15:24 | 23/10/17
Μελέτη από το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ
Με θυμάρι νοθεύουν τη ρίγανη στα σκευάσματα που περιέχουν τρίμματα και κυκλοφορούν στο εμπόριο, όπως διαπίστωσαν ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.«Σε δείγματα που αναγραφόταν ότι περιείχαν τριμμένη ρίγανη, διαπιστώσαμε με μοριακή ταυτοποίηση μέσω "DNA barcoding", ότι δεν είχαν μόνο ρίγανη, αλλά και θυμάρι» αναφέρει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Βοτανικής του Τμήματος Βιολογίας στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Βλαχονάσιος. Ο κ. Βλαχονάσιος έκανε τη μελέτη μαζί με την Ε. Θωμοπούλου, επίσης από τον τομέα Βοτανικής και την καθηγήτρια στο Εργαστήριο Συστηματικής Βοτανικής και Φυτογεωγραφίας, Στυλιανή Κοκκίνη.
Σύμφωνα με τον κ. Βλαχονάσιο, στα φυτικά προϊόντα που διακινούνται στην αγορά παρατηρείται συχνά νοθεία και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η πιστοποίησή τους.
«Ειδικά για τη ρίγανη και κυρίως για την άγρια, η νοθεία γίνεται γιατί είναι σαφώς ακριβότερη από το θυμάρι» σχολιάζει.
Στην εργασία ελέγχθηκε εάν το «DNA barcoding» μπορεί να ταυτοποιήσει τα φυτικά είδη στα εμπορικά σκευάσματα ρίγανης και θυμαριού της ελληνικής αγοράς τροφίμων. Τα αποτελέσματα έδειξαν την παρουσία περισσότερων του ενός είδους (taxa), τα οποία με μικρές διαφοροποιήσεις, συμφωνούν με την ταξινόμηση που βασίστηκε στους διαγνωστικούς μορφολογικούς χαρακτήρες.
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής βιολογίας, «το DNA "barcoding", σε συνδυασμό με την εξέταση διαγνωστικών μικρο-μορφολογικών χαρακτήρων, μπορεί να διακρίνει διαφορετικά taxa που συμμετέχουν σε σκευάσματα θρυμματισμένης ρίγανης και θυμαριού».
«Η νομοθεσία δεν έχει επιλέξει ακόμα τη συγκεκριμένη μέθοδο και δεν υπάρχει κρατικός πιστοποιημένος φορέας που κάνει τέτοιου είδους αναλύσεις. Ωστόσο, η μέθοδος αυτή αποτελεί την μέθοδο ταυτοποίησης της επόμενης γενιάς» διευκρινίζει ο κ. Βλαχονάσιος.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:ΑΠΘΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ΘεσσαλονίκηςΕλλάδαΘεσσαλονίκηρίγανη
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων