Λύνεται το πρόβλημα φιλοξενίας των μεταναστών στο Κατάκολο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Λύνεται το πρόβλημα φιλοξενίας των μεταναστών στο Κατάκολο

11:07 | 26/8/17

Σε διαδικασία επίλυσης μπήκε από χθες το βράδυ το πρόβλημα της φιλοξενίας των 61 μεταναστών που είναι στο λιμάνι του Κατακόλου από προχθές, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», η Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας –που έχει και την ευθύνη τους επίσημα από χθες το μεσημέρι- έλυσε τον γόρδιο δεσμό

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Διευθυντής της Δ.Α. Ηλείας, Ταξίαρχος Κων/νος Στεφανόπουλος, ανέλαβε πρωτοβουλία με ευρύ κύκλο επαφών και διαβουλεύσεων με στόχο τη μεταφορά των 61 μεταναστών το συντομότερο δυνατόν. Ύστερα από συνεννόηση με δήμο, ΠΕ Ηλείας και Λιμενικό Ταμείο, ήδη από χθες στεγάζονται στο κτίριο της ΔΑ Ηλείας στον Πύργο τα 14 ανδρόγυνα μαζί με τα παιδιά συν άλλα πέντε ανήλικα. Παράλληλα, ο κ. Στεφανόπουλος , σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Αστυνομίας των υπολοίπων νομών της Δυτικής Ελλάδας, δρομολόγησε τη μεταφορά των υπόλοιπων μεταναστών στα αντίστοιχα αστυνομικά κτίρια σε Πάτρα και Μεσολόγγι, η οποία, χάρη στην άμεση ανταπόκριση του ΚΤΕΛ Ηλείας, αναμένεται να ξεκινήσει από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου με λεωφορεία. Τα έξοδα μεταφοράς θα τα καλύψει η ΠΕ Ηλείας.

Οι αστυνομικές αρχές της Ηλείας επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά, καθώς από χθες επικρατούσε προβληματισμός στον εμπορικό και τουριστικό κόσμο αλλά και μεταξύ των πολιτών του δημοτικού διαμερίσματος Κατακόλου εξαιτίας της αδιαφορίας που παρατηρήθηκε το πρώτο εικοσιτετράωρο από την κυβέρνηση ως προς την τύχη των 61 μεταναστών. Παράλληλα, σημαντική ήταν και η κινητικότητα του Ηλείου γ.γ. Ναυτιλίας, Διονύση Καλαματιανού, ο οποίος ήταν σε διαρκή επαφή με τους φορείς της Ηλείας για την εξεύρεση λύσης.

Χθες, οι πρόεδροι των εμπορικών συλλόγων του Κατακόλου, Δ.Μπουλούτας και Π.Αποστολόπουλος, επισκέφθηκαν το Λιμενικό Ταμείο και το Λιμεναρχείο, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι, αφού η υπάρχουσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», από την πλευρά των προέδρων τονίστηκε ότι πρέπει πρώτα από όλα για ανθρωπιστικούς λόγους και για λόγους υγείας να τερματιστεί η διανυκτέρευση των 61 μεταναστών στο τσιμέντο του λιμένα. Παράλληλα επισήμαναν την ανάγκη να προστατευθεί η εικόνα του Κατακόλου, για να μη διαταραχθεί η οικονομική δραστηριότητα και να μην πληγεί η τουριστική εικόνα, εξέλιξη που θα επηρέαζε καταλυτικά την ανεργία και την ανάπτυξη.

Παράλληλα, εστάλη έγγραφο αίτημα σε όλες τις αρμόδιες αρχές από ιδιωτικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα, με το οποίο εκφράστηκε ανησυχία για πιθανές ακυρώσεις αφίξεων ένεκα των μεταναστών και ζητήθηκε  έγκαιρη ενημέρωση για το πότε θα μεταφερθούν από το Κατάκολο σε άλλο σημείο, ασφαλέστερο και καταλληλότερο, «προκειμένου να ενημερωθούν οι ναυτιλιακές εταιρείες  ώστε να αποφασίσουν για την ακύρωση ή όχι των αφίξεών τους για τουλάχιστον τις επόμενες δύο ημέρες».

Έγκυρες πηγές τόνισαν στην εφ. «Πατρίς» ότι αν δεν λυνόταν ο γόρδιος δεσμός, είναι πολύ πιθανό την Κυριακή να ακυρωνόταν μία άφιξη κρουαζιερόπλοιου για πρακτικούς λόγους, καθότι αναμένονται δύο κρουαζιερόπλοια, κάτι που σημαίνει ότι οι επιβάτες του ενός καραβιού θα πρέπει να αποβιβαστούν ακριβώς εκεί που είναι εγκατεστημένοι οι μετανάστες.

Χθες το μεσημέρι, λίγο μετά τις 12, αφίχθη κρουαζιερόπλοιο στο επίνειο του Πύργου, συνθέτοντας μια ασυνήθιστη εικόνα. Οι επιβάτες που κατέβαιναν από το κρουαζιερόπλοιο και περπατούσαν στο κόκκινο χαλί, σταματούσαν έξω από τη χερσαία ζώνη και κοιτούσαν τους ταλαίπωρους μετανάστες, ενώ ορισμένοι εξ αυτών απαθανάτιζαν το θέαμα με το κινητό τους τηλέφωνο. Η πλειονότητα των επισκεπτών εξέπεμψαν αισθήματα συμπόνοιας και συμπαράστασης προς τις 61 ανθρώπινες ψυχές, χαιρετώντας τους, ενώ τις εντυπώσεις κέρδισαν δύο πιτσιρίκια που χαιρετούσαν από τα κάγκελα τους τουρίστες, οι οποίοι ανταπέδιδαν  με χειραψία και βλέμμα αγάπης.

πηγή

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών