Φρένο στη διαφθορά εταιρειών και golden boys | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Φρένο στη διαφθορά εταιρειών και golden boys

11:02 | 23/11/17

Ανοίγει η "βεντάλια" των αδικημάτων που αφορούν νομικά πρόσωπα, μεγαλώνει ο κύκλος υπεύθυνων φυσικών προσώπων και αυξάνονται τα διοικητικά πρόστιμα

Της Σοφίας Σπίγγου

«Χαστούκι» στις εταιρίες που βάζουν κάτω από τις «φτερούγες» τους σοβαρά εγκλήματα διαφθοράς ρίχνει η κυβέρνηση που αλλάζει το νόμο για την ευθύνη των νομικών προσώπων.

Το «Έθνος» αποκαλύπτει σήμερα την αναθεώρηση του άρθρου 51 του ν. 3691/2008 περί ευθύνης νομικών προσώπων. Μάλιστα, το σχέδιο Νόμου βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας από την αρμόδια Επιτροπή και αναμένεται να οδηγηθεί άμεσα προς ψήφιση. Βασικά στοιχεία της αναθεώρησης είναι ότι δεν θα απαιτείται η έκδοση ΚΥΑ,-αυτή τη στιγμή η μη έκδοση της καθιστά τη ρύθμιση ανενεργή-, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και ακουμπούν ακόμη και τα 10 εκ. ευρώ, το ύψος των προστίμων μεταξύ υπόχρεων και μη υπόχρεων εξισώνεται, ενώ ανοίγει και η «βεντάλια» των οικονομικών αδικημάτων, που περιοριζόταν σε δωροδοκία, δωροληψία και «ξέπλυμα» χρήματος.

Μετά τα Offshore Leaks, τα Luxembourg Leaks και τα Panama Papers ήρθαν τα Paradise parers για να δείξουν ότι συντελείται φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή στα όρια...της νομιμότητας. Όμως, τα εκατομμύρια ευρώ που χάνονται δεν αφορούν μόνο ζητήματα φορολογίας, αφού ο κόσμος των offshore υποθάλπει εγκληματίες που προσπαθούν να ξεπλύνουν υποθέσεις διαφθοράς, καρτέλ ναρκωτικών και εμπορίας ανθρώπων, ενώ ακόμη και η παγκόσμια τρομοκρατία χρηματοδοτείται από υπεράκτιους λογαριασμούς, υπό το πέπλο της ανωνυμίας τους. Κατά συνέπεια τα νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται ή διευκολύνουν οικονομικά εγκλήματα και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, θα πρέπει να αποτρέπονται υπό την απειλή αυστηρότατων ποινών, όπως υψηλά πρόστιμα και ανάκληση των αδειών λειτουργίας τους.

Επιπλέον, μείζον ζήτημα προκύπτει και ως προς τα πρόσωπα που μπορεί να προκαλέσουν την ευθύνη ενός νομικού προσώπου. Ειδικότερα, σήμερα ορίζεται ότι «το νομικό πρόσωπο ευθύνεται όταν η πράξη τελείται προς όφελος νομικού προσώπου από φυσικό πρόσωπο που ενεργεί είτε ατομικά είτε ως μέλος οργάνου του νομικού προσώπου και κατέχει διευθυντική θέση εντός αυτού με βάση εξουσία εκπροσώπησής του ή εξουσιοδότηση για τη λήψη αποφάσεων για λογαριασμό του ή για την άσκηση ελέγχου εντός αυτού».

Τι συμβαίνει όμως σε περιπτώσεις δωροδοκίας, στις οποίες το νομικό πρόσωπο αποκτά έμμεσο όφελος, ή ο κύριος δράστης διέπραξε δωροδοκία αλλοδαπών προς το συμφέρον του ιδίου ή τρίτου, αλλά το νομικό πρόσωπο ωφελείται συμπτωματικά ή ακόμη και αν η θυγατρική ενός νομικού προσώπου διαπράττει δωροδοκία;

Οι απαντήσεις, τα πρόστιμα και το αναλυτικό ρεπορτάζ, στο Έθνος που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

πηγή

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών