλόγισε στην αντιπολίτευση ότι παίρνει «κάτω από τη βάση». «Κλείνετε μεταπτυχιακά και διώχνετε φοιτητές» απάντησε στην κυβέρνηση η Νίκη Κεραμέως της ΝΔ
«Πρόβα» ενόψει της αυριανής αντιπαράθεσης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή αποτέλεσε η σημερινή πρώτη ημέρα συζήτησης στην Ολομέλειατου νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση με τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Γαβρόγλου και την «σκιώδη» ομόλογό του της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, να διασταυρώνουν τα ξίφη τους γύρω από το σύνολο σχεδόν των ρυθμίσεων του νέου νόμου-πλαισίου.
Ο υπουργός Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου δέχτηκε σκληρή κριτική από τη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να κάνει πίσω «ούτε ένα εκατοστό» στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που καθιερώνουν ακαδημαϊκούς κανόνες και ενισχύουν το δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σημείωσε, μάλιστα, ότι το νομοσχέδιο βάζει τάξη σε ένα τοπίο το οποίο απορρυθμίστηκε με καταστροφικό τρόπο στα πανεπιστήμια από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. «Θα ξαναμπεί μία τάξη με βάση τους ακαδημαϊκούς κανόνες» είπε στα κόμματα της αντιπολίτευσης ο κ. Γαβρόγλου και συμπλήρωσε σε οξύ τόνο απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης: «νομίζω ότι όταν ακούτε ακαδημαϊκούς κανόνες κάτι παθαίνετε».
Ο κ. Γαβρόγλου σχολίασε όμως και στις έντονα επικριτικές αναφορές των βουλευτών της αντιπολίτευσης. «Οι περισσότερες ομιλίες αν ήταν εργασίες φοιτητών θα είχαν κοπεί ελλείψει επιχειρηματολογίας» είπε χαρακτηριστικά. Επίσης καταλόγισε στην αντιπολίτευση ότι ανθίσταται στην πρόσθετη διαδικασία αξιολόγησης, πέραν της ΑΔΙΠ, που εισάγει το νομοσχέδιο. «Εσείς δεν ήσασταν όλοι εκείνοι που λέγατε: «αξιολόγηση και ξανά αξιολόγηση»; Και τώρα που πάμε να βάλουμε μια δεύτερη διαδικασία λέτε «μπα, δεν πρέπει”» καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Καταλόγισε, μάλιστα, στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι καλύπτει «αυτούς που αυθαιρετούν» αφήνοντας εκτός μεταπτυχιακών τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες. «Τα πανεπιστήμια μας παραμένουν δημόσια, και τα τέλη φοίτησης θα βασίζονται στο κόστος και όχι στη ζήτηση» ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας.
Νίκη Κεραμέως: Ο υπουργός Παιδείας κινείται στο αντίθετο ρεύμα
Στην αντίπερα όχθη η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας ότι έχει απομονωθεί από όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς και ότι «κινείται στο αντίθετο ρεύμα». Καταλόγισε, μάλιστα, στον κ. Γαβρόγλου ότι με αυτό το νομοθέτημα θα μείνει στην ιστορία ως «ο υπουργός που έκλεισε μεταπτυχιακά, που ενίσχυσε το brain drain, που έδιωξε τους ξένους φοιτητές, που απομόνωσε εκπαιδευτικά τη χώρα μας». «Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα πίσω από τις ρυθμίσεις του εν λόγω νομοθετήματος» ανέφερε από το βήμα της Βουλής η κυρία Κεραμέως.Η κυρία Κεραμέως επέρριψε επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιθυμεί ιδρύματα εσωστρεφή, χωρίς ξενόγλωσσα προγράμματα, χωρίς ξένους φοιτητές, με εκλογές με φυσική κάλπη για να την κλέβουν αντιεξουσιαστές. «Θέλετε τα πανεπιστήμια ορμητήρια ανομίας, θεωρείτε ότι για τα οποία επεισόδια βίας φταίει η απουσία “ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος”, θέλετε ιδρύματα υπουργοκεντρικά, θέλετε η Σύγκλητος να διορθώνει τις αποφάσεις της με βάση τις υποδείξεις του Υπουργού» ανέφερε.
Δημοκρατική Συμπαράταξη: Ακυρώνονται οι τομές που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ
Κατά του νέου νόμου πλαισίου τάχθηκε και ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κωνσταντόπουλος καταλογίζοντας στο υπουργείο Παιδείας ότι ακυρώνει τομές και καινοτομίες που υπερψηφίστηκαν στη Βουλή με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ. Καταλόγισε, μάλιστα, κρατισμό στην κυβέρνηση και υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο «δημιουργεί ένα απολύτως ασφυκτικό ρυθμιστικό πλαίσιο». «Η κυβέρνηση ευνοεί τις δικές της ακαδημαϊκές και συνδικαλιστικές συντεχνίες. Βάζει απέναντί της κάθε προσπάθεια δημιουργίας αριστείας και προόδου. Θέλει ένα εκπαιδευτικό σύστημα μαζικοποίησης και εξίσωσης προς τα κάτω στο όνομα –δήθεν- μιας ισότητας» σημείωσε.Σκληρή κριτική στις διατάξεις του νομοσχεδίου άσκησαν και τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο εισηγητής τη ΚΚΕ Γιάννης Δελής κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα «για την προσαρμογή της ανώτατης εκπαίδευσης στην καπιταλιστική αγορά-ζούγκλα». Από την πλευρά του Ποταμιού ο Γιώργος Μαυρωτάς υποστήριξε ότι χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «stealth» καταγγέλλοντας ότι θα ψηφιστεί αύριο (1η Αυγούστου) «γρήγορα και αθόρυβα για να μην το πιάσουν τα ραντάρ».
Εντωμεταξύ τροπολογία που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο αναγνωρίζει πλήρως την προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς ως προς τη μισθολογική και βαθμολογική κατάταξή τους.
Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου
Σχετικές ετικέτες:βουλήΕκπαίδευσηΕλλάδαΚώστας ΓαβρόγλουΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων