18:53 | 18/10/17
Με τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορούσε να εκδίδει την άδεια δόμησης μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα αδειών, που έχει έτοιμο πάνω από δύο χρόνια το ΤΕΕ
Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησαν σήμερα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, προκειμένου να ενημερωθεί η διοίκηση τηςκεντρικής τράπεζας για την πρόταση θεσμοθέτησης ενός καινοτόμου εργαλείου πολιτικής γης, του «ΟΝΕclickLIS» (δηλαδή One Click Land Information System), δηλαδή ενός ενιαίου ψηφιακού χάρτη με όλες τις θεσμικές γραμμές.
Όπως παρουσιάστηκε αναλυτικά στον Διοικητή και στα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, στόχος της πρωτοβουλίας του Προέδρου ΤΕΕ Γιώργου Στασινού είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, «με το πάτημα ενός κουμπιού» στον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία για το τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει.
Η λύση, στη βάση της, είναι σήμερα απλή: να δημιουργηθεί ένας ενιαίος ψηφιακός χάρτης, με διοικητική ισχύ, όλων των απαραίτητων γεωχωρικών δεδομένων για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης. Ένας χάρτης με βάση το ψηφιακό υπόβαθρο του Κτηματολογίου, που θα περιλαμβάνει την οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, τις γραμμές των αιγιαλών και όλες τις απαραίτητες θεσμικές γραμμές – και επιπλέον τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης. Όταν τελειώσει η κτηματογράφηση της χώρας, θα προστεθούν και τα όρια όλων των οικοπέδων.
Σημείο – κλειδί στην πρόταση είναι η προοπτική να αποτελεί το εξαγόμενο αρχείο από το πληροφοριακό σύστημα του ψηφιακού χάρτη διοικητική πράξη. «Πρόκειται για δημόσια δεδομένα, τα οποία πρέπει να είναι προσβάσιμα στον κάθε πολίτη», τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, όπως επίσης ότι «το έγγραφο, που θα περιλαμβάνει τις πληροφορίες θα έχει ισχύ διοικητικής πράξης. Μια διοικητική πράξη, που θα δεσμεύει το δημόσιο έναντι του πολίτη».
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ προτείνει συγκεκριμένο τρόπο, χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση ώστε να ενοποιηθούν όλα τα διάσπαρτα έργα που γίνονται αυτή τη στιγμή και περιλαμβάνουν σχετικά στοιχεία. Τίθεται ως ρεαλιστικός στόχος μέσα σε 2 χρόνια από την έναρξη της διαδικασίας αυτής να ολοκληρωθεί η ενοποίηση, να προχωρήσουν όσα έργα ακόμη εκκρεμούν και να ολοκληρωθούν οι θεσμικές αλλαγές. Την υλοποίηση του ψηφιακού χάρτη, έχοντας τεχνογνωσία και εμπειρία στην υλοποίηση ψηφιακών έργων, όπως το σύστημα των αυθαιρέτων, της ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών κ.α, μπορεί να αναλάβει το ΤΕΕ, σημείωσε ο Γ. Στασινός, προσθέτοντας «αλλά και όποιος άλλος δημόσιος φορέας μπορεί ή θέλει να το υλοποιήσει, φτάνει να γίνει το έργο».
Με τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, ο κάθε ενδιαφερόμενος, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, θα μπορούσε να εκδίδει την άδεια δόμησης μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα αδειών, που έχει έτοιμο πάνω από δύο χρόνια το ΤΕΕ και περιμένει να το ενεργοποιήσει η κυβέρνηση. Και στη συνέχεια να εκδίδει, μέσα από το ίδιο ή ένα διασυνδεδεμένο σύστημα, και κάθε άδεια (εγκατάστασης, λειτουργίας κλπ), ώστε να μηδενιστεί, πρακτικά, η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία για την προετοιμασία, έναρξη και λειτουργία κάθε είδους επένδυσης, μεγάλης ή μικρής.
Η συνάντηση στην Τράπεζα της Ελλάδος έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων ενημερώσεων και συναντήσεων που έχει πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ με στελέχη και εκπροσώπους όλων των τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας, επενδυτικών και οικονομικών φορέων αλλά και διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών που επενδύουν στη χώρα, όπως η EBRD.
Το «ΟΝΕclickLIS» που προτείνει και προωθεί το ΤΕΕ, τόνισε ο Γιώργος Στασινός, είναι ένα πραγματικά αναγκαίο, ανταποδοτικό και κυρίως αναπτυξιακό έργο, το οποίο θα συμβάλλει παράλληλα στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και της ταλαιπωρίας των πολιτών αλλά και στο να σταματήσει το φαινόμενο της ματαίωσης επενδύσεων στη χώρα.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:Γιάννης ΣτουρνάραςΓιώργος ΣτασινόςΠολιτικήΤΕΕ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων