09:16 | 21/8/17
Επιστροφή στην… «κανονικότητα» σηματοδοτεί η εβδομάδα που ξεκίνησε για την κυβέρνηση, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας, οι βασικοί υπουργοί και όλα τα στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου ξεκινούν τις συσκέψεις, με ορίζοντα την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν και τη ΔΕΘ
«Τα κεφάλια μέσα» είναι η φράση που επικρατεί από σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς βάσει του κυβερνητικού προγραμματισμού ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ξεκινήσει επαφές, συσκέψεις και διαβουλεύσεις με τους στενούς συνεργάτες τους και τους επικεφαλής των λεγόμενων «παραγωγικών» υπουργείων ώστε να εξεταστούν όλα τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ με τίτλο «έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο».Επί της ουσίας, ο στόχος της κυβέρνησης για την οικονομική και πολιτική «σεζόν» που ξεκινά σε 10 ημέρες και ολοκληρώνεται του χρόνου τέτοιες μέρες είναι διπλός: το Μαξίμου επιθυμεί αφενός να θέσει σε τροχιά την πορεία εξόδου της χώρας από την επιτροπεία, αφετέρου να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την δημοσκοπική και πολιτική ανάκαμψη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.
Με το βλέμμα στην αξιολόγηση
Τούτων δοθέντων, το βασικότερο θέμα που ήδη απασχολεί την κυβέρνηση είναι η περίφημη τρίτη αξιολόγηση. Σύμφωνα με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς παράγοντες, στο Μαξίμου, αλλά και στα βασικά υπουργεία ουδείς έχει διάθεση αναβλητικότητας για να κλείσει και αυτή η διαπραγμάτευση, παρά το γεγονός ότι είναι ακόμη νωπό το βαρύ πολιτικό κόστος που πλήρωσε η κυβέρνηση από τη δεύτερη αξιολόγηση. Εξάλλου, στην κυβέρνηση παραμένουν αισιόδοξοι πως παρά τις «εκπλήξεις» και τις εκτός συμφωνίας αξιώσεις ορισμένων εκ των δανειστών στο παρελθόν, αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις θα αφορούν σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις και όχι σε περικοπές, μειώσεις ή επιβαρύνσεις. Βεβαίως, το μείζον αγκάθι στις σχετικές συζητήσεις θα είναι ο περίφημος «ανασχεδιασμός» της αρχιτεκτονικής του κοινωνικού κράτους και των παρεχόμενων επιδομάτων, ωστόσο είναι νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε εικασία σχετικά με αυτό το θέμα.Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση ουδείς επιθυμεί να χρονίσει (και) η τρίτη αξιολόγηση και να κλείσει με πολύμηνη καθυστέρηση, όπως έγινε με τις δυο προηγούμενες. Αντιθέτως, στο Μαξίμου αξιολογούν τον παράγοντα «χρόνο» ως πολύ σημαντικό στην παρούσα φάση, καθώς η χώρα δίνει αγώνα να πείσει την διεθνή κοινότητα και τις αγορές ότι έχει τροχιοδρομήσει για να «πετάξει» έξω από το Μνημόνιο και, ως εκ τούτου, μία αξιολόγηση που θα έκλεινε (περίπου) στην ώρα τους θα ενίσχυε την εικόνα αξιοπιστίας που θέλει να φιλοτεχνήσει για την Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας.
Από τον Μακρόν στη ΔΕΘ
Βεβαίως, πριν τα μέσα Σεπτεμβρίου ουσιαστικές συζητήσεις με τους δανειστές για την τρίτη αξιολόγηση δε θα γίνουν. Όμως, ασφαλείς πληροφορίες του News 24/7 αναφέρουν ότι μεταξύ Μαξίμου και υπουργείου Οικονομικών έχουν ήδη συζητηθεί βασικές παρεμβάσεις που αφορούν στην διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας-δανειστών, ώστε η κυβέρνηση να προλάβει τις εξελίξεις και να δείξει ότι δεν έχει «παγώσει» το μεταρρυθμιστικό έργο της.Πέραν αυτών, οι συσκέψεις αυτής της εβδομάδας προφανώς θα αφορούν δύο ακόμη θέματα: τη δέσμη ανακοινώσεων που θα γίνουν το διήμερο 7-8 Σεπτεμβρίου, όταν ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Η Αθήνα δεν χρειάζεται την επιβεβαίωση του δόγματος «Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία» μόνο για τις σημαντικές επενδύσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν, αλλά και την επιχείρηση εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο χωρίς την προληπτική πιστωτική γραμμή και τα κεκαλυμμένα «μνημονιακά» μέτρα που αυτή συνεπάγεται. Ταυτοχρόνως, η στήριξη της Γαλλίας θεωρείται εξαιρετικά πολύτιμη και σε ό,τι αφορά την συζήτηση για το ελληνικό χρέος, η οποία θα εκκινήσει εκ νέου το φθινόπωρο.
Ένα 24ωρο αφού θα έχει αποχαιρετίσει τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Αλέξης Τσίπρας θα εμφανιστεί στην έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ στην «Νύμφη του Θερμαϊκού» θα παραμείνει συνολικά σχεδόν 5 ημέρες. Τα υπουργεία έχουν όλα στείλει τα σημειώματα που είχε ζητήσει το Μέγαρο Μαξίμου με όλες τις ανά τομέα πρωτοβουλίες με «κοινωνικό πρόσωπο» που θα μπορούσε να ανακοινώσει από τα Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο ο πρωθυπουργός. Στις συσκέψεις τούτης της εβδομάδας, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του θα επιχειρήσουν να μετασχηματίσουν αυτά τα σημειώματα σε μία ολοκληρωμένη δέσμη εξαγγελιών με αρχή, μέση και τέλος, ώστε να κατορθώσει η κυβέρνηση ως τα μέσα του επόμενου μήνα να εκπέμψει στην κοινωνία το βασικό μήνυμα της επόμενης περιόδου: ότι, δηλαδή, «έρχονται καλύτερες ημέρες»...
(Φώτο: Thierry Charlier/Pool via AP)
Γιώργος Μελιγγώνης
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςΕμμανουέλ ΜακρόνΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα