Σε ρυθμούς φθινοπώρου Μαξίμου - ΝΔ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Σε ρυθμούς φθινοπώρου Μαξίμου - ΝΔ

09:22 | 23/8/17

Καθημερινές συγκρούσεις, συσκέψεις και προετοιμασίες για τη ΔΕΘ συνθέτουν το σκηνικό στην Ηρώδου Αττικού και την οδό Πειραιώς, καθώς κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζονται σιγά σιγά για την μάχη του φθινοπώρου

Σε διάταξη μάχης για την έναρξη της πολιτικής «σεζόν» τίθενται Μαξίμου και ΝΔ, καθώς Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν καθορίσει τους στόχους τους για τον χειμώνα που έρχεται και η επίτευξή τους προϋποθέτει ότι κάποιος από τους δύο θα ηττηθεί κατά κράτος.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο προσδοκούν ανάταξη της οικονομίας και μετρούν μία προς μία όλες τις «θετικές ειδήσεις» που προκύπτουν σχεδόν καθημερινά στην επικαιρότητα –είτε πρόκειται για κάποιον βελτιωμένο δείκτη στον τουρισμό ή τις  εξαγωγές, είτε για μείωση του ποσοστού της ανεργίας, είτε για μία θετική αξιολόγηση από κάποιον διεθνή οίκο. Μέσω της ανάταξης της οικονομίας, ο πρωθυπουργός έχει θέσει έναν βασικό στρατηγικό στόχο: να ανοίξει εκ νέου το πολιτικό παιχνίδι και, εκεί που τώρα όλα θεωρούνται προβλέψιμα, να αλλάξουν τα δεδομένα στο σκηνικό. Μ’ άλλα λόγια, η κυβέρνηση στοχεύει να ανατρέψει την αρνητική δημοσκοπική εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να θέσει τις βάσεις της μεγάλης ανατροπής: δηλαδή, να αρχίσει να αντιστρέφεται η εικόνα στις σφυγμομετρήσεις, βοηθούντος του θετικού κλίματος στην οικονομία. Βεβαίως, στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι μία κυβέρνηση που έχει πάρει την κάτω βόλτα στις μετρήσεις πολύ δύσκολα μπορεί να πατήσει φρένο και να… αλλάξει ταχύτητα. Ωστόσο, συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα δηλώνουν την ακράδαντη πίστη τους ότι ο πρωθυπουργός και συνολικά η Αριστερά «δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους κουβέντα», όπως τονίζει εις εξ αυτών.

Στόχος η δυναμική

Στον αντίποδα, η επίτευξη του στόχου του Κυριάκου Μητσοτάκη περνά μέσα από την… διάψευση και την αποτυχία του στόχου του Αλέξη Τσίπρα –ευλόγως, αφού η φράση που περιγράφει την ισορροπία μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ είναι «ο θάνατός σου, η ζωή μου».

Στη ΝΔ βλέπουν εδώ και αρκετούς μήνες το δημοσκοπικό προβάδισμα, που θεωρείται ευρύ και, ως εκ τούτου, ασφαλές. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, σε όλα τα ποιοτικά ευρήματα των σφυγμομετρήσεων, ο «κανένας» υπερέχει όχι μόνο του Αλέξη Τσίπρα αλλά και του Κυριάκου  Μητσοτάκη. Ταυτοχρόνως, η ΝΔ εμφανίζεται να έχει μεν προβάδισμα, αλλά έχοντας πιάσει «ταβάνι». Μ’ άλλα λόγια, σε όλες τις μετρήσεις το τελευταίο διάστημα, η συσπείρωση της ΝΔ φτάνει σχεδόν το 90%, δηλαδή σε ποσοστά ρεκόρ για μη προεκλογική περίοδο. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι η ΝΔ εμφανίζεται να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος έχουν «μετακομίσει» στην αδιευκρίνιστη ψήφο και αισθάνονται απογοήτευση. Κοντολογίς, τα ποιοτικά ευρήματα των μετρήσεων δείχνουν ότι το «γαλάζιο» προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου δεν έχει προκύψει επειδή όντως κερδίζει η ΝΔ, αλλά επειδή χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό, λοιπόν, θέλει να ανατρέψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει θέσει ως στόχο την «θετική ψήφο» και αυτό θα είναι και το βασικό διακύβευμα που θα θέσει και για την εμφάνισή του στην ΔΕΘ: δηλαδή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί να παρουσιάσει ένα πλέγμα προτάσεων, αλλά και να επιδείξει μία συνολική παρουσία, που θα αποδειχθεί ελκυστική προς τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, αλλά και προς τους πολίτες που στο παρελθόν είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και πλέον είναι απογοητευμένοι, αλλά διστάζουν να κάνουν βήμα μετακίνησης προς άλλη πολιτική επιλογή.

Γιώργος Μελιγγώνης, φώτο: sooc.gr

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών