17:07 | 30/10/17
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ δήλωσε την αντίθεση του επιχειρηματικού κόσμου σε σενάρια πρόωρων εκλογών, επισημαίνοντας ότι έχει ατονήσει το σχετικό αίτημα της αντιπολίτευσης και τονίζοντας ότι υπάρχει σταθερότητα
Την αντίθεση του επιχειρηματικού κόσμου σε σενάρια πρόωρων εκλογών εξέφρασε μέσω του Ραδιοφώνου 24/7 ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.Ο κ.Μίχαλος, ο οποίος προέρχεται από το χώρο της ΝΔ, τόνισε συγκεκριμένα ότι πρόωρες εκλογές θα έφερναν αποσταθεροποίησε και επισήμανε με ικανοποίηση ότι έχει ατονήσει το σχετικό αίτημα από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ εκτίμησε ότι η τρίτη αξιολόγηση θα έχει κλείσει μέχρι το τέλος του έτους.
"Έστω με μια αρκετά μεγάλη χρονική καθυστέρηση η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε, έχει μείνει πίσω μας. Έχουμε μπροστά μας την τρίτη αξιολόγηση η οποία είμαι και σε θέση να γνωρίζω και από την πλευρά των θεσμών και της κυβέρνησης ότι προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και θεωρώ ότι προ του τέλους του έτους που ήταν ο αρχικός στόχος θα έχει επιτευχθεί μια συμφωνία. Μια αξιολόγηση η οποία δεν εμπεριέχει δημοσιονομικά μέτρα αλλά πολιτικά στην ουσία μέτρα, γιατί αφορά μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικές και βλέπουμε ότι εξαιτίας αυτών των ρυθμών που ακολουθούνται υπάρχει μια σταθερότητα η οποία σε καμία των περιπτώσεων δεν θα πρέπει να εφησυχάζει, αλλά μια σταθερότητα που στα μακροοικονομικά επίπεδα είναι θετικά για την οικονομία. Και ας μη γελιόμαστε, για μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί κατά 25 και πλέον τοις εκατό τα τελευταία χρόνια δεν αρκεί απλώς να βγει από το φάσμα της ύφεσης. Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε χρειάζεται να παράγουμε περισσότερα, ανταγωνιστικότερα και υψηλότερης προστιθέμενης αξίας προϊόντα και υπηρεσίες. Και γι αυτό χρειαζόμαστε περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια και σοβαρές επενδύσεις. Επενδύσεις σε φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο", δήλωσε ειδικότερα ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.
Κληθείς να σχολιάσει το μόνιμο αίτημα της αντιπολίτευσης για εκλογές, ο κ.Μίχαλος εξέφρασε τη θέση του κατά των πρόωρων εκλογών και υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας από την κυβέρνηση.
"Θα μου επιτρέψετε αλλά πάγια θέση του επιμελητηριακού θεσμού από τότε τουλάχιστον που κατευθύνω εγώ την τύχη του επιμελητηριακού θεσμού στη χώρα μας είναι ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι κάτι που επιθυμούν οι επιχειρηματικές τάξεις. Και αυτό διότι φέρνει μια αποσταθεροποίηση και σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι θα πρέπει να εξαντλούνται οι θητείες των κυβερνήσεων έτσι ώστε να δίνεται η ευκαιρία στην εκάστοτε κυβέρνηση να ολοκληρώνει και το πρόγραμμα της και επίσης θα ήθελα να προσθέσω ότι βλέπουμε ότι έχουν ατονήσει αυτές οι παρεμβάσεις για πρόωρες εκλογές τους τελευταίους μήνες και πραγματικά αυτό με χαροποιεί με την έννοια ότι διατηρείται αυτό το κλίμα σταθεροποίησης", είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.
"Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό φοβήθηκαν τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Κάποιες ξεκίνησαν και στην πορεία σταμάτησαν, κάποιες άλλες εφαρμόστηκαν μισές και κάποιες άλλες ακόμη σέρνονται από αξιολόγηση σε αξιολόγηση. Αυτό είναι που πρέπει αυτή τη στιγμή να προβληματίζει γενικότερα το πολιτικό σύστημα της χώρας διότι σήμερα μπορεί να αφορά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, αύριο ενδεχομένως μια διαφορετικού πολιτικού μείγματος διακυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση όμως από την ώρα που έχουμε αναλάβει κάποιες υποχρεώσεις και πολύ περισσότερο υποχρεώσεις σε ότι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι και το μεγάλο ζητούμενο στην τρίτη αυτή αξιολόγηση που αναμένουμε είναι ότι δεν θα έπρεπε να τελούν υπό ένα μνημονιακό καθεστώς και μια υπογραφή σε μνημόνιο για να συντελεστούν", πρόσθεσε και κατέληξε: "Θα έπρεπε από μόνοι μας να έχουμε προχωρήσει σε αρκετές από αυτές τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε επιτέλους σαν επιχειρηματική κοινότητα, σαν ιδιωτικός τομέας που είναι ο μοναδικός μοχλός για την ανάπτυξη, για τον νέο αναπτυξιακό κύκλο να μην έχουμε τους υψηλότερους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ, να μην έχουμε μέσα σε τέσσερα χρόνια πάνω από 80 νόμους με αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, να μην στοιχίζουν οι ετήσιες καθαρές αποδοχές 25.000 ευρώ για έναν εργαζόμενο 43.000 στον εργοδότη αλλά και πολλά άλλα θέματα που σίγουρα οι τηλεθεατές μας γνωρίζουν. Αυτό λοιπόν που χρειάζεται είναι σύνεση, συναίνεση και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα έτσι ώστε να βγούμε επιτέλους από το τούνελ της κρίσης."
Ερωτηθείς τέλος εάν η προσέλκυση επενδυτών αποτελεί μία ευχή ή ένα ρεαλιστικό στόχο, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ τόνισε:
"Θεωρώ ότι είναι εφικτός στόχος, το βλέπω άλλωστε από τις επισκέψεις κλιμακίων, είτε μεγάλων επιχειρήσεων, είτε μεμονωμένων επιχειρηματιών από το εξωτερικό που συνηθίζουν να περνάνε πάντοτε το κατώφλι του επιμελητηρίου είτε για ενημερωτικούς λόγους, για λόγους πληροφόρησης, γενικότερα μιας συζήτησης η οποία γίνεται το τελευταίο διάστημα. Και αυτό που με χαροποιεί και θα συνεχίσω να πιέζω μέχρι να το δω να γίνεται πράξη είναι ότι αυτές οι επενδύσεις δεν πρέπει να είναι μόνο σε επίπεδο υποδομών. Όλοι έχουμε πανηγυρίσει, ακόμα και οι σημερινοί κυβερνώντες, διότι είχαν σταθεί απέναντι σ' αυτή την επένδυση και αναφέρομαι στην επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Είναι μια επένδυση, όμως, υποδομών. Αυτό που πρέπει να είναι το μεγάλο ζητούμενο είναι να υπάρξουν παραγωγικές επενδύσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε επιτέλους αποτελεσματικά το πρόβλημα της ανεργίας. Πράγματι με φιλότιμες προσπάθειες οι οποίες έχουν γίνει από τη σημερινή κυβέρνηση, είδαμε να μειώνεται το ποσοστό ανεργίας από το 27% στο 21,3%, αλλά παραμένει εξαιρετικά υψηλό. Είναι διψήφιο και με ένα διψήφιο ποσοστό το οποίο φέρει το νούμερο 2 μπροστά. Αυτό, λοιπόν, για να μπορέσει να μειωθεί και να μειωθεί δραστικά θα γίνει μόνο μέσα από παραγωγικές επενδύσεις, επενδύσεις οι οποίες θα αξιοποιήσουν το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε σ' αυτή τη χώρα για να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε έναν μόνιμο αναπτυξιακό κύκλο."
πηγή
Σχετικές ετικέτες:ΕκλογέςΚωνσταντίνος ΜίχαλοςΠολιτική
Σχετικά άρθρα