09:04 | 28/8/17
Σήμερα η συνάντηση Γεννηματά - Καμίνη, καθώς το τοπίο με τις υποψηφιότητες για το νέο φορέα αρχίζει να ξεκαθαρίζει, ενώ λύσεις έχουν αναζητηθεί και όσον αφορά στα πρακτικά ερωτήματα για την ψηφοφορία
Το τοπίο με τις υποψηφιότητες για την ηγεσία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς ξεκαθαρίζει όσο πλησιάζουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές του Οκτωβρίου.Κατά τη συνάντηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά με το Γιώργο Καμίνη σήμερα στις 16:00 στη Χαριλάου Τρικούπη, αναμένεται να επισημοποιηθεί η υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων.
Την ηγεσία του νέου φορέα της κεντραριστεράς έχουν ανακοινώσει ή προαναγγείλει ότι θα διεκδικήσουν, κατά χρονική σειρά, και οι Γιάννης Ραγκούσης, Σταύρος Θεοδωράκης και Γιάννης Μανιάτης. Ο αριθμός λοιπόν των δεδομένων υποψήφιων ανέρχεται σε πέντε, μαζί με τη Φώφη Γεννηματά και το Γιώργο Καμίνη, ενώ ως πιθανοί υποψήφιοι φέρονται επίσης ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Δε λείπουν βέβαια οι γκρίνιες από υποψήφιους (και κυρίως από την πλευρά του Ποταμιού) για την επιλογή να εκλεγεί πρώτα ο νέος αρχηγός και εν συνεχεία να πραγματοποιηθεί συνέδριο, στο οποίο θα αποφασιστεί η δομή του νέου φορέα, δηλαδή εάν θα είναι ενιαίος ή πολυκομματικός.
Το πρώτο όμως θα σήμαινε διάλυση του ΠΑΣΟΚ, κάτι που πάντως δεν είναι εύκολο να θέσει κανείς από τους υποψήφιους φωναχτά (καίτοι είναι σαφές ότι ορισμένοι αυτό ακριβώς προκρίνουν φοβούμενοι ότι το... “παλιό ΠΑΣΟΚ, το ορθόδοξο” θα έχει τον έλεγχο του νέου φορέα), καθώς είναι βέβαιον ότι θα προκαλούσε και αντιδράσεις και οπωσδήποτε αντισυσπειρώσεις.
Την ερχόμενη Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου, κλείνουν εξάλλου 43 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου και για την επέτειο αυτή έχει προγραμματιστεί ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο, με ομιλήτρια την κ.Γεννηματά και προσκεκλημένους τους Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και όλους τους συμμάχους και συνοδοιπόρους της ΔΗΣΥ.
Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ειλημμένη (και αποδεκτή από όλους, μέσω της υποβολής υποψηφιοτήτων) η σειρά των γεγονότων, δηλαδή ότι θα προηγηθεί η εκλογή αρχηγού και στη συνέχεια θα αποφασιστεί η δομή του νέου φορέα, που εκ των πραγμάτων θα αποτελεί τη μετεξέλιξη της ΔΗΣΥ (η οποία αναδεικνύεται στο βασικό πόλο γύρω από τον οποίο κινούνται οι διαδικασίες), αλλά θα είναι σαφώς ένα νέο σχήμα.
Πρώτα όμως πρέπει να λυθούν τα πρακτικά της εκλογής, ώστε να μην υπάρξει οποιαδήποτε “σκιά” ή γκρίνια για τη διαδικασία. Και καθώς με δεδομένο το ενδιαφέρον τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ΝΔ για τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά (αφού ο νέος φορέας μπορεί να αποτελέσει ένα δυνητικό σύμμαχο την επομένη των εκλογών ή και το ρυθμιστή που θα οδηγούσε σε νέες εκλογές), κάποιοι ήδη υποπτεύονται ότι μπορεί να σταλούν συντεταγμένα ψηφοφόροι στις κάλπες (υπενθυμίζεται ότι μιλάμε για εκλογή από τη βάση, στο μοντέλο που καθιέρωσε ο Γιώργος Παπανδρέου) αλλοιώνοντας την εκλογική βούληση της βάσης της κεντροαριστεράς, η αρμόδια επιτροπή έχει ήδη επεξεργαστεί τις λύσεις ώστε να μην υπάρξει καμία αμφισβήτηση του αποτελέσματος. Τα ονόματα των ψηφοφόρων και άρα μελών του νέου φορέα μπορούν να δημοσιοποιηθούν χωρίς αντίρρηση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, κάτι που θα θωράκιζε τη διαδικασία και από το φόβο διπλοψηφιών, αλλά και από τις κατηγορίες για αλλοίωση εν γένει του αποτελέσματος.
Βίκυ Σαμαρά, πηγή φωτογραφίας: sooc
Σχετικές ετικέτες:Γιώργος ΚαμίνηςΠολιτικήΦώφη Γεννηματά
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων