Επιχείρηση 'χαμηλοί τόνοι' με την Άγκυρα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Επιχείρηση 'χαμηλοί τόνοι' με την Άγκυρα

18:11 | 3/11/17

Η συμφωνία για το προσφυγικό - και η ανάγκη τήρησής της από την τουρκική πλευρά - οδηγεί την κυβέρνηση να κρατά ανοικτούς διαύλους με την Τουρκία ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στο Αιγαίο

Να κρατηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία και να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα επιθυμούν οι Βρυξέλλες, προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή η ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό.

Έτσι η Αθήνα φρόντισε να κρατήσει χαμηλούς τόνους τόσο με την επίσκεψη του αντιπροέδρου Χασάν Τσαβούσογλου, όσο και με τις 2 υπερπτήσεις τουρκικών ελικοπτέρων πάνω από τα Ίμια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ναι μεν απέφυγε να τον δει ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου υποδηλώνοντας τη δυσφορία του για ορισμένες πτυχές της περιοδείας του στη Θράκη, την ίδια ώρα όμως εξέδωσαν λιτές ανακοινώσεις για τις συναντήσεις που είχαν μαζί του οι υπουργοί εξωτερικών και παιδείας αλλά και ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Πληροφορίες μάλιστα λένε ότι στη συνάντησή του με τον κ. Γαβρόγλου, ο Τούρκος αξιωματούχος έδειξε ενδιαφέρον για την εξέλιξη του έργου που αφορά την ανέγερση του τεμένους στο Βοτανικό.

Ο Χασάν Τσαβούσογλου αναχώρησε αεροπορικώς από την Αλεξανδρούπολη κάνοντας περιοδεία στην Ξάνθη και την Κομοτηνή. Ήταν ο δεύτερος αξιωματούχος  που επισκέφτηκε την περιοχή μέσα σε λίγους μήνες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Οι Βρυξέλλες αναμένουν  με ενδιαφέρον τι θα δηλώσει ο πρόεδρος της Τουρκίας στην Αθήνα και κρατούν στάση αναμονής σε ότι αφορά τη μείωση μέρους των προενταξιακών κονδυλίων και καθυστερούν στο να λάβουν την τελική απόφαση ως αντίδραση στη στάση του Ταγιπ Ερντογάν που δεν συμμορφώνεται  στη μεταρρυθμιστική ευρωπαϊκή πολιτική.

Υπέρ της επίσκεψης Ερντογάν τάσσονται και οι Αμερικανοί οι οποίοι δεν θέλουν να χάσουν την Τουρκία προς όφελος της Ρωσίας.

 Η Αθήνα να γνωρίζει ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να μεταβάλλει τις πάγιες θέσεις της στην εξωτερική της πολιτική σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά. Θεωρεί όμως ότι είναι προς το συμφέρον της ασφάλειας της περιοχής η έμφαση στη θετική ατζέντα στις συνομιλίες των δύο χωρών.

Ωστόσο ενδεχόμενη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στις 4-5 Δεκεμβρίου στη Θράκη μετά τις επίσημες συναντήσεις του στην Αθήνα δεν θα διεκολύνει καθόλου το κλίμα.


Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών