Πέθανε ο πρώην βουλευτής Ιπποκράτης Σαββούρας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Πέθανε ο πρώην βουλευτής Ιπποκράτης Σαββούρας

17:52 | 12/8/17

Σε ηλικία 86 ετών, πέθανε από ανακοπή καρδιάς ο πρώην βουλευτής και ιδρυτής του κόμματος "Κίνημα Εθνικής Αντίστασης", Ιπποκράτης Σαββούρας

Έφυγε από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 86 ετών, ο πρώην βουλευτής της Β΄ Αθηνών Ιπποκράτης Σαββούρας.

Ο εκλιπών γεννήθηκε στην Μύρινα της Λήμνου το 1931, υπήρξε κτηνίατρος στο επάγγελμα και ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική και την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ είχε εκδώσει βιβλία και τοπικές εφημερίδες.

Δικτατορία - Αντίσταση

Με την εγκαθίδρυση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967 δημιούργησε την ένοπλη φιλοβασιλική αντιστασιακή οργάνωση «Κίνημα Εθνικής Αντίστασης» (Κ.Ε.ΑΝ) με το ψευδώνυμο «Στρατηγός Ακρίτας», η οποία σκορπούσε προκηρύξεις και τοποθέτησε πάνω από 70 βόμβες διαμαρτυρίας, χωρίς να αποσκοπεί σε τραυματισμούς ανθρώπων. Επίσης, επιχείρησε απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Συνελήφθη, βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, και εκτοπίστηκε για δύο χρόνια στη Σαμοθράκη και άλλα δύο στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας.

Αργότερα αφέθηκε ελεύθερος και δημιούργησε νέα ένοπλη οργάνωση την «Ελληνική Αντιδικτατορική Νεολαία» (Ε.Α.Ν.) με το ψευδώνυμο «Συνταγματάρχης Πορφύρης», στην οποία συνεργάστηκαν και αξιωματικοί που μετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού το Μάιο του 1973. Συνελήφθη ξανά, δικάστηκε στο έκτακτο στρατοδικείο στις 9-11 Αυγούστου 1973 και καταδικάστηκε ξανά σε κάθειρξη 18 ετών. Αφέθηκε ελεύθερος τον Ιούλιο του 1974 μετά την κατάρρευση της χούντας.

πηγή

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών