Μακρόν, ΔΕΘ και αξιολόγηση επί τάπητος στο υπουργικό | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Μακρόν, ΔΕΘ και αξιολόγηση επί τάπητος στο υπουργικό

09:11 | 28/8/17

Τα επόμενα βήματα, αλλά και τα «αγκάθια» που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τίθενται επί τάπητος σήμερα στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας κηρύσσει και επισήμως το τέλος του καλοκαιριού

Οι προετοιμασίες ενόψει της άφιξης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, η κατάρτιση ενός «οδικού χάρτη» εξόδου από την κρίση που θα ανακοινωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, αλλά και όλες οι διαφαινόμενες δυσκολίες της τρίτης αξιολόγησης του Μνημονίου θα συζητηθούν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, αφού και ο φετινός χειμώνας κάθε άλλο παρά ανέφελος θα είναι για το Μέγαρο Μαξίμου.

«Τα κεφάλια μέσα», είναι το μήνυμα που θα στείλει ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα προς όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, καθώς η κυβέρνηση έχει μπροστά της συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για όλα τα θέματα και, σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να τρέξει ώστε… να μην χάσει το τρένο για την έξοδο από την κρίση.

Ενόψει Μακρόν

Ήδη πριν τον 15αύγουστο και την θερινή ανάπαυλα του Αλέξη Τσίπρα, είχαν διεξαχθεί στο Μαξίμου αρκετές συσκέψεις του πρωθυπουργού με τους υπουργούς των οποίων οι αρμοδιότητες εμπλέκονται με την έλευση του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα. Ο Γάλλος πρόεδρος, άλλωστε, που θα βρεθεί στην Ελλάδα στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, θα συνοδεύεται από εκπροσώπους μεγάλων γαλλικών επιχειρήσεων και ήδη, οι υπουργοί των λεγόμενων «παραγωγικών» υπουργείων εργάζονται προκειμένου να είναι όλα έτοιμα σε 9 ημέρες από σήμερα για την ανακοίνωση σημαντικών επενδύσεων.

Αναζητούνται πρωτοβουλίες

Με τους «πόντους» από την επίσκεψη Μακρόν, ο πρωθυπουργός θα ανέβει αμέσως μετά (9 και 10 Σεπτεμβρίου) στην Θεσσαλονίκη, για την καθιερωμένη ομιλία στους παραγωγικούς φορείς και την συνέντευξη Τύπου. Στο Μαξίμου έχουν εδώ και εβδομάδες φτάσει τα «σημειώματα» όλων των υπουργείων με τις «θετικές» εξαγγελίες που μπορεί να ενσωματώσει στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έφτασε χθες βράδυ στην Αθήνα έχοντας στις αποσκευές του αιτήματα, αναφορές για προβλήματα, αλλά και προτάσεις των παραγωγικών φορέων, που συνάντησε στην Θεσσαλονίκη το περασμένο Σάββατο.

Πέραν αυτών, όμως, στόχος του πρωθυπουργού και των επιτελών του είναι να μην παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας μία «συρραφή» θετικών πρωτοβουλιών, αφού λόγω των ασφυκτικών μνημονιακών περιορισμών εκ των πραγμάτων το «καλάθι» του πρωθυπουργού –με την παραδοσιακή έννοια του όρου- θα είναι άδειο –ή, τουλάχιστον πενιχρό. «Στη ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό να περιμένετε να περιγράψει με σαφήνεια το σχέδιο για την έξοδο από το μνημόνιο και την επιτροπεία. Να δώσει τις συντεταγμένες ενός προοδευτικού πολιτικού σχεδίου που θα έχει στο κέντρο του την ιδέα της δίκαιης ανάπτυξης. Να περιγράψει τις κυβερνητικές προτεραιότητες για την επόμενη περίοδο, αλλά και να θυμίσει ότι στο επίκεντρο της δικής μας πολιτικής βρίσκεται η νέα γενιά, πράγμα το οποίο αποδεικνύουμε εμπράκτως», υπογράμμισε χθες, ερωτηθείς σχετικά από την εφημερίδα Realnews, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Αγκάθια» και χρονοδιαγράμματα

Πέραν, όμως, των θετικών εξαγγελιών και του «οδικού χάρτη» εξόδου από το Μνημόνιο που καταρτίζει το Μαξίμου και θα συζητηθεί σήμερα στο υπουργικό, στο κυβερνητικό καλεντάρι αρχίζει να συμπεριλαμβάνεται και η τρίτη αξιολόγηση. Καίτοι δεν αναμένεται να ξεκινήσουν στα σοβαρά οι συζητήσεις πριν τις αρχές Οκτωβρίου, υπάρχουν ήδη ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα (όπως η ανάγκη να «τρέξει» η αξιολόγηση στο Δημόσιο, την οποία μπλοκάρει η ΑΔΕΔΥ) αλλά και… ανησυχητικά δείγματα ως προς τις προθέσεις των δανειστών. Για παράδειγμα, αν το ΔΝΤ επιμείνει στην περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας ή στην εφαρμογή νωρίτερα των ψηφισμένων μέτρων για το 2019 και το 2020 λόγω του δημοσιονομικού κενού που «βλέπει», τότε η τρίτη αξιολόγηση –που δυνητικά είναι ευκολότερη από τις προηγούμενες δύο- μπορεί να μεταβληθεί σε δύσκολο πολιτικό σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

Έχει, άλλωστε, τη σημασία του ότι χθες, μιλώντας στην Realnews, ο κ. Τζανακόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «παράλογων» αιτημάτων εκ μέρους του Ταμείου. Αφού εξέφρασε την αισιοδοξία του πως θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «ως προς το 2018, η πορεία της ελληνικής οικονομίας αφήνει πολύ λίγα περιθώρια αμφισβητήσεων». «Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ποια θα είναι η στάση των δανειστών και ειδικά του ΔΝΤ στο δημοσιονομικό σκέλος, καθώς σπανίως αυτή καθορίζεται από τον οικονομικό ορθολογισμό,  όπως έχει αποδειχτεί πολλάκις στο παρελθόν», συνέχισε με νόημα ο υπουργός Επικρατείας, για να καταλήξει: «Σας θυμίζω ότι οι προβλέψεις του Ταμείου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ήταν 0,1% και το τελικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Eurostat, ήταν 4,2%. Οπότε τα συμπεράσματα είναι δικά σας».

Γιώργος Μελιγγώνης

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών