Μητσοτάκης: Πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά επιχειρηματιών | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Μητσοτάκης: Πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά επιχειρηματιών

14:21 | 8/10/17

Η ΝΔ είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας και όχι υπέρ της λαμογιάς είπε ο Κωστής Χατζηδάκης. Σε εξέλιξη το πρώτο προσυνέδριο της ΝΔ στη Νίκαια για τους εργαζόμενους και τους ανέργους. Αναλυτικά τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου που παρουσίασε ο γραμματέας προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Επίσημη έναρξη του 11 συνεδρίου της ΝΔ που ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής με το πρώτο θεματικό προσυνέδριο στη Νίκαια για την εργασία και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο πρώτο πάνελ του προσυνεδρίου τόνισε ότι «μια βασική κοινωνική πολιτική που μπορεί να ασκηθεί σήμερα είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις» προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι την επόμενη πενταετία η Ελλάδα πρέπει να έχει πάνω από 100 δις ευρώ ιδιωτικές επενδύσεις και περιγράφοντας το πολιτικό πλαίσιο της ΝΔ προς σ’ αυτή την κατεύθυνση σημείωσε ότι «είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας αλλά όχι υπέρ της λαμογιάς. Δεν είμαστε υπέρ των επιχειρηματιών που φεσώνουν τις επιχειρήσεις τους και μετά κάνουν μεγάλη ζωή». Πρόσθεσε δε, ότι «η Ελλάδα δεν θα πάει μπροστά με συνθήματα και λαϊκίστικες σαπουνόφουσκες . Χρειαζόμαστε στροφή στη σοβαρότητα και στροφή από την λογική μοιρασιάς της φτώχειας στη λογική να παράγουμε νέα εισοδήματα».

Με την έναρξη των εργασιών του προσυνεδρίου για τους εργαζόμενους και τους ανέργους» ο γραμματέας προγράμματος Γιώργος Στεργίου παρουσίασε τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου που έδωσε η ΝΔ στα μέλη της για θέματα απασχόλησης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσίασε ο κ. Στεργίου 17.844 πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Νέας Δημοκρατίας για μία ανοιχτή διαδικασία διαλόγου και εξέφρασαν τη γνώμη τους για πραγματικά διλήμματα πολιτικής.

Με βάση τις απαντήσεις τους: «Αναγνωρίζουν το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αναδεικνύουν την ανάγκη ενός φιλικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις χωρίς όμως εκπτώσεις στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Αντιλαμβάνονται ότι δεν αρκεί η επιδοματική πολιτική προκειμένου οι άνεργοι να βρουν ξανά δουλειά. Θεωρούν ως τη βασικότερη απειλή για τις θέσεις εργασίας την υψηλή φορολογία. Θέλουν να καθορίζουν οι ίδιοι τους όρους της εργασίας τους. Η ιδιαίτερα υψηλή συμμετοχή σε μία καινοτόμα διαδικασία που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δημοσκόπηση, αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον της κοινωνίας για τη διαμόρφωση των προγραμματικών θέσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη στο πλαίσιο του θεματικού προσυνεδρίου η ενότητα «ο ιδιωτικός τομέας και οι επενδύσεις ως μοχλός δημιουργίας θέσεων εργασίας» στην οποία εκτός του κ. Χατζηδάκη και του κ. Στεργίου ως εκπροσώπων της ΝΔ παρεμβάσεις έκαναν οι κ.κ. Μάρκος Βερέμης, συνιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας Upstream, Σπύρος Μαγιάτης, συνιδρυτής και προϊστάμενος τεχνολογίας της εταιρείας Workable και Μανώλης Βλάχος, υπεύθυνος επιχειρηματικής ανάπτυξης της εταιρείας Filora Organics.

Κατά τη συζήτηση το λόγο πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε ότι οι παρεμβάσεις των τριών επιχειρηματιών που μίλησαν αποτελούν «θετικές ιστορίες και είναι πράγματα που μπορούν να γίνουν στη χώρα μας κόντρα στη μιζέρια, την απαισιοδοξία και τη μαυρίλα» κάνοντας λόγο για ένα «πνεύμα επιχειρηματικότητας που δεν τους επέτρεψε να συμβιβαστούν με τη μετριότητα» και μια «ιδέα που οδήγησε σε εξωστρεφείς επιχειρήσεις με στόχευση την παγκόσμια αγορά και νέους εργαζόμενους που προέρχονται από το ανθρώπινο δυναμικό των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων» σημειώνοντας ότι πρόκειται για «επιχειρήσεις που συνδυάζουν τις καλές απολαβές με ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον».

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να είναι «κεντρική επιλογή κάθε κυβέρνησης να στηρίζει τέτοιες επιχειρήσεις» ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε «πρέπει να καλλιεργήσουμε μια νέα γενιά επιχειρηματιών» εκφράζοντας τη βούληση της ΝΔ να στηρίξει με κίνητρα αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα και να αναδείξει τη «συνεισφορά αυτής της επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη της χώρας».

Θα ακολουθήσουν άλλα δύο πάνελς. Το ένα αφορά την «κατάρτιση και εκμάθηση νέων δεξιοτήτων με ζήτηση στην αγορά εργασίας» όπου θα παρέμβουν εκ μέρους της ΝΔ ο Θόδωρος Φορτσάκης, βουλευτής της ΝΔ και αναπληρωτής τομεάρχης οικονομικών καθώς και οι Κουσία Βενετία, πρόεδρος της επιτροπής απασχόλησης του Ελληνοαμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου, Γεώργιος Δουκίδης, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού Βασίλης Ντερτιλής. Το τρίτο και τελευταίο πάνελ αφορά στα «πραγματικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους και ουσιαστικές ευκαιρίες για τους ανέργους» με εισηγητές τον Γιάννη Βρούτση, τομεάρχη εργασίας της ΝΔ, τον Σπύρο Χρυσανθακόπουλο, συνεργάτη του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, τον Χρήστο Ιωάννου του ειδικού σώματος μεσολαβητών του ΟΜΕΔ και τον Αλέξη Παπασταύρου δικηγόρο-εργατολόγο.

Δείτε την αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερωτηματολογίου:


Θοδωρής Λαπαναΐτης

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών