16:01 | 25/10/17
Ο Πολ Τόμσεν ζήτησε για άλλη μια φορά ελάφρυνση του χρέους μέσω επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής
Βήματα προόδου σε ένα από τα ανοιχτά μέτωπα του προγράμματος που αφορούσε στα κριτήρια υπαγωγής μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό.Στην χθεσινή πρωινή συνάντηση που είχαν οι θεσμοί με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου και τους επιτελείς του επέμεναν στην απαίτηση τους ότι οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους ή ύψους χρεών, πριν την υπαγωγή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για το εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών θα έπρεπε να υποβάλλουν σχέδιο βιωσιμότητας. Κάτι τέτοιο όμως θα «έκοβε» πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αφού λόγω της πολυετούς κρίσης δεν έχουν χρήσεις με κερδοφορία για πολλά χρόνια.
Σε δεύτερη συνάντηση το απόγευμα σε τεχνικό επίπεδο, οι θεσμοί υποχώρησαν στο θέμα της μελέτης βιωσιμότητας για τις μικρές επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β κατηγορίας αλλά συνέχισαν να επιμένουν για τις επιχειρήσεις με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ, η πλειοψηφία των οποίων είναι ΑΕ και ΕΠΕ.
Νωρίτερα στο πρώτο ραντεβού της ημέρας που αφορούσε στα ενεργειακά συζητήθηκε η απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου, όπου η ΔΕΠΑ θα πρέπει να περιορίσει τις δραστηριότητές της στην αγορά της λιανικής.
Στην ανασκόπηση των θεμάτων της αξιολόγησης συμφωνήθηκε οδικός χάρτης για τα ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης αν όχι μέχρι το τέλος του χρόνου, το αργότερο μέχρι και τις αρχές του 2018, με έμφαση όμως στις βασικές μεταρρυθμίσεις όπως το ασφαλιστικό, το εργασιακό, τις αποκρατικοποιήσεις, το δημόσιο, και τα μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.
Ανάσα για το χρέος ζητά ο Τόμσεν
Ενώ πλέον είναι φανερό ότι η αξιολόγηση προχωρά με ταχύτητα. Ο δε σκληρός του ΔΝΤ, ο κ. Πολ Τόμσεν ήρθε με συνέντευξη του στην αυστριακή εφημερίδα der Standard, να ζητήσει για άλλη μια φορά ελάφρυνση του χρέους μέσω επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής.Εξήγησε βέβαια ότι δεν μιλά για κούρεμα χρέους ή για αποπληρωμή σε 100 χρόνια αλλά τόνισε ότι μετά την τεράστια προσαρμογή που πέτυχε η Ελλάδα χρειάζεται μια ανάσα.
Δεν παρέλειψε όμως να επιρρίψει την ευθύνη για την σκληρή λιτότητα και τις περικοπές στους Ευρωπαίους δανειστές που επιμένουν σε πολύ υψηλούς στόχους στους οποίους συμφωνεί και η Ελλάδα.
Έρχεται η δόση
Αύριο συνεδριάζει η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) για την έγκριση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ. Το έδαφος έχει προετοιμαστεί με τη θετική εισήγηση που έχουν κάνει οι θεσμοί στα μέλη της ομάδας, σύμφωνα με την οποία έχει εκπληρώσει και με το παραπάνω τις υποχρεώσεις της εξοφλώντας ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,52 δις ευρώ το διάστημα Απριλίου-Σεπτεμβρίου, ενώ η υποχρέωση από το πρόγραμμα ήταν για πληρωμές 1,2 δις ευρώ.Την ίδια μέρα αναμένεται να οριστικοποιηθεί και η πρόβλεψη για τους στόχους του προϋπολογισμού του 2018 στη συζήτηση που θα γίνει με τους θεσμούς. Σε ότι αφορά στο 2017 το θέμα έχει ξεκαθαριστεί αφού υπάρχει συμφωνία για πλεόνασμα τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ και μένει πλέον να διευκρινιστεί τον Νοέμβριο πώς θα μοιραστεί το κοινωνικό μέρισμα των 823 ευρώ.
Τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου που βγήκαν στην δημοσιότητα δείχνουν το γιατί δέχθηκαν το υπερπλεόνασμα. Συγκεκριμένα τα στοιχεία δείχνουν υστέρηση των φορολογικών εσόδων κατά 655 εκατ. ευρώ. Το έλλειμμα αυτό διαμορφώνεται από την υστέρηση ύψους 805 εκατ. στα άμεσα έσοδα ευρώ λόγω των μαζικών επιστροφών φόρου και την μεταχρονολόγηση της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Η υστέρηση αυτή αντισταθμίζεται με την υπέρβαση κατά 296 εκατ. ευρώ από τους έμμεσους φόρους. Τούτο σημαίνει ότι μόλις απαλειφθούν οι συγκυριακοί παράγοντες το αποτέλεσμα της πορείας των εσόδων θα είναι θετικό.
φωτογραφία: Sooc, πηγή
Σχετικές ετικέτες:ελάφρυνση δημόσιου χρέουςεξωδικαστικός μηχανισμόςΟικονομίαΠολ Τόμσεν
Σχετικά άρθρα