09:10 | 7/9/17
Σε ποιους τομείς αφορούν. Τα πρώτα μηνύματα που έχει στείλει από τις συναντήσεις του με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς. Πως έθεσε το ζήτημα κατά τη συνάντησή του με τους τραπεζίτες
Με ένα όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχέδιο που θα έχει στο επίκεντρό του δύο βασικές προτεραιότητες, τη μείωση φόρων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ετοιμάζεται να ανέβει στη Θεσσαλονίκη για την 82η Διεθνή Έκθεση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, γίνεται ενδελεχής και εξαντλητική επεξεργασία αυτού του σχεδίου ώστε οι εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαθέτουν τη μέγιστη δυνατή τεχνοκρατική επάρκεια.Το πώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, τι κίνητρα θα δοθούν και ποιοι τομείς της οικονομίας προσφέρονται για κάτι τέτοιο καθώς και το ποιοι φόροι, και με ποια σειρά προτεραιότητας θα μπουν σε τροχιά μείωσης ήταν τα δύο κύρια ζητήματα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει ως ερωτήματα της κοινωνίας και των πολιτών τα οποία ζητούν, όπως είχε πει στη πρόσφατη συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ, απάντηση και ακριβώς πάνω σ’ αυτό το ζήτημα γίνεται εξαντλητική επεξεργασία υπό την επίβλεψη του τομεάρχη οικονομικών της ΝΔ Χρήστου Σταϊκούρα και του οικονομικού συμβούλου του κ. Μητσοτάκη, Στέλιου Πέτσα.
Τα παραπάνω δύο ζητήματα ο πρόεδρος της ΝΔ τα έχει θίξει και τα έχει ανοίξει και κατά τις συναντήσεις που κάνει ενόψει της ΔΕΘ με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, ενώ όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του προτάσεις από τους κοινωνικούς φορείς κατά τις συναντήσεις τους με τον κ. Μητσοτάκη ενσωματώνονται σε σημαντικό βαθμό στις υπό επεξεργασία προγραμματικές εξαγγελίες που ετοιμάζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της ΔΕΘ.
Κατά τη χτεσινή του συνάντηση με τους εκπροσώπους των τραπεζών ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρέλειψε να αναφέρει ως μια από τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας την αλλαγή του μίγματος οικονομικής πολιτικής τη μείωση της φορολογίας, ενώ για την ανάπτυξη έκανε αναφορά στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας που κατά τις επεξεργασίες της ΝΔ είναι και οι τομείς που θα πρέπει να στοχεύσει μια κυβέρνηση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη είχε προσδιορίσει και ποσοτικά ορισμένες από τις φορολογικές ελαφρύνσεις που σχεδιάζει προκειμένου να ενισχυθούν και οι εγχώριες επενδύσεις λέγοντας ότι «από πέρυσι, έχω δεσμευτεί για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, από το 29%, στο 20% εντός μια διετίας. Έχω δεσμευτεί για τη μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 15% στο 5%. Και έχω δεσμευτεί, επίσης, για την αύξηση του ορίου υπαγωγής στο Φ.Π.Α., στις 25.000 ευρώ, κάτι το οποίο θα διευκολύνει ιδιαίτερα τις πολύ μικρές επιχειρηματικές δραστηριότητες».
Αναφορικά δε με το τελευταίο, δηλαδή τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι από τα βασικά σημεία κριτικής προς την κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, καθώς το Μοσχάτο εγκαλεί το Μαξίμου ότι επιδίδεται σε επικοινωνιακού τύπου φιλοεπενδυτικές φιέστες που αφορούν πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Από την άποψη αυτή είναι χαρακτηριστική η δήλωση της τομεάρχη οικονομίας και ανάπτυξης της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη με αφορμή την έκθεση της ΓΣΕΒΕΕ. «Ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει επισκεπτόμενος μεγάλες επιχειρήσεις και δεν λέει λέξη για τις μικρομεσαίες, οι οποίες αποτελούν την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, καθώς φέρνουν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας. Η εικόνα που παρουσιάζεται από την έκθεση της ΓΣΕΒΕΕ οφείλει να προσγειώσει τον κ. Τσίπρα στην πραγματικότητα» τόνισε η κα. Μπακογιάννη.
Θοδωρής Λαπαναΐτης
Σχετικές ετικέτες:ΔΕΘΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝΔΠολιτική
Σχετικά άρθρα