01:05 | 13/10/17
Την πρώτη τους τηλεοπτική συζήτηση στο Action 24 πραγματοποίησαν οι πέντε από τους δέκα διεκδικητές της ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, την ώρα που η Φώφη Γεννηματά πραγματοποιούσε ανοιχτή συγκέντρωση παρουσία 700 πολιτών στο Νέο Ηράκλειο Αττικής, καθώς δεν αποδέχθηκε την πρόταση του τηλεοπτικού σταθμού, υποστηρίζοντας ότι θα λάβει μέρος μόνο στις δύο θεσμικές τηλεμαχίες που θα διεξαχθούν από την επιτροπή Αλιβιζάτου
Στα στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού που διεξήχθη η συζήτηση επικράτησε καλό κλίμα ανάμεσα στους Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργο Καμίνη, Γιάννη Μανιάτη, Γιάννη Ραγκούση και Σταύρο Θεοδωράκη, χωρίς βέβαια να λείψουν και οι στιγμές έντασης. Όπως αναφέρουν άνθρωποι από τα επιτελεία τους, πραγματοποιήθηκε συζήτηση που άρμοζε σε ανθρώπους που θα συνυπάρξουν στην ίδια παράταξη.
Η αυλαία άνοιξε με μικρές, εισαγωγικές τοποθετήσεις των εν δυνάμει αρχηγών, συνεχίστηκε με ερωτήσεις δημοσιογράφων, ενώ στη συνέχεια υπήρξε γύρος ερωτήσεων ανάμεσα στους υποψηφίους, αλλά και ερωτήσεις από την πλευρά του κοινού.
Με επίθεση εναντίον της Φώφης Γεννηματά επάνω στο ζήτημα μη χρήσης της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού έθεσε τους στόχους για την επόμενη ημέρα σε περίπτωση που εκλεγεί αρχηγός, δηλώνοντας ότι “Θα δημιουργήσουμε μια παράταξη που πιστεύω ότι με το καλημέρα θα έχει ένα 15%. Θα είναι η παράταξη της νίκης είναι η παράταξη που έδωσε πλειοψηφίες και λύσεις τα προηγούμενα χρόνια και αυτή την παράταξη θα προσπαθήσουμε-ελπίζω όλοι σε συνεργασία- να την αναστήσουμε”.
Εστίασε στην υπόθεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως παράδειγμα τον Ανδρέα Παπανδρέου. “Δεν θα κάνουμε καμία συμμαχία με κανέναν όταν είναι να παραμερίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου που πολλοί επικαλούνται, έκανε μια πολύ τολμηρή κίνηση μόλις ξεκίνησε. Έκανε το νέο οικογενειακό δίκαιο, με μεγάλη σύγκρουση με την εκκλησία. Το ίδιο έκανε και ο Κώστας Σημίτης με το θέμα των ταυτοτήτων, συγκρουόμενος με την εκκλησία”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Έμφαση στην οριοθέτηση της πολιτικής και ιδεολογικής ταυτότητας του νέου φορέα έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Υποσχέθηκε ότι αν εκλεγεί, θα πραγματοποιήσει ιδρυτικό συνέδριο εντός του 2018, με στόχο την μετατροπή της παράταξης σε νέο κόμμα, που δεν θα είναι αρχηγοκεντρικό αλλά θα έχει ισχυρό πρόγραμμα το οποίο θα δεσμεύει βουλευτές και στελέχη. Ο νεαρός ευρωβουλευτής ζήτησε εκλογές τώρα, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι επιζήμια για τον τόπο, ενώ πρότεινε τον “τεμαχισμό” των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Σε ερώτηση συνταξιούχου για το ύψος τον συντάξεων, έθεσε το ζήτημα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας ως απαραίτητη προϋπόθεση για την διατήρηση αξιοπρεπών συντάξεων. Τέλος, απεύθυνε κάλεσμα “ανατροπής των κατεστημένων που -όπως είπε- γκρέμισαν τη χώρα”.
Προσκλητήριο στους νέους ανθρώπους για την δημιουργία ενός πολυτασσικού, ενιαίου κόμματος που θα έχει μια φωνή στη Βουλή, έκανε ο Γιώργος Καμίνης. Ο δήμαρχος Αθηναίων χαρακτήρισε στοίχημα για την επιτυχία της διαδικασίας την συμμετοχή του κόσμου στην εκλογική διαδικασία, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ. Παράλληλα, υπερασπίστηκε την πολιτική κατεύθυνση του Γιώργου Παπανδρέου και του Βαγγέλη Βενιζέλου, ενώ ως εχέγγυο για την επιτυχία της επόμενης ημέρας της παράταξης σε περίπτωση που αναδειχθεί νικητής από την κάλπη, παρουσίασε τα αποτελέσματα της πολιτικής του στον δήμο της Αθήνας.
Αποστάσεις από τον αγοραίο φιλελευθερισμό της Νέας Δημοκρατίας και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ κράτησε ο Γιάννης Μανιάτης, που στήριξε πολλά για την παρουσία του στην επιτυχημένη -όπως υποστήριξε- παρουσία του στη θέση του υπουργού Ενέργειας. Ο βουλευτής Αρκαδίας υπερασπίστηκε την πολιτική περίοδο 2012-2014 και την συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά ως “εθνικά πατριωτική στάση που κράτησε τη χώρα όρθια”. Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ξεκαθαρίζοντας ότι αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα δηλώσει προτίμηση ανάμεσα στους δύο φιναλίστ.
Την αντιδεξιά παντέρια πρόταξε ο Γιάννης Ραγκούσης, ζητώντας να μην δοθεί σε καμία περίπτωση ψήφος εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλώνοντας ότι αν ο πρόεδρος της ΝΔ δεν καταφέρει να πάρει αυτοδυναμία, τότε θα πρέπει να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος του. Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στην πρόσφατη σύγκρουση που είχε με την Εκκλησία της Ελλάδας, τονίζοντας ότι δεν την επιδίωξε, αλλά δεν μπορούσε παρά να σταθεί απέναντι σε σκοταδιστικές απόψεις που εκφράζει.
Στιγμές σύγκρουσης
Τα πνεύματα άναψαν για λίγο, όταν οι υποψήφιοι ξεκίνησαν να απευθύνουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλο. Ο Στ.Θεοδωράκης ρώτησε τον Γ.Καμίνη αν θα παραμείνει δήμαρχος και πως θα τα καταφέρει, με τον τελευταίο να απαντάει με τα διεθνή παραδείγματα των Ματέο Ρέντσι και Ζακ Σιράκ που ήταν παράλληλα δήμαρχοι και αρχηγοί των κομμάτων τους.
Έντονος διάλογος διεξήχθη και μεταξύ του επικεφαλής του Ποταμιού και του Γιάννη Μανιάτη, όταν ο πρώτος ρωτήθηκε γιατί πιστεύει ότι θα τα καταφέρει σε έναν μεγαλύτερο σχηματισμό, όταν το Ποτάμι δείχνει να στερεύει, με το Στ.Θεοδωράκη να απαντάει με πως το ΠΑΣΟΚ ήταν 44% και πήγε στο 4.
Να σημειώσουμε ότι επειδή το debate ήταν μαγνητοσκοπημένο, οι παρευρισκόμενοι δεν ρωτήθηκαν και δεν απάντησαν για την δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, την οποία και όλοι καταδίκασαν με δηλώσεις τους.
Η Φώφη στο Ηράκλειο
Την ώρα που οι ανθυποψήφιοι της βρίσκονταν στο τηλεοπτικό στούντιο, η Φώφη Γεννηματά πραγματοποίησε ανοιχτή συγκέντρωση σε... δύο καφετέριες της πλατείας του Νέου Ηρακλείου, διότι οι περίπου 700 άνθρωποι που μαζεύτηκαν δεν χωρούσαν στον χώρο που είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει η συνάντηση.
Από τη στιγμή που η πλειοψηφία των ανθρώπων στη συγκέντρωση ήταν νεαρής ηλικίας, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε εκτενώς στα ζητήματα που απασχολούν τη νεολαία, τονίζοντας ότι θα πορευτεί μαζί της και δεν θα την απογοητεύσει.
Σχετικές ετικέτες:ΚεντροαριστεράΠολιτικήΦώφη Γεννηματά
Σχετικά άρθρα